4 mituri legate de somn, desființate de prof. dr. Florin Mihălțan

Un somn bun te menține sănătos. O treime din viață o dormi, dar e necesar să se întâmple asta, fiindcă somnul pe timp de noapte ajută la refacerea și reactivarea memoriei, a vigilenței mentale, dar și la creșterea calității vieții, a stabilității emoționale și la menținerea sănătății fizice și mentale. În popor circulă o mulțime de mituri legate de somn, patru dintre ele sunt desființate prof. Dr. Florin Dumitru Mihălțan, Președintele Secțiunii de Somnologie și Ventilație Non-Invazivă a Societății Române de Pneumologie.

Vezi și: Creierul îmbătrânește diferit. Cine câștigă în bătălia sexelor?

  • Nu toți cei care sforăie au obligatoriu o tulburare respiratorie în timpul somnului. Sforăitul este un simptom care apare preponderant la bărbați și la sexul feminin după instalarea menopauzei, dar nu presupune obligatoriu o investigația de somn pentru o potențială tulburare a somnului în momentul respectiv.
  • Modul în care nu întotdeauna pacienții își identifică tulburările respiratorii în timpul somnului. De multe ori pacienții au tendința de a minimaliza și pauzele și calitatea somnului. Ei afirmă că există un somn odihnitor în condițiile în care nu este foarte evidentă simptomatologia.
  • Nu totdeauna cei care sunt peste greutate au tulburări respiratorii în timpul somnului foarte evidente. Există și o categorie de oameni subponderali sau normoponderali care pot să aibă aceste tulburări.
  • Atunci când se începe tratamentul trebuie să se știe că acest tratament este combinat, nu este un tratament singular, nu este un tratament de o lună două, este un tratament adesea pe perioade lungi în care intervențiile multidisciplinare sunt vizibile cu contribuții de la mai multe specialități: penumolog, neurolog, endocrinolog, diabetolog nutritionist, orelist, deci toți aceștia trebuie să contribuie la ameliorarea acestui sindrom în condițiile în care toate aceste tulburări ale somnului pot să aibă etiologii foarte diferite. Cert este că în majoritatea cazurilor predomină populația supraponderală care este predispusă la aceste tulburări respiratorii în timpul somnului.

Statisticile arată că mai puțin de o treime din persoanele care au probleme legate de somn caută ajutor specializat.

Somnul nu reprezintă doar o perioadă «de pauză», de ieșire din ritmul alert al vieții, ci este o stare fiziologică normală, necesară recuperării forțelor pentru toate categoriile de vârstă. Omiterea frecventă a etapelor optime de odihnă atrage după sine o funcționare fizică și comportamentală în parametrii anormali.

Potrivit studiilor de specialitate realizate la nivel național și internațional, majoritatea tulburărilor de somn pot fi prevenite sau sunt tratabile. La nivel global, printre afecțiunile frecvente se numără: sindromul de apnee în somn (cu prevalență de 4% la bărbaţi şi 2% la femei), insomnii (afectează 1-10% din populația generală, crescând până la 25% la vârstnici), sindromul picioarelor neliniștite și narcolepsie – adormirea bruscă în timpul zilei în perioada de veghe.

Vezi și: Alimentația omului sănătos: noi recomandări

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 6 ani este freelancer, lucrând doar în propria companie în care este asociat (EUROPONTIS.COM SRL). Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

Oana Călin: ,,Testul de microbiom m-a învățat să mănânc. Am slăbit 20 kg într-un an”

– EXCLUSIVITATE – ,,Esti ceea ce mănânci”. Probabil ați auzit această expresie, folosită de nutriționiști, …

Lasă un răspuns