Cum gestionezi oboseala, sfaturi utile în scleroza mutiplă

Oboseala apare la mai mult de 80 la sută din persoanele cu scleroză multiplă, informează Societatea Americană de Scleroză multiplă care sugerează includerea mai multor abordări pentru gestionarea oboselii. Scleroza multiplă este una dintre cele mai frecvente afecţiuni neurologice ale adultului tânăr.

Persoanele cu această boală au tendința de a avea primele simptome între vârstele de 20 și 40 de ani. De obicei, acestea se ameliorează, dar revin după o perioadă de timp. Aproximativ 8 din 10 persoane se simt foarte obosite. Sentimentul de oboseală apare, în mod normal, în jurul prânzului și provoacă slăbiciune musculară și somnolență, neavând nicio legătură cu efortul depus.  Oboseala este o problemă obișnuită, chiar și după un somn bun, în cazul pacienților cu scleroză multiplă (SM).

Vezi si:  Stiai ca si tu poti raporta reacțiile adverse la medicamente?

Dacă sunteți deja diagnosticat cu boala, medicii specialiști de la MedicineNet.com vă recomandă să vă reglați somnul, care ar putea implica tratarea și altor simptome ale sclerozei multpile care interferează cu somnul cum ar fi spasticitatea, problemele urinare, să apelați la intervenții psihologice, cum ar fi managementul stresului, relaxare, să aderați la un grup de sprijin sau să faceți psihoterapia. Gestionarea căldurii, inclusiv strategii pentru a evita supraîncălzirea și răcirea vă pot fi utile, la fel și medicamentele pentru combaterea oboselii.

Dacă vă confruntați cu oboseală extremă, nu stați pe gânduri și faceți un control medical amănunțit. Nu există două persoane care să manifeste aceleași simptome ale sclerozei multiple. Este posibil să aveți un singur simptom și să treacă o perioada lungă de timp până să observați altele. Dar, pentru unele persoane, simptomele se înrăutățesc în câteva săptămâni sau luni. Scleroza multiplă este de cel puțin de două ori mai frecventă la femei decât la bărbați, caucazieni par să fie cel mai expuși riscului. Se pare că și hormonii joacă un rol semnificativ în determinarea susceptibilității SM, dar originile bolii sunt încă necunoscute. Actualmente, în jur de 2,5 milioane de oameni din lumea întreagă suferă de scleroză multiplă.

Vezi si: Amigdalita: sfaturi utile

 

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 7 ani este freelancer dar și asociat în EUROPONTIS.com SRL. Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

EXCLUSIV: Medicina integrativă, un veritabil protocol anti-ageing

Îmbătrânirea este un proces fiziologic inevitabil, dar medicina integrativă poate contribui semnificativ la încetinirea acestui …

Lasă un răspuns

videomedicina.ro
Prezentare generală a confidențialității

Acest website utilizează cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență de utilizare posibilă. Informațiile sunt stocate în browserul Dvs. și efectuează funcții precum recunoașterea Dvs. atunci când vă întoarceți pe site-ul nostru, ajutând astfel echipa noastră să înțeleagă ce secțiuni ale site-ului le găsiți cele mai interesante și mai utile.

Puteți ajusta toate setările cookie-ului prin navigarea filelor din partea stângă.