Mituri despre hipertensiunea arterială cu prof.dr. Dragoș Vinereanu – partea a II-a

 

Un român din cinci nu știe că are hipertensiune arterială, iar cei care află  de ce suferă nu se tratează întotdeauna. Mai grav este că românii apleacă adesea urechile la diverse mituri din popor, ignorând sfaturile medicilor. Videomedicina.ro l-a invitat pe Prof.dr. Dragoș Vinereanu, președintele Societății Române de Cardiologie și medic cardiolog să demonteze 12 mituri legate de hipertensiunea arterială.

Un material video realizat în două părți. În partea a doua aflați  dacă mâncarea fără sare, dieta singură fără medicație, anumite alimente reușesc să scadă tensiunea arterială, dacă hipertensiunea arterială se transmite copiilor și dacă se poate trăi bine cu această boală.

MIT 1: Este adevărat că anumite alimente precum fasolea, sfecla, usturoiul scad tensiunea arterială?

Aceste alimente nu fac rău, potrivit prof.dr. Dragoș Vinereanu. ,,În formula acestor alimente există anumite elemente care din punct de vedere chimic ar putea să determine reducerea tensiunii arteriale, numai că ele sunt foarte heterogene  din punct de vedere a concentrației de la un aliment la altul și chiar în cadrul acelorași alimente, în funcție de unde sunt făcute și solul în care au crescut, așa că efectul este inconstant, heterogen și nu ne putem baza pe el.”

MIT 2: E adevărat că dacă nu mănânc sărat, țin tensiunea sub control?

În cadrul măsurilor privind schimbarea stilului de viață, pe lângă  renunțarea la fumat, la reducerea greutății corporale este și reducerea consumului de sare.

,, În România consumul de sare e foarte mare acum. În mod normal ar trebui să fie de 5-6 grame pe zi, dar ajunge la peste 20 de g pe zi. Așa că reducerea consumului de sare e un element important, care face parte din tratamentul hipertensiunii areteriale”, a precizat președintele Societății Române de Cardiologie.

MIT 3: O dietă ar putea ține sub control tensiunea arterială fără medicație?

,,O dietă combinată cu tot ce am spus, adică schimbarea radicală a zice a stilului de viață, da. Într-adevăr, aceasta este prima metodă care este recomandată de către ghiduri la valori tensionale nu foarte mari”.

MIT 4: Hipertensiunea arterială (HTA) este o boală ereditară, dacă părinții mei au avut hipertensiune arterială, voi face și eu?

HTA are peste 200 de cauze dintre care o componentă genetică există. În opinia prof.dr. Dragoș Vinereanu,  dacă părinții au avut hipertensiune la o vârstă foarte tânără, riscul pentru copil de-a face hipertensiune arterială e mai mare.

MIT 5: Când tensiunea arterială revine la normal, poți să nu mai iei pastile

,,Aceasta este cea mai mare greșeală. Fiindcă dacă hipertensiunea s-a controlat și valorile s-au normalizat sub tratament asta înseamnă că tratamentul a fost eficient, nu că trebuie scos”, a atras atenția președintele Societăți Române de Cardiologie.

MIT 6: Este adevărat că se poate trăi bine cu hipertensiune?

,,Da, bineînțeles. Este o boală care la ora actuală are mult tratamente care se pot aplica. (…)Pentru fiecare pacient se găsește o combinație de medicamente antihipertensive, plus schimbarea stilului de viață care poate normaliza tensiunea arterială și pacientul poate trăi foarte bine cu valori normale”, a spus prof.dr. Dragoș Vinereanu.

Urmăriți și prima parte a materialului video, în care sunt demontate alte 6 mituri despre hipertensiune.

______________________________

Realizator: Alexandra Mănăilă

Filmare și montaj: Costin Bleotu

videomedicina.ro / © europontis.com *2019

Despre Alexandra Manaila

Vezi și:

Nașterea în România: Cum și unde nasc gravidele ucrainence refugiate

De la invazia armatei ruse în Ucraina aproape 3 milioane de ucraineni au tranzitat România. …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*