Medicamente care costa sub 25 lei, la risc de-a nu se mai fabrica si gasi in Romania

Exista un risc real ca tot mai multe medicamente care costa sub 25 lei sa nu mai poata fi fabricate in Romania, avertizeaza Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania (PRIMER). Cei 8 milioane de pacientii care le utilizeaza, in marea lor majoritate cu venituri mici si pensionari, ar putea sa nu mai gaseasca aceste medicamente in farmacii incepand cu 2019”. Cauza o reprezinta taxa clawback, o taxa pe cifra de afaceri introdusa in 2009 si aplicata exclusiv producatorilor de medicamente, care a crescut in medie in anul 2018 cu peste 16% fata de anul 2017 si cu 45% fata de anul 2016, in vreme ce vanzarile de medicamente fabricate in tara au stagnat sau au scazut.

,,Aceasta taxa, care penalizeaza fabricile de medicamente din tara obligandu-le la plata unor sume de bani care nu au legatura cu veniturile realizate de acestea, face ca toate planurile de dezvoltare sa fie oprite sau amanate pentru 2020. Exista un risc real ca tot mai multe medicamente care costa sub 25 lei sa nu mai poata fi fabricate in tara si ca cei 8 milioane de pacientii care le utilizeaza – in marea lor majoritate cu venituri mici si pensionari – sa nu le mai gaseasca in farmacii incepand cu 2019”, a explicat dr. Dragos Damian, Director Executiv PRIMER.

Rapoartele financiare depuse la autoritatile de resort de catre siturile de productie din tara, listate sau nu la bursa, arata ca taxa clawback a ajuns sa aiba in 2018 o pondere de peste 20% din cheltuielile operationale, devenind astfel o povara inadmisibila pentru fabricanti.

,,Am aratat pe intreaga durata a anului 2018 ca taxa clawback este lipsita de transparenta si predictibilitate si ca reprezinta peste 35% din pretul de producator al medicamentelor ieftine. Din pacate insa am constatat ca Ministerul de Finante nu doreste sa discute cu fabricantii de medicamente din tara si ca nu s-au luat masuri reale pentru a reduce pentru 2019 riscul disparitiei medicamentelor care costa sub 25 lei”, a completat Damian.

Evolutia ,,taxei clawback” din ultimii 4 ani a facut ca peste 2000 de medicamente, in marea lor majoritate costand sub 25 lei si fabricate in tara, sa dispara din farmacii si spitale. La o “taxa clawback” de 30%, la cat se estimeaza ca va ajunge in 2019, toate medicamentele care costa sub 25 de lei sunt nerentabile, iar producatorii vor fi obligati in cele din urma sa le scoata din portofoliu. Mai mult, platind aproape 50% taxe si impozite, fabricantii din tara nu au cum sa se dezvolte in continuare, pierzand din competitivitate. Astfel ca escaladarea acestei taxe face rau la toata lumea: pacientii nu mai gasesc medicamentele de care au nevoie la pretul corect, sistemul sanitar va trebui sa plateasca mai mult pentru tratamente mai scumpe iar industria nu va putea sa-si continue planurile de modernizare si extindere.

,,Ordonanta OUG 77/2011 (taxa clawback) aduce prejudicii fabricilor de medicamente din tara la fel cum face Ordonanta OUG 114/2018 pentru banci. Rapoartele financiare pentru anul 2018 depuse de fabricile de medicamente din Romania arata ca taxa claw-back franeaza dezvoltarea industriei de resort din Romania punand sub semnul intrebarii continuarea fabricarii de medicamente in tara”, sustine PRIMER.

 

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 6 ani este freelancer, lucrând doar în propria companie (EUROPONTIS.com). Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

Mariana Semenyuk, Polonia: Medicii și asistenții medicali refugiați din Ucraina ar putea umple o parte din lipsa de personal din Europa. Polonia un exemplu privind integrarea în muncă

3.930 de medici și stomatologi ucraineni au primit o decizie pozitivă în legătură cu depunerea …

Lasă un răspuns