Ai acasă un tensiometru și vrei să-ți măsori singur tensiunea arterială. Important este să faci corect măsurătoarea, prin urmare videomedicina.ro îți oferă un mic ghid explicativ. Dr. Ruxandra Dăneț, medic rezident cardiolog la Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB) îți detaliază fiecare pas pe care trebuie să-l faci.
,,La primele măsurători este de preferat să ne măsurăm tensiunea arterială la ambele brațe, pentru a vedea dacă există o diferență. Așteptăm 1-2 minute, repetăm măsurătoarea și, din nou, preferabil și a treia oară, tot la 1-2 minute după a 2-a măsurătoare. Iar la final facem o medie a tensiunilor. Practic, aceea ar fi cea mai exactă măsurătoare”, explică medicul Ruxandra Dăneț.
Vezi și: Mituri despre hipertensiunea arterială cu prof. dr. Dragoș Vinereanu – partea I
Nu contează prea mult momentul zilei în ceea ce privește măsurarea tensiunii arteriale, în schimb contează ce consumăm înainte de măsurătoare.
,,Important este să nu fumăm, să nu bem cafea cu 30 de minute înainte de măsurătoare și să avem cel puțin 5 minute de repaus într-un mediu liniștit”, a precizat dr. Dăneț.
Ce legătură au alimentele și bătura cu tensiunea arerială, poți afla din interviul Mituri despre hipertensiunea arterială cu prof. dr. Dragoș Vinereanu, președintele Societății Române de Cardiologie.
Valorile normale ale tensiunii arteriale
Conform ultimelor ghiduri, țintele terapeutice au scăzut. Dacă în urmă cu câțiva ani spuneam că tensiunea 140/90 este normală, acum aceeași valoare pune deja probleme și ne gândim la hipertensiune de gradul I.
,,Vorbim de o valoare tensională normală undeva până-n 130mm Hg tensiunea sistolică. Deja între 130-140 mm coloană de mercur vorbim de o valoare normal-înaltă. Peste 140 mm Hg ne punem problema unei hipertensiuni de gradul I. Și atunci ar trebui monitorizată mai frecvent valoarea tensională și luată legătura cu un medic cardiolog, fără a fi neapărat o urgență”, a precizat medicul, care a atras atenția că în cazul unor valori peste 180 mm coloană de mercur persoanele ar trebui să se prezinte la camera de gardă, fiind vorba de o urgență medicală.
Dr. Ruxandra Dăneț, medic rezident cardiolog la Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB), este preocupată de educația pacienților. Când era studentă la Medicină a realizat mai multe materiale educative pentru siteul Societății Române de Cardiologie (cardioportal.ro).
Vezi și: Mituri despre hipertensiunea arterială cu prof.dr. Dragoș Vinereanu – partea a II-a