Cum apare angioedemul ereditar?

Conf. dr. Dumitru Moldovan, medic de medicină internă, alergologie și imunologie clinică a explicat cum apare angioedemul ereditar:

 

,,Studenții de obicei spun că boala debutează ceea ce nu este corect, eventual putem să spunem că simptomele debutează. Boala se putea să debuteze cu două secole înainte când apare prima mutație introgenă care este responsabilă de producerea unei substanțe numită complement, o componentă a acestui sistem complementar care este C1 inhibitor esteraza.

Marea majoritate a cazurilor de angioedem ereditar sunt cauzate de lipsa acestei molecule în sânge. Deci acești pacienți au o lipsă constantă de această moleculă, C1 inhibitor esterază, și numai din când în când au atacuri paroxismale de tumefieri la diverse niveluri: la nivelul pielii, la nivelul abdomenului cu crize abdominale extrem de intense și nivelul feței.

Este o boală care genetic se auto limitează în sensul că 30% fiind mortalitatea, totuși permite supraviețuirea și într-o populație dată fiecare un individ  la 50.000 are boala”.

Potrivit medicului, în România la o populație estimată de 20 de milioane ne-am aștepta să avem aproximativ 400 de pacienți cu angioedem ereditar.

Vezi si: Ce este angioedemul ereditar?

–––-
Realizator: Alexandra Mănăilă
Filmare și montaj: Costin Bleotu
videomedicina.ro / © europontis.com *2019

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 6 ani este freelancer, lucrând doar în propria companie în care este asociat (EUROPONTIS.COM SRL). Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

Exclusiv Dr. Bogdan Catrangiu, președinte ARPC ,,Medicina este socială și ne aparține atât timp cât luptăm”

Exclusiv: Dr. Bogdan Catrangiu, președinte ARPC: ,,Medicina este socială și ne aparține atât timp cât putem să luptăm pentru ea”

Asociaţia Romȃnă pentru Prevenţia Cancerului  a organizat la Biblioteca Academiei Române conferința ,,Medicul, amintiri și …

Lasă un răspuns