Cum se tratează gripa – dr. Adrian Marinescu

An de an gripa reprezintă o amenințare pentru sănătatea publică din România. Dacă lupți și tu cu virusul gripal, află cum se tratează corect gripa de la dr. Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul ,,Matei Balș” din București.

,,Este o terapie simptomatică atât pentru viroză, cât și pentru gripă. Dacă am febră o să iau ceva pentru febră, dacă am tuse o să iau ceva pentru tuse și așa mai departe. Este foarte important de spus că pentru gripă există tratamente antivirale care sunt foarte eficiente mai ales dacă le luăm în primele 48 de ore. Avem șanse reale de-a scurta evoluția gripei. Să știți că aceste tratamente chiar sunt foarte eficiente și ele pot fi folosite. Au extrem de puține contraindicații, aproape toată lumea poate să ia aceste medicamente”, subliniază specialistul de la Institutul Matei Bals.

Medicul specific însă că aceste medicamente antivirale nu se pot lua fără prescripție medicală.

,,Trebuie să fim foarte atenți, exact ca la antibiotice, când dăm aceste medicamente. Nu vom trata o viroză cu medicamente antivirale, ci vom trata o gripă cu medicamente antivirale pentru gripă”.

Nu se dau antibiotice în gripă!

Este o greșeală majoră care se face în ultimii ani și anume aceea de-a lua antibiotice în gripă. Potrivit medicului nu se dau antibiotice în gripă și nu se dau în nicio infecție virală.

,,Nu avem ce să facem cu antibiotice într-o infecție virală și vorbim aici de gripă. Situația este foarte rară și doar medicul o poate aprecia atunci când există niște complicații care în mod clar sunt dovedite că sunt bacteriene. În rest, pe de o parte antibioticele nu ne ajută cu nimic, sunt frecție la picior de lemn, în al doilea rând avem reacții adverse la antibiotice și în ultimul rând ajungem să avem o rezistență care e din ce în ce mai mare și care înseamnă că pe viitor nu o să mai putem folosi antibioticele în infecțiile bacteriene importante și vom avea bacterii multirezistente din păcate”, a subliniat dr. Adrian Marinescu.

Referindu-se la gripă, într-un ministerial realizat de Videomedicina.ro, medicul infecționist a descris pe larg diferențele dintre gripă și răceală, felul în care se transmite gripa, simptomele gripei, epidemia de gripă și pandemia și măsurile de prevenție care trebuie luate.

Pe scurt, specialistul îți recomandă să te vaccinezi pentru a preveni gripa, iar dacă ai ghinionul să faci gripă să te tratezi corect, iar asta înseamnă să mergi la medic. E bine să știi că există tratamente antivirale, pe care ți le poate prescrie medicul și să ții cont că gripa este o boală care poate fi severă, se poate lăsa cu complicații majore și chiar cu decese.

________________________

Realizator: Alexandra Mănăilă / videomedicina.ro

Filmare și montaj: Costin Bleotu
Miniserial realizat cu sprijinul Roche Romania

Mai multe filme produse de noi sunt pe:

© europontis.com

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 6 ani este freelancer, lucrând doar în propria companie (EUROPONTIS.com). Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

Dr. Oleksandra Bilash

EXCLUSIV: Oleksandra Bilash, medic ucrainean refugiat: Un medic care nu lucrează zilnic își pierde calificările, experiența și interesul pentru muncă. Polonia a oferit cu 100% mai multe oportunități

După doi ani de locuit în Polonia, îi este greu să spună acum unde este …

Lasă un răspuns