Simptomele gripei și ce trebuie să faci – dr. Adrian Marinescu

Nu există gripă fără febră. Dar mai sunt și durerile musculare, durerile de cap și alte manifestări neplăcute. Despre toate simptomele gripei vorbește pe larg dr. Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul ,,Matei Balș” din București.

,,E o simptomatologie care seamănă și cu o răceală sau cu un guturai simplu, dar sunt câteva lucruri care ar trebui să fie definitorii pentru gripă. În primul rând febra înaltă. Se spune că nu există gripă fără febră. Febra înaltă înseamnă de la 39 la 41 de grade Celsius. De asemenea, durerile musculare importante care sunt în întreg corpul. Este exact senzația că am fost bătuți. Cine a avut gripă înțelege foarte clar că aceste simptome sunt absolut evidente”, precizează specialistul.

Mai apar dureri ale globilor ocular, durere de cap importantă și o stare generală proastă. Comparativ cu persoana care are guturai, bolnavul cu gripă are o stare generală foarte proastă îl împiedică să-și desfășoare activitatea normală, a punctat medicul infecționist.

Ce trebuie să faci când ai simptome de gripă

Dacă ai simptomele gripei cu febră înaltă și cu stare generală proastă, ar trebui să mergi la consult la medicul de familie, la medicul cel mai apropiat sau la cel de boli infecțioase.

,,În special persoanele cu afecțiuni cronice, copiii mici,  persoanele în vârstă și bineînțeles gravidele ar trebui să ia în calcul că orice tip de gripă poate ridica mari probleme, de aceea e bine să ajungă la un consult la medic care să stabilească tratamentul corect”, a declarat dr. Adrian Marinescu.

Gripa afectează între 5 și 15% din populație. Dacă pentru majoritatea oamenilor, această boală este doar o experiență ușoară sau neplăcută, pentru alții poate însemna complicații foarte grave sau chiar deces. În fiecare an, între 15.000 şi 70.000 de oameni mor din cauza complicațiilor gripei în Uniunea Europeană, potrivit estimărilor Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC).

Ce este gripa și cum se transmite sunt informații pe care le găsiți în primul episod al miniserialului dedicat gripei realizat de Videomedicina.ro. Urmăriți și celelalte episoade pentru a afla toți ce vreți să știți despre gripă.

__________________________________

Realizator: Alexandra Mănăilă / videomedicina.ro

Filmare și montaj: Costin Bleotu
Miniserial realizat cu sprijinul ROCHE Romania

Mai multe filme produse de noi sunt pe:

© europontis.com

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 7 ani este freelancer dar și asociat în EUROPONTIS.com SRL. Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

Vitamina Soarelui: Medici și farmaciști despre nivelul optim de vitamina D

Vitamina D este esențială pentru sănătate, dar adesea este deficitară la majoritatea oamenilor La nivel …

Lasă un răspuns

videomedicina.ro
Prezentare generală a confidențialității

Acest website utilizează cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență de utilizare posibilă. Informațiile sunt stocate în browserul Dvs. și efectuează funcții precum recunoașterea Dvs. atunci când vă întoarceți pe site-ul nostru, ajutând astfel echipa noastră să înțeleagă ce secțiuni ale site-ului le găsiți cele mai interesante și mai utile.

Puteți ajusta toate setările cookie-ului prin navigarea filelor din partea stângă.