O bacterie din gură te îmbolnăvește de Alzheimer

Periajul dinților și igiena dentară riguroasă sunt strâns legate de sănătatea individului. Nu doar că salvează dinții, dar pot ține la distanță diferite boli. Ce au descoperit recent cercetătorii americani este că bacteriile implicate în  boala gingivală ar putea juca un rol cheie în dezvoltarea bolii Alzheimer. Pe scurt, boala gingivală este una din cauzele bolii Alzheimer sau pe înțelesul tuturor, o bacterie din gura pe numele ei Porphyromonas gingivalis, te îmbolnăvește de Alzheimer.

Vezi și: Mai multe exerciții fizice, mai mulți ani de viață

Americanii au observat că ADN-ul din bacteria Porphyromonas gingivalis, cea care distruge țesutul gingival, este mai frecvent întâlnit în creierul pacienților cu Alzheimer. Jan Potempa, profesor în cadrul Facultății de Stomatologie de la Universitatea din Louisville susține că aproximativ 46% dintre adulții în vârstă de 30 de ani și peste au o boală gingivală, aproximativ 9% având boală foarte severă.

,,Puteți evita bolile gingivale, dacă vă periați dinții de două ori pe zi și dacă vizitați medicul dentist pentru verificări și curățări regulate”, e de părere profesorul american.

Potempa și colegii lui au cercetat la șoareci ipoteza aceasta și au văzut că în cazul rozătoarelor care aveau P. gingivalis, bacteriile s-au răspândit în creier. Infecția părea să crească producția de beta-amiloid, o proteină legată de Alzheimer. Totodată, oamenii de știință au descoperit că un medicament experimental, cunoscut sub numele de COR388, a redus cantitatea de P. gingivalis în creierul șoarecilor, ducând la o scădere a producției de amiloid beta. În opinia lui Jan Potempa, există mai multe căi prin care P. gingivalis ar putea intra în creier, poate fi purtat prin sânge, prin infecție celulă-celulă sau prin sistemul nervos.

,,Există o mulțime de nervi care intră în gura noastră, care au o legătură directă cu creierul. Dacă bacteriile intră în acești nervi, pot transloca direct în creier. Amiloidul beta are o funcție antibacteriană. Nu este vorba numai de a forma plăcile, ci și de a ucide bacteriile. Aceste plăci beta amiloid pot fi esențiale pentru apărarea creierului împotriva bacteriilor „, a declarat profesorul american, potrivit MedicineNet.com.

Porphyromonas gingivalis aparține familiei Bacteroidetes și este o bacterie patogenă, gram-negativă, în formă de tijă, anaerobă. Ea se găsește în cavitatea orală, dar și tractul gastro-intestinal superior  și în colon. Acesta a fost izolat de la femeile cu vaginită bacteriană.  Infecția cu P. gingivalis a fost legată nu doar de boala Alzheimer, ci și de artrita reumatoidă . Pacienții cu poliartrită reumatoidă au o incidență crescută a bolii parodontale;  anticorpii împotriva bacteriei sunt semnificativ mai frecvenți la acești pacienți.

Vezi și: Creierul îmbătrânește diferit. Cine câștigă în bătălia sexelor?

Despre VIDEOMEDICINA.ro

VIDEOMEDICINA.ro - proiect educațional pentru publicul larg în care se face educație pentru sănătate

Vezi și:

Simona Andrei, doctor în științe atmosferice

Simona Andrei, doctor în științe atmosferice: ,,Din cauza variațiilor termice atât de puternice, suntem vulnerabili la infecții ca West Nile. Ar trebui să fie un lucru de bun simț din partea autorităților să ia măsuri”

Virusul West Nile (WNV), transmis de țânțarii Culex, devine o amenințare tot mai mare în …

Lasă un răspuns