sâmbătă , 2 iulie 2022
Prima pagină / Sfaturi Utile / Cum previi edemul laringian, dacă suferi de angioedem ereditar

Cum previi edemul laringian, dacă suferi de angioedem ereditar

Conf. dr. Dumitru Moldovan, medic de medicină internă, alergologie și imunologie clinică, despre modul în care pacienții cu angioedem ereditar pot preveni edemele laringiene:    

,,Dacă avem un pacient cu  deficiență determinată, cunoscut cu deficit de inhibitor C1 esteraza, este un angioedem ereditar de tip I, II, el tot timpul trebuie să fie în expectativă de posibilitate de a face un atac, care să fie de gravitate extremă. Acești pacienți, în primul rând la extracțiile dentare sau orice tip de intervenții în cavitatea bucală, amigdalectomie sau diverse intervenții bucomaxilofaciale sau după traumatisme, după accidente de mașină trebuie să știe că sunt în pericol de a dezvolta edem laringian. De aceea, dacă ei au aceste intervenții, să zicem o extracție dentară, e bine să și le planifice în timpul săptămânii, când asistența sanitară este mai activă și să fie în expectativă că după această intervenție în o jumătate de zi, o zi, o zi și jumătate s-ar putea să apară un edem facial, pe urmă se poate complica cu edem laringian. Deci să fie pregătiți să se prezinte la Serviciul de urgență și este bine de știut că tratamentele pe care foarte multă lume le consideră eficiente în general, cum sunt corticosteroizii, faimosul hidrocortizon intravenos  ori adrenalină sau antihistaminicele sunt complet inutile în această boală.”

 

———

Realizator: Alexandra Mănăilă

Filmare și montaj: Costin Bleotu

videomedicina.ro / © europontis.com *2019

Despre Alexandra Manaila

Vezi și:

Prof. dr. Elisabeta Bădilă, cardiolog despre tensiunea arterială: Starea de anxietate întreține creșterea valorilor tensionale

În fiecare an, 30.000 de români mor din cauza urmărilor severe ale hipertensiunii arteriale, în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*