Cum previi edemul laringian, dacă suferi de angioedem ereditar

Conf. dr. Dumitru Moldovan, medic de medicină internă, alergologie și imunologie clinică, despre modul în care pacienții cu angioedem ereditar pot preveni edemele laringiene:    

,,Dacă avem un pacient cu  deficiență determinată, cunoscut cu deficit de inhibitor C1 esteraza, este un angioedem ereditar de tip I, II, el tot timpul trebuie să fie în expectativă de posibilitate de a face un atac, care să fie de gravitate extremă. Acești pacienți, în primul rând la extracțiile dentare sau orice tip de intervenții în cavitatea bucală, amigdalectomie sau diverse intervenții bucomaxilofaciale sau după traumatisme, după accidente de mașină trebuie să știe că sunt în pericol de a dezvolta edem laringian. De aceea, dacă ei au aceste intervenții, să zicem o extracție dentară, e bine să și le planifice în timpul săptămânii, când asistența sanitară este mai activă și să fie în expectativă că după această intervenție în o jumătate de zi, o zi, o zi și jumătate s-ar putea să apară un edem facial, pe urmă se poate complica cu edem laringian. Deci să fie pregătiți să se prezinte la Serviciul de urgență și este bine de știut că tratamentele pe care foarte multă lume le consideră eficiente în general, cum sunt corticosteroizii, faimosul hidrocortizon intravenos  ori adrenalină sau antihistaminicele sunt complet inutile în această boală.”

 

———

Realizator: Alexandra Mănăilă

Filmare și montaj: Costin Bleotu

videomedicina.ro / © europontis.com *2019

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 6 ani este freelancer, lucrând doar în propria companie în care este asociat (EUROPONTIS.COM SRL). Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

Dr. Adrian Pană, expert în politici de sănătate

EXCLUSIV: Dr. Adrian Pană, expert în politici de sănătate: ,,Un om din zece cu encefalită West Nile moare. Înseamnă foarte mult. Nici în formele destul de grave de gripă nu avem o fatalitate atât de mare!”

De la începutul acestui an și până pe 20 noiembrie 2024, au fost înregistrate 1 …

Lasă un răspuns