Conf. dr. Dumitru Moldovan, medic de medicină internă, alergologie și imunologie clinică, despre medicii care diganostichează angioedemul ereditar:
,,De obicei acești pacienți prin modificările lor cutanate ajung la dermatologie, dar fiindcă sunt bizare aceste umflături aduc a alergie, alergia fiind un termen care este destul de larg perceput și este deseori ambiguu, deci alergia este de fapt un mecanism și sinonimitatea în populație a alergiei este foarte bizară. Deseori, ei confundă numai pruritul cu alergia, rinoreea cu alergia și câteodată aceste tumefieri.
A doua categorie este alergologul la care acești pacienți se duc. Alergologii sunt mai pricepuți în a pune diagnosticul fiindcă angioedemul ereditar este mai mult la conferințele de alergologie, mai puțin la cele de dermatologie, de aceea am avut mai multe cazuri depistate de alergologi și ceea ce este interesant este că o altă întrebare pe lângă faptul că există o segregare familială de peste 75% în fiecare caz, deci șansa de a găsi un bolnav cu angioedem ereditar este la cei care răspund la întrebarea dacă au sau nu și în familia această boală, dar peste 95% din subiecții adulți au simptome abdominale sub formă de crize. Se deschid două numere mari: analiză familială și crize abdominale cu durată de două – trei zile, care se repetă din când în când. Acești pacienți probabil că ajung și la gastroenterolog.
Gastroenterologia este o specialitate relativ nouă, deci este un succes al ultimilor zece-cincisprezece ani și bineînțeles acești pacienți care se prezintă în camera de gardă cu dureri atroce care mimează abdomenul acut, ei sunt și operații degeaba fiindcă sunt dureri mari, apendicita este suspiciunea pe care nici un chirurg nu vrea să își lase o pată în cariera lui că a scăpat o apendicită și pacientul poate să moară și de aceea de obicei abdomenele extrem de dureroase ajung și la apendicectomie. Este consultat până la urmă de gastroenterolog, dar problema mare este că între noianul mare de dureri abdominale această boală rară ajunge rar în mintea medicului de gardă sau a gastroenterologului care vede pacientul în afara crizei când toate bexamenel sunt normale și Ecografia și celelalte examinări sunt normale între crize.
Deci este o boală care vine și pleacă și simptomele abdominale trebuie verificate. De obicei este o ascită abdominală cu lichid în cavitatea abdominală care dispare în câteva zile. Deci aceasta alternanță de prezență de ascită în perioada crizelor și rezoluția, dispariția acestei ascite în afara perioadei dureroase este un semn care ar trebui ca fiecare gastroenterolog să se gândească la această boală rară și în aceste cazuri să ceară C1 inhibitor esteraza activitate sau o metodă ceva mai ușor accesibilă care nu necesită laboratoare mai specializate este componenta C4 a complementului.
———
Realizator: Alexandra Mănăilă
Filmare și montaj: Costin Bleotu
videomedicina.ro / © europontis.com *2019