joi , 1 decembrie 2022
Prima pagină / Dictionar Medical / Mituri despre hipertensiunea arterială cu prof. dr. Dragoș Vinereanu – partea I

Mituri despre hipertensiunea arterială cu prof. dr. Dragoș Vinereanu – partea I

 

45% dintre români suferă de hipertensiune, însă un român din cinci nu știe că are hipertensiune arterială, fiind expus unor riscuri importante în ceea ce privește starea de sănătate. În plus miturile care circulă pe seama hipertensiunii îi pot pune în pericol pe cei care au probleme cu tensiunea, pentru că le dau crezare fără să le verifice la medici. Prof.dr. Dragoș Vinereanu, președintele Societății Române de Cardiologie, demontează miturile legate de hipertensiunea arterială, special pentru videomedicina.ro, într-un serial video realizat în două părti.

În prima parte aflați  dacă se moare sau nu din hipertensiune arterială, dacă este doar boala vârstnicilor, dacă durerile în ceafă sunt un simptom specific al bolii, dacă vinul și cafeaua cresc tensiunea.

Vezi și: Ce mă interesează, ca medic, să știu despre pacientul pe care îl am în grijă

MIT 1: Nu se moare din hipertensiune arterială

Mitul care spune că nu se moare din hipertensiune arterială este fals.
,,Se moare din complicațiile hipertensiunii arteriale, boală care generează două complicații acute majore: infarctul de miocard și accidentul vascular cerebral și o complicație cronică progresia spre insuficiența cardiacă, probabil una dintre cele mai grave probleme din România, având un prognostic mai prost decât majoritatea bolilor de cancer. Ca atare, într-adevăr se moare”, a conchis prof. dr. Vinereanu.

MIT 2: Hipertensiunea arterială este boala persoanelor în vârstă

Valorile tensiunii arteriale cresc odată cu vârsta, dar în ultimii ani s-a constatat o tendință importantă ca hipertensiunea arterială să apară la tineri. Potrivit cardiologului, unul din zece copii se confruntă cu valori tensionale crescute.

MIT 3: Am o tensiune de aviator. Nu mă doare capul, nu amețesc, deci nu am tensiune mare. Cât de adevărată este această afirmație?

,,Și aviatorii pot avea hipertensiune arterială. Și eu am aviatori pacienți care au valori crescute ale tensiunii arteriale și își tratează boala. Hipertensiunea arterială nu dă simptome. Este numită la nivel internațional, cum am spus de nenumărate, ucigașul tăcut, fiindcă determină infarct, accident vascular cerebral, determină complicații fără să dea simptome”.

MIT 4: E adevărat că durerile în ceafă sunt un semn că a crescut tensiunea arterială?

,,De cele mai multe ori nu este adevărat. Una din cauzele cefaleei ( durerea de cap) este într-adevăr hipertensiunea arterială, dar durerile apar mult mai rar în zona occipitală, de obicei apar în zona frontală și apar rar la valori mari ale tensiunii arteriale”.

MIT 5: În ce măsură vinul crește tensiunea arterială?

Depinde cât bei.  Potrivit cardiologului Dragoș Vinereanu, alcoolul în cantitate mare crește tensiunea arterială.  În schimb, ,, alcoolul în canitate mică poate fi protector cardiac, dar trebuie definit foarte bine ce înseamnă cantitate foarte mică”, a subliniat reputatul cardiolog.

MIT 6: În ce măsură cafeaua crește tensiunea arterială?

,,Dacă bei o ceașcă de cafea dimineața și nu este foarte tare nu va crește tensiunea arterială. Sunt multe discuții că ar fi protector din punct de vedere cardiovascular”, a mai precizat președintele Societății Române de Cardiologie, avertizând însă că dacă bei cinci cafele pe zi, valorile tensionale vor crește.

Vezi si: Mituri despre hipertensiunea arterială cu prof.dr. Dragoș Vinereanu – partea a II-a

__________________________

Realizator: Alexandra Mănăilă

Filmare și montaj: Costin Bleotu

videomedicina.ro / © europontis.com *2019

 

Despre Alexandra Manaila

Vezi și:

Gripa la persoanele cu boli cardiovasculare și diabet- dr. Valeria Herdea, medic de familie

Gripa nu face echipă bună cu bolile cardiovasculare și nici cu diabetul, prin urmare persoanele …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*