Epidemia de gripă – dr. Adrian Marinescu

Epidemiile anuale de gripă sunt asociate cu creşteri ale mortalităţii generale, ale cererilor de servicii medicale în regim de spitalizare şi ambulatoriu şi costuri economice semnificative. Despre epidemia de gripă, despre diferențele dintre epidemie și pandemie și despre măsurile care se iau înainte ca epidemia să apară și după ce a apărut, află mai multe de la dr. Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul ,,Matei Balș” din București.

Potrivit specialistului, epidemie de gripă înseamnă multe cazuri din această boală apărute într-un interval scurt de timp.

,,Dacă avem în sezonul de gripă la un moment dat foarte multe îmbolnăviri pe un interval scurt de timp spunem că avem epidemie. Să facem diferența între epidemie și pandemie. Pandemia, de fapt, înseamnă număr mare de cazuri mare pe o arie geografică mare, așa cum s-a întâmplat și în anii trecuți. Au fost situații când în tot estul Europei existau cazuri multe de gripă și atunci se putea vorbi de pandemie”, a precizat dr. Adrian Marinescu.

Măsuri în epidemia de gripă

,,Din păcate, măsurile sunt destul de limitate. Mi-aș pune întrebarea ce trebuie să fac pentru a nu ajunge la epidemie și pentru asta sunt măsurile de prevenție pentru gripă. De asemenea, în momentul în care știu că am mai multe cazuri îmi iau și mai multe măsuri. Vorbim despre carantină în spitale, vorbim despre ceea ce se întâmplă în colectivități. Îmi voi lua măsuri cu totul speciale în momentul în care știu că am multe cazuri. Nu aștept să ajung în punctul în care am epidemie. Dacă ajung la epidemie, atunci această carantină va fi generalizată la nivelul spitalelor, vom vorbi de colectivități în așa fel încât să reducem numărul de cazuri de gripă. Din păcate, lucrul acesta se face destul de greu, așa că prevenția rămâne principala metodă”, atrage atenția medicul infecționist.

Sezonalitatea gripei în România

,,Întotdeauna vorbim cam de aceleași luni din an care au o predispoziție mare pentru gripă și vorbim de sfârșitul lui noiembrie, decembrie, ianuarie și februarie. Ne gândim că odată ce am ajuns în februarie, cazurile de gripă sunt mai puține. Nu este adevărat, gripa de obicei merge și în februarie, martie până la 1 aprilie și cele mai multe cazuri sunt în ianuarie și februarie”, atenționează specialistul de la Institutul ,,Matei Balș”

Află cum poți preveni gripa, cum se transmite și care sunt simptomele acesteia în miniserialul Videomedicina.ro dedicat gripei.

___________________________

Realizator: Alexandra Mănăilă / videomedicina.ro

Filmare și montaj: Costin Bleotu
Miniserial realizat cu sprijinul Roche Romania

Mai multe filme produse de noi sunt pe:

© europontis.com

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 6 ani este freelancer, lucrând doar în propria companie (EUROPONTIS.com). Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

Mariana Semenyuk, Polonia: Medicii și asistenții medicali refugiați din Ucraina ar putea umple o parte din lipsa de personal din Europa. Polonia un exemplu privind integrarea în muncă

3.930 de medici și stomatologi ucraineni au primit o decizie pozitivă în legătură cu depunerea …

Lasă un răspuns