Glosar de melanom

Agent iniţiator al cancerului: Agent care provoacă mutaţia celulelor

Alopecie: Căderea părului.

Aluniţa: Grup de celule şi ţesut conjunctiv adiacent, care se prezintă de obicei sub forma unei pete pe piele de culoare maro-deschis. cafenie sau la culoarea pielii. Denumită şi nev.

Anatomopatolog: Medic care identifică afecţiunile studiind celulele şi ţesuturile la microscop.(c) Stuart Miles

Autoimun: Care produce anticorpi împotriva propriilor celule ale organismului unei persoane.

Benign: Necanceros.

Biopsie: Excizia unui fragment mic de ţesut tumoral în vederea diagnosticării prin examinare microscopică.

Biopsie excizională: Procedură chirurgicală prin care se extirpă o tumoră şi apoi se examinează la microscop pentru a se depista eventuala prezenţă a celulelor canceroase

Biopsia ganglionului santinelă: Procedură chirurgicală prin care sunt identificaţi şi examinaţi la microscop ganglionii limfatici care drenează tumora, pentru depistarea de eventuale celule tumorale.

Cancer: Termen general pentru mai mult de 100 de boli diferite caracterizate prin creşterea necontrolată şi anormală de celule noi. Aceste celule se constituie în tumori care distrug ţesutul adiacent şi se răspândesc la nivelul întregului organism.

Carcinogen: Substanţă care iniţiază sau promovează dezvoltarea cancerului.

Carcinom bazocelular: Cancer al celulelor bazale ale epidermului

Carcinom spinocelular: Cancer al celulelor scuamoase.

Celule bazale: Celule mici. de formă rotundă, din partea interioară sau bazală a epidermului, stratul exterior al pielii. Aceste celule se autodivid pentru a produce noi celule epiteliale, care le înlocuiesc pe cele care mor şi se desprind de pe suprafaţa pielii.

Celule scuamoase: Celule plate care constituie cea mai mai mare parte a epidermului. stratul exterior al pielii, acestea au un aspect asemănător solzilor de peşte.

Chimioterapie: Tratament al cancerului (sau al altei afecţiuni) pe bază de agenţi chimici care sunt toxici pentru celulele canceroase.

Colagen: Proteină din structura dermului, compusă din fibroblast care conferă pielii elasticitate şi rezistenţă.

Derm: Stratul inferior sau intern al ţesutului care formează pielea

Dermatolog: Medic specializat în diagnosticarea şi tratarea problemelor de piele.

Epiderm: Stratul superior sau extern al ţesutului care formează pielea.

Excizie chirurgicală: îndepărtare a unui ţesut realizată de un medic sau de un chirurg cu ajutorul unui bisturiu (cuţit ascuţit) sau a unui alt instrument de tăiere.

melanom-cancer-videomedicina.ro

Factor de Protecţie Solară (FPS): Scală de evaluare a filtrelor solare. Filtrele solare cu FPS 15 sau mai mare furnizează protecţie optimă împotriva razelor solare nocive.

Filtru solar: Substanţă care contribuie la blocarea efectului razelor solare nocive. Folosirea loţiunilor şi cremelor cu filtru solar poate contribui la protejarea pielii de îmbătrânirea prematură şi leziuni care pot evolua în cancer

Imunosupresie: Imunosupresia este o tulburare sau afecţiune caracterizată prin diminuarea sau absenţa răspunsului imun.

Imunoterapie: Formă de terapie care stimulează sistemul imunitar să anihileze și controleze proliferarea celulelor tumorale. Denumită şi terapie biochimică sau bioterapie.

Indice UV: Indice de măsurare cotidian al intensităţii razelor ultraviolete (UV) într-o anumită regiune.

Leziune cutanată: Modificare a culorii sau texturii pielii.

Maculă: Porţiune mică, neprotuberantă a pielii cu o coloraţie distinctă şi un diametru mai mic de 10 milimetri, care nu prezintă modificări ale texturii sau grosimii pielii.

Malign: Canceros; celule care pot invada şi distruge ţesuturile adiacente şi se pot răspândi către alte regiuni ale organismului

Melanină: Pigment maro-închis spre negru din structura pielii, părului şi unor componente ale ochiului.

Melanocite: Celule producătoare de pigment din structura epidermului.

Melanom: Tip extrem de malign de cancer cutanat care îşi are originea în melanocite, celulele producătoare de pigment Melanomul evoluează de obicei de la o aluniţă

Melanom cu risc crescut: Melanom cu probabilitate crescută de revenire sau recidivă.

Melanom cutanat: Melanom care debutează la nivelul pielii.

Melanom metastatic (avansat): Melanom care s-a răspândit către alte regiuni la nivelul structurii celulare, care poate cauza malignizarea acesteia

Neg: Excrescenţă benignă la nivelul pielii cauzată de un virus

Nev: Termen medical care denotă orice excrescenţă noncanceroasă la nivelul pielii, precum aluniţele.

Novi: Pluralul cuvântului „nev’

Nevi displazici: Aluniţe atipice, aluniţe al căror aspect este diferit de al aluniţelor obişnuite.

Pigment: Substanţă care conferă culoare ţesuturilor. Pigmenţii sunt responsabili de culoarea pielii, ochilor şi părului.

