Oboseala apare la mai mult de 80 la sută din persoanele cu scleroză multiplă, informează Societatea Americană de Scleroză multiplă care sugerează includerea mai multor abordări pentru gestionarea oboselii. Scleroza multiplă este una dintre cele mai frecvente afecţiuni neurologice ale adultului tânăr.
Persoanele cu această boală au tendința de a avea primele simptome între vârstele de 20 și 40 de ani. De obicei, acestea se ameliorează, dar revin după o perioadă de timp. Aproximativ 8 din 10 persoane se simt foarte obosite. Sentimentul de oboseală apare, în mod normal, în jurul prânzului și provoacă slăbiciune musculară și somnolență, neavând nicio legătură cu efortul depus. Oboseala este o problemă obișnuită, chiar și după un somn bun, în cazul pacienților cu scleroză multiplă (SM).
Vezi si: Stiai ca si tu poti raporta reacțiile adverse la medicamente?
Dacă sunteți deja diagnosticat cu boala, medicii specialiști de la MedicineNet.com vă recomandă să vă reglați somnul, care ar putea implica tratarea și altor simptome ale sclerozei multpile care interferează cu somnul cum ar fi spasticitatea, problemele urinare, să apelați la intervenții psihologice, cum ar fi managementul stresului, relaxare, să aderați la un grup de sprijin sau să faceți psihoterapia. Gestionarea căldurii, inclusiv strategii pentru a evita supraîncălzirea și răcirea vă pot fi utile, la fel și medicamentele pentru combaterea oboselii.
Dacă vă confruntați cu oboseală extremă, nu stați pe gânduri și faceți un control medical amănunțit. Nu există două persoane care să manifeste aceleași simptome ale sclerozei multiple. Este posibil să aveți un singur simptom și să treacă o perioada lungă de timp până să observați altele. Dar, pentru unele persoane, simptomele se înrăutățesc în câteva săptămâni sau luni. Scleroza multiplă este de cel puțin de două ori mai frecventă la femei decât la bărbați, caucazieni par să fie cel mai expuși riscului. Se pare că și hormonii joacă un rol semnificativ în determinarea susceptibilității SM, dar originile bolii sunt încă necunoscute. Actualmente, în jur de 2,5 milioane de oameni din lumea întreagă suferă de scleroză multiplă.
Vezi si: Amigdalita: sfaturi utile