Peste 100 de alunițe pe corp? Află ce risc de melanom ai

Numărul alunițelor pe care le avem pe corp reprezintă cel mai puternic factor de predicție pentru melanom, cel mai agresiv cancer de piele. Cu alte cuvinte, numără câte alunițe ai pe corp, ca să afli ce risc de melanom ai. Și ar fi bine să faci asta, întrucât melanomul este tumora cu cea mai mare mortalitate în lume. Provoacă 60.000 de decese anual la nivel global, din care mai mult de jumătate se produc în Europa. România nu are un registru național de melanom funcțional care să raporteze corect datele, dar specialiștii susțin că în jur de 1000 de persoane sunt diagnosticate anual cu melanom.

,,Dacă avem peste 100 de alunițe, avem un risc de-a face melanom de 7 ori mai mare”, a atras atenția conf. univ. Ana-Maria Forsea, medic dermatolog la Spitalul Universitar Elias din București. Factorii de risc principali în apariția melanomului sunt factorii genetici (existența cazurilor de melanom în familie), expunerea la radiații ultraviolete și numărul de nevi (alunițe) pe piele. Potrivit medicului dermatolog, 5-10% din persoanele cu melanom au și în familie în melanom, deci rudele acestora sunt la risc.

Dr. Ana-Maria Forsea

Vezi și: Glosar de melanom

Alunițe, alunițe, dar și fără ele pericolul rămâne. Deci, dacă nu ai în familie melanom și nici alunițe nu ai, nu ești scutit de risc. Poate nu știi că doar o treime din melanoame se produc prin modificarea malignă a unei alunițe benigne. Asta înseamnă că 70% dintre melanoame apar pe pielea normal, nu pe nevi.

Regula ABCDE

În ultimii 40 ani, cazurile de melanom au crescut cu peste 300% și apar la vârste tot mai tinere. Melanomul este cea mai frecventă tumoră la tineri; la femeile între 25-30 de ani depășește ca frecvență cancerul de sân. Ce poți face ca să previi acest tip de cancer? Numără-ți alunițele, dacă ai peste 100 mergi la dermatolog să le vadă. Autoexaminează-ți pielea folosind regula ABCDE.

Sunt suspecte alunițele și trebuie mers la medicul dermatolog, oricând observi că:

A – alunița este Asimetrică, o jumătate nu este identică celeilalte

B – alunița are marginile ( Bordurile) franjurate, neregulate

C – alunița are o Culoare neuniformă, pestriță, chiar dacă nu este neagră

D – Diametrul aluniței este peste 6 mm (mai mare decât o gumă de creion)

E – oricare din alunițele de mai sus Evoluează de la o lună la alta.

,,Diagnosticarea precoce, prin examinarea în cadrul examenului clinic de către medicii de familie și prin autoexaminarea pielii de fiecare persoană, prin regula ABCDE, sunt singurele căi de a ajuta pacienții să supraviețuiască peste 90% la 5 ani”, au concluzionat medicii prezenți la simpozionul ,,Melanomul în actualitate. De la prevenție și diagnosticare precoce la tratamente revoluționare”, organizat de Asociația OncoPacienților „PHOENIX”.

Nu uita, autoexaminarea îți poate salva viața!

Vezi si: Melanom: Testarea genetică poate schimba comportamentul persoanelor aflate la risc

Despre VIDEOMEDICINA.ro

VIDEOMEDICINA.ro - proiect educațional pentru publicul larg în care se face educație pentru sănătate

Vezi și:

Cât de periculoasă este boala COVID-19 în prediabet și diabet zaharat

Cât de periculoasă este boala COVID-19 în prediabet și diabet zaharat Diabetul zaharat, o boală …

Lasă un răspuns