Cum se manifestă angioedemul ereditar și ce ar trebui să știe familia pacientului

Conf. dr. Dumitru Moldovan, medic de medicină internă, alergologie și imunologie clinică a despre felul în care se manifestă angioedemul ereditar:   

 

În legătură cu familia, dacă întrebăm pacienții care au aceste simptome: umflături, dureri abdominale, simptome respiratorii cu o durată de două-trei zile, în aceste cazuri ereditare numai 70% -75% din pacienți ne relatează despre membri ai familiei care au simptome similare. Deci, ei sunt prima generație și sunt în stare să transmită copiilor, respectiv prin copii, nepoților.  Marea majoritatea a pacienților au în familie simptome similare la unchi, mătuși, bunici sau frați, surori sau nepoți, restul s-ar putea să fie deschizători de boală, de aceea anamneza familială este importantă”.

La cazurile la care apar tumefieri cutanate impresionante ale membrelor, ale picioarelor, ale toracelui, ale feței sau crize abdominale cu durată de două-trei zile și este vorba de un  angioedem fără urticarie, iar pacienții mai au în  familie boala se ridică suspiciunea de angioedem ereditar.

,,Angioedemul este modificarea cutanată fără urticarie caracteristică, de aceea în aceste cazuri este obligatorie suspicionarea acestei afecțiuni și recomandarea expresă de recoltare de sânge și de a cere C1 inhibitor esterază activitate. Prin aceasta putem să știm sigur dacă pacientul respectiv are angioedem prin deficiență ori nu.

Există o subcategorie, o raritate a acestei boli rare, un angioedem care este cu un C1  inhibitor esterază normal, dar aceste cazuri sunt foarte, foarte rare și de obicei sunt diagnosticate mai târziu decât cele cu deficiență de C1 inhibitor esterază. Însă în marea majoritate a angioedemelor ereditare, funcția inhibitorului C1  esterază este scăzută.

Vezi și: Cum apare angioedemul ereditar?

 

–––
Realizator: Alexandra Mănăilă
Filmare și montaj: Costin Bleotu
videomedicina.ro / © europontis.com *2019

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 6 ani este freelancer, lucrând doar în propria companie în care este asociat (EUROPONTIS.COM SRL). Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

Top 3 motive pentru care oamenii aleg homeopatia

În prezent, peste 400.000 de profesioniști din domeniul sănătății folosesc homeopatia și peste 300 de …

Lasă un răspuns