Cum să măsori corect tensiunea arterială. Mic ghid explicativ

Ai acasă un tensiometru și vrei să-ți măsori singur tensiunea arterială. Important este să faci corect măsurătoarea, prin urmare videomedicina.ro îți oferă un mic ghid explicativ. Dr. Ruxandra Dăneț, medic rezident cardiolog la Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB) îți detaliază fiecare pas pe care trebuie să-l faci.

 

,,La primele măsurători este de preferat să ne măsurăm tensiunea arterială la ambele brațe, pentru a vedea dacă există o diferență. Așteptăm 1-2 minute, repetăm măsurătoarea și, din nou, preferabil și a treia oară, tot la 1-2 minute după a 2-a măsurătoare. Iar la final facem o medie a tensiunilor. Practic, aceea ar fi cea mai exactă măsurătoare”, explică medicul Ruxandra Dăneț.

Vezi și: Mituri despre hipertensiunea arterială cu prof. dr. Dragoș Vinereanu – partea I

Nu contează prea mult momentul zilei în ceea ce privește măsurarea tensiunii arteriale, în schimb contează ce consumăm înainte de măsurătoare.

,,Important este să nu fumăm, să nu bem cafea cu 30 de minute înainte de măsurătoare și să avem cel puțin 5 minute de repaus într-un mediu liniștit”, a precizat dr. Dăneț.

Ce legătură au alimentele și bătura cu tensiunea arerială, poți afla din interviul Mituri despre hipertensiunea arterială cu prof. dr. Dragoș Vinereanu, președintele Societății Române de Cardiologie.

Valorile normale ale tensiunii arteriale

Conform ultimelor ghiduri, țintele terapeutice au scăzut. Dacă în urmă cu câțiva ani spuneam că tensiunea 140/90 este normală, acum aceeași valoare pune deja probleme și ne gândim la hipertensiune de gradul I.

,,Vorbim de o valoare tensională normală undeva până-n 130mm Hg tensiunea sistolică. Deja între 130-140 mm coloană de mercur vorbim de o valoare normal-înaltă. Peste 140  mm Hg ne punem problema unei hipertensiuni de gradul I. Și atunci ar trebui monitorizată mai frecvent valoarea tensională și luată legătura cu un medic cardiolog, fără a fi neapărat o urgență”, a precizat medicul, care a atras atenția că în cazul unor valori peste 180 mm coloană de mercur persoanele ar trebui să se prezinte la camera de gardă, fiind vorba de o urgență medicală.

Dr. Ruxandra Dăneț, medic rezident cardiolog la Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB), este preocupată de educația pacienților. Când era studentă la Medicină a realizat mai multe materiale educative pentru siteul Societății Române de Cardiologie (cardioportal.ro).

Vezi și: Mituri despre hipertensiunea arterială cu prof.dr. Dragoș Vinereanu – partea a II-a

 

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 6 ani este freelancer, lucrând doar în propria companie (EUROPONTIS.com). Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

Hipertensiunea arterială nu vine singură. Boala cronică de rinichi înainte sau după HTA?

  Hipertensiunea arterială poate provoca boli de rinichi și este cauza principală a insuficienței renale …

Lasă un răspuns