Creierul îmbătrânește diferit. Cine câștigă în bătălia sexelor?

Creierul femeii versus creierul bărbatului, o bătălie din care ies victorioase reprezentantele sexului frumos. Creierul îmbătrânește diferit, susțin cercetătorii de la Universitatea de Medicină din St. Louis. Potrivit acestora, în medie, creierul femeii pare să fie cu aproximativ trei ani mai tânăr decât cel al bărbatului la aceeași vârstă cronologică. Cu alte cuvinte, creierul doamnelor are tendința de a îmbătrâni mai încet, lucru care explică și de ce femeile tind să rămână ascutite mental mai multă vreme decât bărbații.

,,Femeile tind să obțină un punctaj mai bun la testele cognitive decât bărbații pe măsură ce îmbătrânesc. Abia am început să înțelegem modul în care factorii legați de sex ar putea afecta traiectoria îmbătrânirii creierului și modul în care aceasta ar putea influența vulnerabilitatea creierului la bolile neurodegenerative. Metabolismul creierului ne poate ajuta să înțelegem unele dintre diferențele pe care le vedem între bărbați și femei pe măsură ce îmbătrânesc”, a declarat dr. Manu Goyal, profesor asistent de radiologie la Institutul de Radiologie al Universității Mallinckrodt, autorul principal al unui studiu derulat pe această temă.

Vezi si: Terapia genică – remediu pentru siclemie

Creierul folosește zahăr și oxigen pentru a satisface nevoile sale metabolice si este un consumator foarte mare de aceste resurse. Plecând de la această idee, cercetătorii au studiat 205 persoane cu vârste cuprinse între 20 si 82 ​​de ani, cărora le-au efectuat mai multe scanări imagistice ale creierului pentru a măsura fluxul de oxigen și zahăr din creierele lor. Aceste date au fost apoi introduse în programul de calculator, iar oamenii de știință au adaptat un algoritm pentru a găsi o relație între vârstă și metabolismul creierului pentru a prezice vârsta creierului fiecărui subiect.  Surpriza cercetătorilor a fost că femeile păreau mai tinere decât bărbații în ceea ce privește vârsta metabolică a creierului.  În medie, creierul unei femeii este mai tânăr cu 3,8 ani decât al unui bărbat de aceeași vârstă. Explicația tinereții creierului femeilor este dată de modul în care au loc schimbările la nivel cerebral în perioada pubertății, când avantajul este de partea fetelor, susține MedicineNet.com.

Deși un creier tânăr este mai rezistent la anumite aspecte ale îmbătrânirii creierului în general, deci ar putea ține la distanță boli ca Alzheimer sau demență, femeile au totuși un risc mai mare de a dezvolta Alzheimer decat bărbații.

,,Estrogenul, care sporeste vitalitatea regiunilor creierului implicate în memorie, dar care scade după menopauză la femei, poate fi un factor”, a declarat dr. Gayatri Devi, medic neurolog la spitalul Lenox Hill din New York City.

O altă cercetare, făcută de oamenii de știință de la Amen Clinics din Newport Beach, California, a confirmat că femeile au creierul mult mai activ decât bărbații și că sunt mai predispuse la boala Alzheimer, depresie și tulburări anxioase, în timp ce bărbații au o tendință mai accentuată către ADHD și probleme de comportament. Nouă clinici au comparat creierele femeilor și bărbaților, folosind 46.034 de analize imagistice SPECT (tomografie computerizată cu emisiune de fotoni) și au concluzionat că există diferențe în ceea ce privește fluxul de sânge din unele regiuni din creier, ceea ce influențează și modul în care afectează bolile cerebrale bărbații și femeile.

Vezi si: Medicamente care costa sub 25 lei, la risc de-a nu se mai fabrica si gasi in Romania

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 6 ani este freelancer, lucrând doar în propria companie (EUROPONTIS.com). Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

Acces anevoios la serviciile de prevenție a cancerului pentru refugiatele din Ucraina în România

Ucrainenii cu statut de refugiat – indiferent că sunt adulți sau copii – au drepturi …

Lasă un răspuns