joi , 22 septembrie 2022
Prima pagină / Dictionar Medical / Epidemia de gripă – dr. Adrian Marinescu

Epidemia de gripă – dr. Adrian Marinescu

Epidemiile anuale de gripă sunt asociate cu creşteri ale mortalităţii generale, ale cererilor de servicii medicale în regim de spitalizare şi ambulatoriu şi costuri economice semnificative. Despre epidemia de gripă, despre diferențele dintre epidemie și pandemie și despre măsurile care se iau înainte ca epidemia să apară și după ce a apărut, află mai multe de la dr. Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul ,,Matei Balș” din București.

Potrivit specialistului, epidemie de gripă înseamnă multe cazuri din această boală apărute într-un interval scurt de timp.

,,Dacă avem în sezonul de gripă la un moment dat foarte multe îmbolnăviri pe un interval scurt de timp spunem că avem epidemie. Să facem diferența între epidemie și pandemie. Pandemia, de fapt, înseamnă număr mare de cazuri mare pe o arie geografică mare, așa cum s-a întâmplat și în anii trecuți. Au fost situații când în tot estul Europei existau cazuri multe de gripă și atunci se putea vorbi de pandemie”, a precizat dr. Adrian Marinescu.

Măsuri în epidemia de gripă

,,Din păcate, măsurile sunt destul de limitate. Mi-aș pune întrebarea ce trebuie să fac pentru a nu ajunge la epidemie și pentru asta sunt măsurile de prevenție pentru gripă. De asemenea, în momentul în care știu că am mai multe cazuri îmi iau și mai multe măsuri. Vorbim despre carantină în spitale, vorbim despre ceea ce se întâmplă în colectivități. Îmi voi lua măsuri cu totul speciale în momentul în care știu că am multe cazuri. Nu aștept să ajung în punctul în care am epidemie. Dacă ajung la epidemie, atunci această carantină va fi generalizată la nivelul spitalelor, vom vorbi de colectivități în așa fel încât să reducem numărul de cazuri de gripă. Din păcate, lucrul acesta se face destul de greu, așa că prevenția rămâne principala metodă”, atrage atenția medicul infecționist.

Sezonalitatea gripei în România

,,Întotdeauna vorbim cam de aceleași luni din an care au o predispoziție mare pentru gripă și vorbim de sfârșitul lui noiembrie, decembrie, ianuarie și februarie. Ne gândim că odată ce am ajuns în februarie, cazurile de gripă sunt mai puține. Nu este adevărat, gripa de obicei merge și în februarie, martie până la 1 aprilie și cele mai multe cazuri sunt în ianuarie și februarie”, atenționează specialistul de la Institutul ,,Matei Balș”

Află cum poți preveni gripa, cum se transmite și care sunt simptomele acesteia în miniserialul Videomedicina.ro dedicat gripei.

___________________________

Realizator: Alexandra Mănăilă / videomedicina.ro

Filmare și montaj: Costin Bleotu
Miniserial realizat cu sprijinul Roche Romania

Despre Alexandra Manaila

Vezi și:

Hepatitele: Accesul la servicii medicale al românilor și refugiaților ucraineni

Peste 354 de milioane de oameni din lumea întreagă trăiesc cu hepatita B sau C, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*