Cum poți preveni gripa – dr. Adrian Marinescu

Virusul gripal afectează anual în întreaga lume între 5-10 % dintre adulți și 20-30% dintre copii. Dr. Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul ,,Matei Balș” din București oferă câteva sfaturi legate de felul în care poți preveni gripa, indiferent că ești tânăr sau vârstnic ori copil.  Măsuri de igienă și vaccinare antigripală sunt cîteva dintre recomandările pe care le face medicul la Videomedicina.ro.

,,Cea mai importantă măsură de prevenție este fără discuție vaccinarea antigripală, care trebuie făcută în fiecare an pentru a fi corespunzătoare acelui sezon. Trebuie făcută la timp și asta înseamnă în toamnă, undeva în octombrie-noiembrie, pentru că vaccinarea presupune obținere de anticorpi din partea organismului”, a precizat dr. Adrian Marinescu.

Specialistul susține că  din momentul vaccinării trebuie să treacă un interval de timp între 10-14 zile pentru a face anticorpii. Alte măsuri care ne feresc de gripă sunt banalele regulile de igienă, dar care dacă sunt respectate țin la distanță virusul gripal.

,,Regulile de igienă și ne referim de apă și săpun ne scapă de celelalte boli infecțioase în general vorbind și bineînțeles și de gripă. Este important ca atunci când un copil sau o persoană este bolnavă și are o simptomatologie respiratorie să ne gândim că ar putea fi gripă sau viroză și s-o izolăm cât mai repede și un exemplu foarte clar este legat de colectivități. Dacă un copil are o simptomatologie respiratorie, el trebuie izolat, scos din colectivitate pentru a împiedica îmbolnăvirile în lanț. Ulterior se pune diagnosticul și se stabilește dacă a avut sau nu gripă”,  e de părere medicul de la Institutul Matei Balș.

Cine ar trebui să se vaccineze împotriva gripei

Categoriile de populație care ar trebui să se vaccineze în mod obligatoriu sunt persoanele aflate la risc, toți cei care au afecțiuni cronice indiferent de tipul lor, personalul medical în prim plan, femeile gravide absolut obligatoriu, copiii mici și persoanele peste 60 de ani.

,,În plus, noi toți ar trebui s-o facem, indiferent dacă avem sau nu afecțiuni cronice pentru că până la urmă o persoană care face gripă reprezintă o sursă și pentru cei din jur. Să ne gândim la familie, dacă facem gripă chiar dacă suntem tineri i-o vom transmite ușor bunicului, copilului, deci până la urmă ajungem să fim o sursă pentru persoanele care sunt oricum la risc”, a precizat dr. Marinescu.

Mai puteți urmări și Ce este gripa și cum se transmite și Simptomele gripei și ce trebuie să faci.

___________________________

Realizator: Alexandra Mănăilă / videomedicina.ro

Filmare și montaj: Costin Bleotu
Miniserial realizat cu sprijinul Roche Romania

Mai multe filme produse de noi sunt pe:

© europontis.com

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 6 ani este freelancer, lucrând doar în propria companie (EUROPONTIS.com). Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

EXCLUSIV – Olga Zernosek: Cehia a eliminat taxele de echivalare a studiilor pentru medicii și asistenții ucraineni refugiați

Olga Zernosek este fondatoarea organizației  neguvernamentale Doktor Čechov din Cehia, creată pentru a oferi suport …

Lasă un răspuns