7 mituri legate de infertilitate, desființate de dr. Andreas Vythoulkas

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist în infertilitate la clinica Genesis Athens, este ginecologul prin mâna căruia au trecut mii de cupluri infertile și care a reușit să ajute multe dintre aceste cupluri să-și vadă visul împlinit de-a deveni părinți.

L-am invitat să preia rolul demolatorului de mituri și să distrugă câteva dintre miturile legate de infertilitate care circulă prin popor.

MIT 1  – Infertilitatea aparține doar femeilor. Adevărat sau fals?

,,Nu, e total fals și chiar ultimele date arată că se împarte vina”, e de parere dr. Andreas Vythoulkas. În opinia specialistului, nu contează de unde vine infertilitatea. ,,Problema e să o rezolvăm și să obținem o sarcină, dar în niciun caz nu vorbim de infertilitate doar la femeie”.

MIT 2 – Infertilitatea este o boală care poate fi tratată, este adevărat sau fals?

,,Din fericire în peste 90% din cazuri, când nu avem probleme majore, adică dacă avem uter, dacă avem ovarele în care avem material genetic, dacă avem spermatozoizii, cu tehnologia care există astăzi și cu metode și tratamente, la peste 90% se tratează și avem un final pozitiv.

Aici este un lucru foarte important. De foarte multe ori când avem un caz în fața noastră, noi putem să știm dacă până la urmă o să putem să obținem o sarcină. Dar nimeni nu poate să spună că o să fie imediat sau o să fie din prima; și atunci, ceea ce nu știm este cât de mult o să poată să reziste femeia respectivă să ducă tratamentele. Pentru că este un lucru destul de greu, există tratamente care, mai ales din punct de vedere psihic, pentru o femeie înseamnă o perioadă foarte foarte grea, și nu e greu, e foarte greu să o duci. Și atunci sunt foarte multe femei sau foarte multe cupluri care nu rezistă și abandonează; atunci, nu putem să ajungem la rezultatul final”.

MIT 3 – Dacă infertilitatea este ”lăsată de Dumnezeu”, poate fi tratată de medic?

,,Marea majoritate a cazurilor de infertilitate, cu ajutorul lui Dumnezeu le rezolvăm, a recunoscut dr. Vythoulkas.

MIT 4 – În cazul în care se recomandă fertilizarea in vitro, și avem de-a face cu tratamente de stimulare, este adevărat că aceste tratamente pot da mai târziu cancer?

,,Nu. Ultimele studii în general arată că nu există riscul să dea un cancer. Problema este alta: într-adevăr, tratamentele respective pot să aibă efecte secundare și efecte negative, dacă deja există o patologie care nu o știm și poate să o agraveze. Adică, dacă o femeie deja este într-un stadiu incipient de cancer sau alte lucruri, și ia tratamentul respectiv, care până la urmă sunt niște hormoni, într-adevăr poate să ducă la agravarea bolii”, a precizat specialistul în infertilitate.

Vezi și: Clinica Genesis Athens

MIT 5 – Vârsta înaintată este un impediment în a mai aduce copii pe lume. Adevărat sau fals?

,,Este un impediment, dar nu este imposibil. Și într-adevăr, cu cât creștem în vârstă, probabilitatea să obținem o sarcină devine mai mică. Încă o dată, nimeni nu poate să spună că orice cuplu care are o problemă de infertilitate doctorul poate să rezolve orice. Doctorul nu este Dumnezeu. Doctorul încearcă să folosească tehnologii și știință în beneficiul pacientului ca să poată să obțină rezultatul final. Dacă, de exemplu, o femeie este de mulți ani la menopauză nu poate să rămână însărcinată cu material genetic propriu pentru că nu are cu ce. Dacă la un bărbat avem azospermie, adică nu avem deloc spermatozoizi și este o situație irevocabilă, adică nu o să putem obtine niciodată o sarcină cu material genetic propriu. Există și situații în care nu putem să ajutăm, dar asta nu înseamnă că trebuie să stăm acasă și cum am spus mai înainte, la cele mai multe cazuri din fericire astăzi avem un rezultat pozitiv”.

MIT 6 – Sunt din ce în ce mai dese cazurile în care apare menopauza la femeile destul de tinere. Poate fi aceasta un impediment în aducerea unui copil pe lume? Adevărat sau fals?

,,Dacă este menopauza instalată de mult timp, să obținem un copil cu material propriu este imposibil. Singura modalitate este să se apeleze la ovocite donate. Dacă femeile sunt la premenopauză, adică într-o fază incipientă a menopauzei, atunci există metode cum e PRP, cu ajutorul căreia putem să dăm un impuls ovarelor, să maximizăm șansa să obținem o sarcină la femeile respective. Dar să nu amestecăm lucrurile. O femeie care este la premenopauză, dacă face PRP nu înseamnă că are șansele unei femei care nu are nicio problemă. PRP-ul este un ajutor destul de bun, dă un impuls și ne maximizează șansele să obținem o sarcină cu material genetic propriu, dar nu înseamnă că ne dă 10 ani înapoi, asta nu o să se întâmple niciodată. Dar este un instrument util care să ne facă nouă treaba un pic mai ușoară”.

MIT 7 – În ce măsură copiii obținuți prin  fertilizare in vitro sunt diferiți de copii normali? Sunt mai bolnăvicioși, au un IQ mai mic? Adevarat sau fals?

În opinia dr. Andreas Vythoulkas copiii obținuți prin fertilizare in vitro nu sunt diferiți. ,,Nu avem atâția oameni care astăzi au poziții în societate, sunt foarte deștepți, foarte inteligenți și care sunt făcuți prin fertilizare in vitro și chiar vorbesc despre asta. Nu sunt diferiți, nu, Doamne ferește, așa ceva e o prostie…”

 

Realizator: Alexandra Mănăilă

Montaj: Costin Bleotu

Film realizat cu sprijinul Pacientul 2.0

videomedicina.ro / © europontis.com

Mai multe filme produse de noi sunt pe:

© europontis.com

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 6 ani este freelancer, lucrând doar în propria companie în care este asociat (EUROPONTIS.COM SRL). Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

Exclusiv Dr. Bogdan Catrangiu, președinte ARPC ,,Medicina este socială și ne aparține atât timp cât luptăm”

Exclusiv: Dr. Bogdan Catrangiu, președinte ARPC: ,,Medicina este socială și ne aparține atât timp cât putem să luptăm pentru ea”

Asociaţia Romȃnă pentru Prevenţia Cancerului  a organizat la Biblioteca Academiei Române conferința ,,Medicul, amintiri și …

Lasă un răspuns