4 mituri legate de somn, desființate de prof. dr. Florin Mihălțan

Un somn bun te menține sănătos. O treime din viață o dormi, dar e necesar să se întâmple asta, fiindcă somnul pe timp de noapte ajută la refacerea și reactivarea memoriei, a vigilenței mentale, dar și la creșterea calității vieții, a stabilității emoționale și la menținerea sănătății fizice și mentale. În popor circulă o mulțime de mituri legate de somn, patru dintre ele sunt desființate prof. Dr. Florin Dumitru Mihălțan, Președintele Secțiunii de Somnologie și Ventilație Non-Invazivă a Societății Române de Pneumologie.

Vezi și: Creierul îmbătrânește diferit. Cine câștigă în bătălia sexelor?

  • Nu toți cei care sforăie au obligatoriu o tulburare respiratorie în timpul somnului. Sforăitul este un simptom care apare preponderant la bărbați și la sexul feminin după instalarea menopauzei, dar nu presupune obligatoriu o investigația de somn pentru o potențială tulburare a somnului în momentul respectiv.
  • Modul în care nu întotdeauna pacienții își identifică tulburările respiratorii în timpul somnului. De multe ori pacienții au tendința de a minimaliza și pauzele și calitatea somnului. Ei afirmă că există un somn odihnitor în condițiile în care nu este foarte evidentă simptomatologia.
  • Nu totdeauna cei care sunt peste greutate au tulburări respiratorii în timpul somnului foarte evidente. Există și o categorie de oameni subponderali sau normoponderali care pot să aibă aceste tulburări.
  • Atunci când se începe tratamentul trebuie să se știe că acest tratament este combinat, nu este un tratament singular, nu este un tratament de o lună două, este un tratament adesea pe perioade lungi în care intervențiile multidisciplinare sunt vizibile cu contribuții de la mai multe specialități: penumolog, neurolog, endocrinolog, diabetolog nutritionist, orelist, deci toți aceștia trebuie să contribuie la ameliorarea acestui sindrom în condițiile în care toate aceste tulburări ale somnului pot să aibă etiologii foarte diferite. Cert este că în majoritatea cazurilor predomină populația supraponderală care este predispusă la aceste tulburări respiratorii în timpul somnului.

Statisticile arată că mai puțin de o treime din persoanele care au probleme legate de somn caută ajutor specializat.

Somnul nu reprezintă doar o perioadă «de pauză», de ieșire din ritmul alert al vieții, ci este o stare fiziologică normală, necesară recuperării forțelor pentru toate categoriile de vârstă. Omiterea frecventă a etapelor optime de odihnă atrage după sine o funcționare fizică și comportamentală în parametrii anormali.

Potrivit studiilor de specialitate realizate la nivel național și internațional, majoritatea tulburărilor de somn pot fi prevenite sau sunt tratabile. La nivel global, printre afecțiunile frecvente se numără: sindromul de apnee în somn (cu prevalență de 4% la bărbaţi şi 2% la femei), insomnii (afectează 1-10% din populația generală, crescând până la 25% la vârstnici), sindromul picioarelor neliniștite și narcolepsie – adormirea bruscă în timpul zilei în perioada de veghe.

Vezi și: Alimentația omului sănătos: noi recomandări

Despre Alexandra Manaila

Vezi și:

Campioana Ancuța Bobocel, inspirație pentru stil de viață sănătos – partea a II-a

Nu este deloc simplu să alergi zeci de kilometri în fiecare zi când ai doi …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*