joi , 1 decembrie 2022
Prima pagină / Sfaturi Utile / Trecerea la ora de vară. Efectele nefaste asupra sănătății

Trecerea la ora de vară. Efectele nefaste asupra sănătății

Europenii și nord americanii au ales să treacă la ora de vară. Printre ei și noi românii, care în fiecare an, primăvara dăm ceasul înainte cu o oră pentru a trece de la ora de iarnă la cea de vară. Pierderea unei ore de somn are însă efecte nefaste asupra sănătății. În plus, organismul uman nu se adaptează foarte ușor la această trecere, potrivit medicilor.

Vezi și: Creierul îmbătrânește diferit. Cine câștigă în bătălia sexelor?

30 de minute de somn pierdute pentru adolescenți înseamnă o scădere a vitezei de reacție. Dr. Oana Deleanu, medic pneumolog la Institutul Marius Nasta din Capitală este de părere că elevii, care sunt de fel mai nocturni, se adaptează la noua schimbare în vreo 3 săptămâni.

,, Ce câștigăm noi? Ceva mai multe accidente vasculare, ceva mai multe infarcte. Suntem afectați nu o zi, cum am crede pentru o oră, ci o săptămâna întreagă. Schimbarea această face rău somnului, inimii, înseamnă mai mult cancer, mai mult consum de alcool și țigări. Dacă rămânem pe ora de iarnă oamenii vor rămâne mai sănătoși din punct de vedere psihologic, mai eficienți la școală și la muncă”, e de părere medicul pneumolog.

Ora de vară, o oră de infarct… 

Trecerea de la ora de iarnă la cea de vară crește riscul de infarct cu 5-10% la persoanele tinere, active profesional. Conf. univ.dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență susține că timp de două săptămâni de la modificarea orei, în special în cazul depresivilor și a celor cu vulnerabilități psihoemoționale riscul suicidar este crescut.  ,,Scurtarea duratei somnului cu o oră precum și trezirea cu ora mai devreme duce la un stres la care organismul reacționează prin creșterea activității sistemului nervos simpatic și a nivelului citokinelor proinflamatorii. Acestea se asociază expunerii prelungite la lumină și modificări în secreția melatoninei cu efect asupra reglării ritmului circadian (somn-veghe) determinând modificări cardiovasculare manifestate prin variații ale tensiunii arteriale și variate tulburări de ritm cardiac și neuropsihice: modificări ale calității somnului (insomnie, somnolență), astenie, apatie, anhedonie, agitație, irascibilitate, anxietate, tulburări de concentrare și memorie, cefalee, vertij, modificarea apetitului (inapetență sau bulimie), până la dereglări afective sezoniere și ideație suicidară”, a precizat medicul urgentist.

De asemenea, s-a observat că apar mai multe avorturi spontane după inseminarea efectuată în acea perioadă.

,,În Parlamentul european s-a votat să nu mai schimbăm ceasul, dar nu s-a stabilit pe ce oră rămâne. La nivel de societăți, cercetători și medici se militează pentru ora de iarnă”, a precizat dr. Oana Deleanu. Potrivit acesteia, schimbarea orei s-a făcut din considerentul de-a nu irosi energia, însă nu s-a întâmplat acest lucru.

,,Studiile au demnostrat că nu se face nicio economisire de energie mai ales că acum vara folosim și aerul condiționat. În schimb cine câștigă? Fiind mai multă lumina, oamenii fac mai multe cumpărături, se duc și joacă golf. Cine pierde? Cei care lucrează în televiziuni și cei care lucrează la teatru”, a precizat pneumologul.

Invocând faptul că se perturbă nejustificat populația și că pierderile din diverse domenii socio-economice depășesc câștigurile unele țări au renunțat la schimbarea orei de iarnă-vară sau nu au aplicat-o vreodată.

,,Pentru a evita sau diminua simptomatologia neplăcută recomandăm planificarea corespunzătoare a activităților și evitarea suprasolicitării datorate stimulentelor nervoase, substanțelor psihoactive sau situațiilor conflictuale. Nu e de neglijat petrecerea a cât mai mult timp în aer liber cu efectuarea unor activități fizice (chiar sub formă unor simple plimbări) precum și o alimentație bogată în fructe și legume proaspete”, ne sfătuiește dr. Ciuhodaru.

Vezi și: Stiai ca si tu poti raporta reacțiile adverse la medicamente?

Despre Alexandra Manaila

Vezi și:

Mădălina Iliescu, secretarul Societății Române de Reabilitare Medicală: ,,Sindromul Long-COVID poate să fie tratat în secțiile de reabilitare”

Medicina fizică și de Reabilitare este o specialitate esențială pentru pacienții cu dizabilități, o specialitate …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*