Nu există gripă fără febră. Dar mai sunt și durerile musculare, durerile de cap și alte manifestări neplăcute. Despre toate simptomele gripei vorbește pe larg dr. Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul ,,Matei Balș” din București.
,,E o simptomatologie care seamănă și cu o răceală sau cu un guturai simplu, dar sunt câteva lucruri care ar trebui să fie definitorii pentru gripă. În primul rând febra înaltă. Se spune că nu există gripă fără febră. Febra înaltă înseamnă de la 39 la 41 de grade Celsius. De asemenea, durerile musculare importante care sunt în întreg corpul. Este exact senzația că am fost bătuți. Cine a avut gripă înțelege foarte clar că aceste simptome sunt absolut evidente”, precizează specialistul.
Mai apar dureri ale globilor ocular, durere de cap importantă și o stare generală proastă. Comparativ cu persoana care are guturai, bolnavul cu gripă are o stare generală foarte proastă îl împiedică să-și desfășoare activitatea normală, a punctat medicul infecționist.
Ce trebuie să faci când ai simptome de gripă
Dacă ai simptomele gripei cu febră înaltă și cu stare generală proastă, ar trebui să mergi la consult la medicul de familie, la medicul cel mai apropiat sau la cel de boli infecțioase.
,,În special persoanele cu afecțiuni cronice, copiii mici, persoanele în vârstă și bineînțeles gravidele ar trebui să ia în calcul că orice tip de gripă poate ridica mari probleme, de aceea e bine să ajungă la un consult la medic care să stabilească tratamentul corect”, a declarat dr. Adrian Marinescu.
Gripa afectează între 5 și 15% din populație. Dacă pentru majoritatea oamenilor, această boală este doar o experiență ușoară sau neplăcută, pentru alții poate însemna complicații foarte grave sau chiar deces. În fiecare an, între 15.000 şi 70.000 de oameni mor din cauza complicațiilor gripei în Uniunea Europeană, potrivit estimărilor Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC).
Ce este gripa și cum se transmite sunt informații pe care le găsiți în primul episod al miniserialului dedicat gripei realizat de Videomedicina.ro. Urmăriți și celelalte episoade pentru a afla toți ce vreți să știți despre gripă.
__________________________________
Realizator: Alexandra Mănăilă / videomedicina.ro
Filmare și montaj: Costin Bleotu
Miniserial realizat cu sprijinul ROCHE Romania
Mai multe filme produse de noi sunt pe:
- Site: https://videomedicina.ro/
- Pagina noastră de Facebook https://www.facebook.com/videomedicina/
- Contul de Twitter https://twitter.com/videomedicina
- Canalul de You Tube
© europontis.com