Mituri despre hipertensiunea arterială cu prof. dr. Dragoș Vinereanu – partea I

 

45% dintre români suferă de hipertensiune, însă un român din cinci nu știe că are hipertensiune arterială, fiind expus unor riscuri importante în ceea ce privește starea de sănătate. În plus miturile care circulă pe seama hipertensiunii îi pot pune în pericol pe cei care au probleme cu tensiunea, pentru că le dau crezare fără să le verifice la medici. Prof.dr. Dragoș Vinereanu, președintele Societății Române de Cardiologie, demontează miturile legate de hipertensiunea arterială, special pentru videomedicina.ro, într-un serial video realizat în două părti.

În prima parte aflați  dacă se moare sau nu din hipertensiune arterială, dacă este doar boala vârstnicilor, dacă durerile în ceafă sunt un simptom specific al bolii, dacă vinul și cafeaua cresc tensiunea.

Vezi și: Ce mă interesează, ca medic, să știu despre pacientul pe care îl am în grijă

MIT 1: Nu se moare din hipertensiune arterială

Mitul care spune că nu se moare din hipertensiune arterială este fals.
,,Se moare din complicațiile hipertensiunii arteriale, boală care generează două complicații acute majore: infarctul de miocard și accidentul vascular cerebral și o complicație cronică progresia spre insuficiența cardiacă, probabil una dintre cele mai grave probleme din România, având un prognostic mai prost decât majoritatea bolilor de cancer. Ca atare, într-adevăr se moare”, a conchis prof. dr. Vinereanu.

MIT 2: Hipertensiunea arterială este boala persoanelor în vârstă

Valorile tensiunii arteriale cresc odată cu vârsta, dar în ultimii ani s-a constatat o tendință importantă ca hipertensiunea arterială să apară la tineri. Potrivit cardiologului, unul din zece copii se confruntă cu valori tensionale crescute.

MIT 3: Am o tensiune de aviator. Nu mă doare capul, nu amețesc, deci nu am tensiune mare. Cât de adevărată este această afirmație?

,,Și aviatorii pot avea hipertensiune arterială. Și eu am aviatori pacienți care au valori crescute ale tensiunii arteriale și își tratează boala. Hipertensiunea arterială nu dă simptome. Este numită la nivel internațional, cum am spus de nenumărate, ucigașul tăcut, fiindcă determină infarct, accident vascular cerebral, determină complicații fără să dea simptome”.

MIT 4: E adevărat că durerile în ceafă sunt un semn că a crescut tensiunea arterială?

,,De cele mai multe ori nu este adevărat. Una din cauzele cefaleei ( durerea de cap) este într-adevăr hipertensiunea arterială, dar durerile apar mult mai rar în zona occipitală, de obicei apar în zona frontală și apar rar la valori mari ale tensiunii arteriale”.

MIT 5: În ce măsură vinul crește tensiunea arterială?

Depinde cât bei.  Potrivit cardiologului Dragoș Vinereanu, alcoolul în cantitate mare crește tensiunea arterială.  În schimb, ,, alcoolul în canitate mică poate fi protector cardiac, dar trebuie definit foarte bine ce înseamnă cantitate foarte mică”, a subliniat reputatul cardiolog.

MIT 6: În ce măsură cafeaua crește tensiunea arterială?

,,Dacă bei o ceașcă de cafea dimineața și nu este foarte tare nu va crește tensiunea arterială. Sunt multe discuții că ar fi protector din punct de vedere cardiovascular”, a mai precizat președintele Societății Române de Cardiologie, avertizând însă că dacă bei cinci cafele pe zi, valorile tensionale vor crește.

Vezi si: Mituri despre hipertensiunea arterială cu prof.dr. Dragoș Vinereanu – partea a II-a

__________________________

Realizator: Alexandra Mănăilă

Filmare și montaj: Costin Bleotu

videomedicina.ro / © europontis.com *2019

 

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 6 ani este freelancer, lucrând doar în propria companie (EUROPONTIS.com). Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

Hipertensiunea arterială nu vine singură. Boala cronică de rinichi înainte sau după HTA?

  Hipertensiunea arterială poate provoca boli de rinichi și este cauza principală a insuficienței renale …

Lasă un răspuns