Ce medic poate pune diagnosticul de angioedem ereditar

Conf. dr. Dumitru Moldovan, medic de medicină internă, alergologie și imunologie clinică, despre medicii care diganostichează angioedemul ereditar:    

,,De obicei acești pacienți prin modificările lor cutanate ajung la dermatologie, dar fiindcă sunt bizare aceste umflături aduc a alergie, alergia fiind un termen care  este destul de larg perceput și este deseori ambiguu, deci alergia este de fapt un mecanism și sinonimitatea în populație a alergiei este foarte bizară. Deseori, ei confundă numai pruritul  cu alergia, rinoreea cu alergia și câteodată aceste tumefieri.

A doua categorie este alergologul la care acești pacienți se duc. Alergologii sunt mai pricepuți în a pune diagnosticul fiindcă angioedemul ereditar este mai mult la conferințele de alergologie, mai puțin la cele de dermatologie,  de aceea am avut mai multe cazuri depistate de alergologi și ceea ce este interesant este că o altă întrebare pe lângă faptul că există o segregare familială de peste 75% în fiecare caz, deci șansa de a găsi un bolnav cu angioedem ereditar este la cei care răspund la întrebarea dacă au sau nu și în familia această boală, dar peste 95% din subiecții adulți au simptome abdominale sub formă de crize. Se deschid două numere mari: analiză familială și crize abdominale cu durată de două – trei zile, care se repetă din când în când. Acești pacienți probabil că ajung și la gastroenterolog.

Gastroenterologia este o specialitate relativ nouă, deci este un succes al ultimilor zece-cincisprezece ani și bineînțeles acești pacienți care se prezintă în camera de gardă cu dureri atroce care mimează abdomenul acut, ei sunt și operații degeaba fiindcă sunt dureri mari, apendicita este suspiciunea pe care nici un chirurg nu vrea să își lase o pată în cariera lui că a scăpat o apendicită și pacientul poate să moară și de aceea de obicei abdomenele extrem de dureroase ajung și la apendicectomie. Este consultat până la urmă de gastroenterolog, dar problema mare este că între noianul mare de dureri abdominale această boală rară ajunge rar în mintea medicului de gardă sau a gastroenterologului care vede pacientul în afara crizei când toate bexamenel sunt normale și Ecografia și celelalte examinări sunt normale între crize.

Deci  este o boală care vine și pleacă și simptomele abdominale trebuie verificate. De obicei este o ascită abdominală cu lichid în cavitatea abdominală care dispare în câteva zile. Deci aceasta alternanță de prezență de ascită în perioada crizelor și rezoluția, dispariția acestei ascite în afara perioadei dureroase este un semn care ar trebui ca fiecare gastroenterolog să se gândească la această boală rară și în aceste cazuri să ceară C1 inhibitor esteraza activitate sau o metodă ceva mai ușor accesibilă care nu necesită laboratoare mai specializate este componenta C4 a complementului.

———

Realizator: Alexandra Mănăilă

Filmare și montaj: Costin Bleotu

videomedicina.ro / © europontis.com *2019

 

 

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 6 ani este freelancer, lucrând doar în propria companie în care este asociat (EUROPONTIS.COM SRL). Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

Exclusiv Dr. Bogdan Catrangiu, președinte ARPC ,,Medicina este socială și ne aparține atât timp cât luptăm”

Exclusiv: Dr. Bogdan Catrangiu, președinte ARPC: ,,Medicina este socială și ne aparține atât timp cât putem să luptăm pentru ea”

Asociaţia Romȃnă pentru Prevenţia Cancerului  a organizat la Biblioteca Academiei Române conferința ,,Medicul, amintiri și …

Lasă un răspuns