miercuri , 30 noiembrie 2022
Prima pagină / Dictionar Medical / Ce este gripa și cum se transmite – dr. Adrian Marinescu

Ce este gripa și cum se transmite – dr. Adrian Marinescu

Ce este gripa și cum se transmite? Dr. Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul ,,Matei Balș” din București susține că gripa este o infecție virală a tractului respirator care se transmite pe cale respiratorie foarte ușor.

,,Este una din bolile contagioase care se transmite ușor, ceea ce înseamnă că în anumite situații putem vorbi și de epidemie de gripă”, a precizat medicul în primul episod al miniserialului dedicat gripei realizat de videomedicina.ro.

Diferența dintre răceală și gripă

Gripa este o boală respiratorie infecțioasă, acută care se poate răspândi rapid. Ea este determinată de tipuri diferite de tulpini virale, care se schimbă în fiecare an. Gripa prin definiție are o evoluție mult mai severă față de virozele obișnuite. Despre diferențele dintre gripă și răceală vorbește pe larg dr. Adrian Marinescu.

,,Diferența este destul de clară în sensul că gripa are cu siguranță o evoluție mult mai severă, cu un interval de timp mult mai lung. Dacă o răceală durează 7 zile cu sau fără tratament, gripa durează de la o săptămână până la două săptămâni și chiar mai mult, înseamnă debut brusc, înseamnă febră importantă 40 -41 grade Celsius, cu modificări importante în starea generală, cu dureri musculare importante și de multe ori și cu complicații. E adevărat că la început putem să ne înșelăm ce înseamnă guturai, ce înseamnă gripă, dar cu siguranță orice medic, în orice cabinet poate să pună diagnosticul extrem de ușor de gripă”.

Cum se transmite gripa

Gripa se transmite cu predilecție pe cale respiratorie, ușor de la o persoană la alta. ,,Dacă la locul de muncă sau într-o colectivitate cineva are gripă sau în familie, șansa ca ceilalți să ia gripă este foarte mare, bineînțeles dacă nu s-au vaccinat sau nu au făcut gripă anterior. Virusul gripal în primul rând se transmite pe cale respiratorie, dar discuții sunt legate și de faptul că se poate transmite dacă venim în contact unul cu celălalt, prin atingere, însă într-o mai mică măsură”, a precizat dr. Marinescu, medic infecționist.

Urmăriți și celelalte episoade despre gripă și veți afla tot ce trebuie șă știți despre această afecțiune.

__________________________________

Realizator: Alexandra Mănăilă / videomedicina.ro

Filmare și montaj: Costin Bleotu

Miniserial realizat cu sprijinul ROCHE Romania

Mai multe filme produse de noi sunt pe:

© europontis.com

Despre Alexandra Manaila

Vezi și:

Gripa: Ce trebuie să știm despre noul sezon gripal – dr. Virgil Musta, medic infecționist

Gripa este o amenințare serioasă la nivel global, determinând anual 3 până la 5 milioane …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*