Stiai ca si tu poti raporta reacțiile adverse la medicamente?

Orice pacient care ia un medicament si are o reactive adversa la acesta, poate raporta acest lucru catre Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM). Stiai ca si tu poti raporta reacțiile adverse la medicamente? Daca nu, afla mai multe din campania derulata in saptamana 7-11 noiembrie 2016 de catre ANMDM privind raportarea reacțiilor adverse suspectate la medicamente.

Vezi si: Cum gestionezi oboseala, sfaturi utile în scleroza mutiplă

Campania se desfasoara prin intermediul unui material video care relatează povestea unui pacient la care apare o reacție adversă suspectată la un medicament. Se prezintă medicamentul prescris, apariția unei reacții adverse suspectate și, în final, modul de raportare și transmitere a acesteia autorității competente, de către pacienți sau profesioniștii din domeniul sănătății. Filmul se deruleaza pe pagina de Facebook si canalul youtube ale ANMDM.
https://www.facebook.com/Agentia-Nationala-a-Medicamentului-si-a-Dispozitivelor-Medicale-1378823602361283/

Mai poti afla tot dintr-un material video ce ar trebui să faci când suspectezi o reacție adversă

Autoritățile competente se bazează pe raportarea reacțiilor adverse suspectate, cunoașterea acestora contribuind la siguranța administrării medicamentelor de pe piață.

Raportează reacțiile adverse la medicamente

Datorită raportării reacțiilor adverse s-a decis:
• retragerea de pe piață a spray-urilor care conțin fusafungina, utilizate în tratamentul infecțiilor căilor respiratorii, din cauza apariției de reacții alergice grave și a unor dovezi insuficiente privind beneficiul pentru pacient;
• restricționarea utilizării medicamentelor care conțin codeină, atât în tratamentul tusei și al răcelii, cât și în tratamentul durerii la copii, din cauza riscului de apariție a reacțiilor adverse grave, inclusiv a tulburărilor respiratorii;
• suspendarea autorizației de punere pe piață pentru medicamentele cu administrare orală care contin ketoconazol, ca urmare a evaluării datelor disponibile care au condus la concluzia că beneficiul acestor medicamente în tratarea infecțiilor fungice a încetat să mai depășească riscul de afectare hepatică.
Raportează reacțiile adverse și poți contribui și tu la actualizarea informațiilor din Prospect. Află de ce!

„Cel mai important obiectiv al activității noastre este acela de a asigura pacienții că medicamentele pe care le folosesc corespund unor standarde înalte de calitate și eficacitate și ca le pot utiliza în condiții de siguranță. Prin campania pe care o desfășurăm, urmarim să venim în sprijinul publicului, al pacienților și profesioniștilor din domeniul sănătății, astfel încât să poată raporta posibilele reacții adverse și îi încredințăm că rapoartele pe care ni le transmit sunt importante pentru noi. Prin raportarea reacțiilor adverse suspectate, folosind Fișa pentru raportarea spontană a reacțiilor adverse la medicamente, disponibilă pe website-ul ANMDM, se poate contribui la îmbunătățirea siguranței medicamentelor”, a declarat Dr. Nicolae Fotin, președintele ANMDM.
Campania ANMDM constituie o componentă a Proiectului de acțiune comună intitulat „Întărirea colaborării pentru desfășurarea activității de farmacovigilență în Europa” (Strengthening Collaboration for Operating Pharmacovigilance in Europe – SCOPE), iar unul dintre obiectivele acestui proiect este o mai bună conștientizare de către public a sistemelor naționale de raportare a reacțiilor adverse suspectate la medicamente.

Vezi si: Clinica Genesis Athens

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 6 ani este freelancer, lucrând doar în propria companie (EUROPONTIS.com). Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

EXCLUSIV: Larisa Dovgopola, medic de familie și neurolog din Ucraina, refugiat în Polonia: ,,Oportunitatea de a lucra în profesia ta, chestiune de noroc și fericire”

Împreună cu soțul și cei doi copii, ucraineanca Larisa Dovgopola de profesie neurolog și medic …

Lasă un răspuns