An de an gripa reprezintă o amenințare pentru sănătatea publică din România. Dacă lupți și tu cu virusul gripal, află cum se tratează corect gripa de la dr. Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul ,,Matei Balș” din București.
,,Este o terapie simptomatică atât pentru viroză, cât și pentru gripă. Dacă am febră o să iau ceva pentru febră, dacă am tuse o să iau ceva pentru tuse și așa mai departe. Este foarte important de spus că pentru gripă există tratamente antivirale care sunt foarte eficiente mai ales dacă le luăm în primele 48 de ore. Avem șanse reale de-a scurta evoluția gripei. Să știți că aceste tratamente chiar sunt foarte eficiente și ele pot fi folosite. Au extrem de puține contraindicații, aproape toată lumea poate să ia aceste medicamente”, subliniază specialistul de la Institutul Matei Bals.
Medicul specific însă că aceste medicamente antivirale nu se pot lua fără prescripție medicală.
,,Trebuie să fim foarte atenți, exact ca la antibiotice, când dăm aceste medicamente. Nu vom trata o viroză cu medicamente antivirale, ci vom trata o gripă cu medicamente antivirale pentru gripă”.
Nu se dau antibiotice în gripă!
Este o greșeală majoră care se face în ultimii ani și anume aceea de-a lua antibiotice în gripă. Potrivit medicului nu se dau antibiotice în gripă și nu se dau în nicio infecție virală.
,,Nu avem ce să facem cu antibiotice într-o infecție virală și vorbim aici de gripă. Situația este foarte rară și doar medicul o poate aprecia atunci când există niște complicații care în mod clar sunt dovedite că sunt bacteriene. În rest, pe de o parte antibioticele nu ne ajută cu nimic, sunt frecție la picior de lemn, în al doilea rând avem reacții adverse la antibiotice și în ultimul rând ajungem să avem o rezistență care e din ce în ce mai mare și care înseamnă că pe viitor nu o să mai putem folosi antibioticele în infecțiile bacteriene importante și vom avea bacterii multirezistente din păcate”, a subliniat dr. Adrian Marinescu.
Referindu-se la gripă, într-un ministerial realizat de Videomedicina.ro, medicul infecționist a descris pe larg diferențele dintre gripă și răceală, felul în care se transmite gripa, simptomele gripei, epidemia de gripă și pandemia și măsurile de prevenție care trebuie luate.
Pe scurt, specialistul îți recomandă să te vaccinezi pentru a preveni gripa, iar dacă ai ghinionul să faci gripă să te tratezi corect, iar asta înseamnă să mergi la medic. E bine să știi că există tratamente antivirale, pe care ți le poate prescrie medicul și să ții cont că gripa este o boală care poate fi severă, se poate lăsa cu complicații majore și chiar cu decese.
________________________
Realizator: Alexandra Mănăilă / videomedicina.ro
Filmare și montaj: Costin Bleotu
Miniserial realizat cu sprijinul Roche Romania
Mai multe filme produse de noi sunt pe:
- Site: https://videomedicina.ro/
- Pagina noastră de Facebook https://www.facebook.com/videomedicina/
- Contul de Twitter https://twitter.com/videomedicina
- Canalul de You Tube
© europontis.com