joi , 1 decembrie 2022
Prima pagină / Dictionar Medical / Cum apare angioedemul ereditar?

Cum apare angioedemul ereditar?

Conf. dr. Dumitru Moldovan, medic de medicină internă, alergologie și imunologie clinică a explicat cum apare angioedemul ereditar:

 

,,Studenții de obicei spun că boala debutează ceea ce nu este corect, eventual putem să spunem că simptomele debutează. Boala se putea să debuteze cu două secole înainte când apare prima mutație introgenă care este responsabilă de producerea unei substanțe numită complement, o componentă a acestui sistem complementar care este C1 inhibitor esteraza.

Marea majoritate a cazurilor de angioedem ereditar sunt cauzate de lipsa acestei molecule în sânge. Deci acești pacienți au o lipsă constantă de această moleculă, C1 inhibitor esterază, și numai din când în când au atacuri paroxismale de tumefieri la diverse niveluri: la nivelul pielii, la nivelul abdomenului cu crize abdominale extrem de intense și nivelul feței.

Este o boală care genetic se auto limitează în sensul că 30% fiind mortalitatea, totuși permite supraviețuirea și într-o populație dată fiecare un individ  la 50.000 are boala”.

Potrivit medicului, în România la o populație estimată de 20 de milioane ne-am aștepta să avem aproximativ 400 de pacienți cu angioedem ereditar.

Vezi si: Ce este angioedemul ereditar?

–––-
Realizator: Alexandra Mănăilă
Filmare și montaj: Costin Bleotu
videomedicina.ro / © europontis.com *2019

Despre Alexandra Manaila

Vezi și:

Gripa: Ce trebuie să știm despre noul sezon gripal – dr. Virgil Musta, medic infecționist

Gripa este o amenințare serioasă la nivel global, determinând anual 3 până la 5 milioane …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*