Radiaţie ultravioletă (UV): Raze invizibile emise de soare. Radiaţia UV poate produce arsuri ale pielii şi cauza apariţiei melanomului şi a altor tipuri de cancer Radiaţia UV care ajunge până la suprafaţa terestră constă în două tipuri de raze UVA şi UVB. Razele UVA au putere de penetraţie mai mare la nivelul pielii şi razele UVB sunt mai susceptibile să creeze arsuri solare. Ambele tipuri de raze sunt considerate responsabile de apariţia cancerului cutanat şi îmbătrânirea prematură a pielii. Este indicată utilizarea de produse cu filtru solar pentru blocarea şi disiparea ambelor tipuri de radiaţii UV

Radio-oncolog: Medic care utilizează radiaţiile ca tratament împotriva cancerului.

Razele UV-A: Raze ale soarelui care au o intensitate relativ constantă pe tot parcursul anului şi care contribuie la îmbătrânirea prematură şi ridarea pielii, care provoacă arsuri şi apariţia cancerului de piele.

Razele UV-B: Raze solare care sunt mai intense în timpul lunilor de vară, în zonele situate la altitudini mari sau în proximitatea ecuatorului.

Razele UV-C: Cele mai puternice şi nocive raze solare, care în mod normal sunt filtrate de stratul de ozon.

Recidivă: Reapariţia cancerului după o perioadă de remisie.

Remisie: Dispariţia completă sau parţială a cancerului, de obicei ca rezultat al tratamentului.

Sistem imunitar: Ansamblu de mecanisme prin care organismul combate boala recunoscând şi neutralizând celulele străine.

Sistemul limfatic: Sistem compus din ganglioni şi vase care transportă limfa.

Stadializare: Sistem prin care se determină gradul de răspândire a tumorii din punctul său de origine.

Stadiu: Gradul de invazie a cancerului. în special în cazuri în care cancerul s-a răspândit din locul de origine spre alte zone ale corpului.

Studiu clinic: Studiu derulat la pacienţii afectaţi de cancer (sau alte boli), care evaluează terapii sau proceduri noi prin intermediul metodei ştiinţifice.

Studii clinice de fază I: Studii iniţiale de investigare a procesului metabolizării şi a acţiunii farmacologice a medicamentelor la om. a reacţiilor adverse asociate creşterii dozelor, precum şi de colectare de dovezi incipiente ale eficienţei; pot include participanţi sănătoşi şi/sau pacienţi.

Studii clinice de faza II: Studii clinice controlate, derulate cu scopul de a evalua eficienţa medicamentului pentru una sau mai multe indicaţii terapeutice specifice, la pacienţii cu boala sau afecţiunea investigată şi pentru a identifica riscurile şi reacţiile adverse frecvente de persistenţă redusă.

Studii clinice de fază III: Studii extinse» cu şi fără control activ, după obţinerea de dovezi preliminare care sugerează eficienţa medicamentului. Acestea vizează colectarea de informaţii suplimentare pentru evaluarea raportului general risc-beneficiu al administrării medicamentului şi constituirea unei documentaţii adecvate pentru prospectul medicamentului.

Studii de fază IV: Studii post-autorizare de precizare a unor informaţii suplimentare relativ la riscurile, beneficiile şi utilizarea optimă a medicamentului*

Tehnica ganglionului santinelă: Procedură de diagnosticare constând în determinarea primului sau primilor ganglioni limfatici care drenează o tumoră, acesta/aceştia fiind supuşi rezecţiei şi examinării pentru a se determina posibila implicare ganglionară. Dacă ganglionul santinelă nu este invadat tumora), se consideră că nici alţi ganglioni limfatici nu sunt afectaţi.

Terapie adjuvantă: Tratament administrat în completarea tratamentului principal pentru a amplifica eficienţa acestuia.

Terapie biologica: Utilizarea directă sau indirectă a sistemului imunitar al organismului pentru combaterea cancerului sau ameliorarea eventualelor efecte secundare cauzate de anumite tratamente anti-canceroase. Cunoscută şi sub denumirea de imunoterapie, bioterapie sau terapie de modificare a răspunsului biologic.

Tomografìe computerizată: Tomografia computerizată radiografiază corpul din unghiuri multiple. Fascicolele de raze X sunt detectate de un scanner şi analizate de un computer Computerul recompune datele sub forma unei imagini a zonei corporale radiografiate. Aceste imagini pot fi vizualizate pe un monitor sau pot fi reproduse sub formă de fotografii.

Tomografie cu emisie de pozitroni (PET): Test de diagnosticare care permite obţinerea de imagini ale unor structuri anatomice prin detectarea radiaţiei emise de substanţa radioactivă care s-a administrat pacientului.

Harta alunitelor

 

Sursa: info-melanom.ro

Vezi și: Glosar de termeni in diabetologie si boli metabolice

 

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 6 ani este freelancer, lucrând doar în propria companie (EUROPONTIS.com). Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

O nouă epidemie de rujeolă în România, după 7 ani. E doar începutul!

Ministerul Sănătății a declarat, pe 5 decembrie 2023, epidemie de rujeolă la nivel național. S-au …

Lasă un răspuns