Coronavirus: 5 lucruri pe care ar trebui să le știi despre virusul Wuhan

Noul tip de coronavirus, identificat în China, se răspândește cu repeziciune în întreaga lume și dă mari bătăi de cap medicilor și oamenilor de știință. Cunoscut sub denumirea 2019 (nCoV-2019), acest coronavirus a fost raportat pe 9 ianuarie 2020 în Wuhan (provincia Hubei). Iti prezentam 5 lucruri pe care ar trebui să le știi despre virusul Wuhan.

Jurnaliștii l-au botezat virusul Wuhan, iar cercetătorii l-au asemuit cu SARS. Pe măsură ce medicii, epidemiologii și cercetătorii se implică și studiază pentru a afla mai multe despre noul coronavirus, populația este cu ochii pe harta răspândirii virusului. Și coronavirusul din China se mișcă rapid în întreaga lume, fiind deja identificat la pacienți din Japonia, Coreea de Sud, Taiwan, Statele Unite, Australia, Franța si Germania.

Până la acest moment sunt înregistrate 4474 (4409 în China) de cazuri infectate cu virusul Wuhan în lumea întreagă și 107 de decese. Se cunosc relativ puține lucruri despre coronavirusul nou și nu există un diagnostic standard, medicație sau alte tratamente specific.

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) consideră încă riscul americanilor de-a contacta virusul scăzut. „Încă nu știm prea multe, dar nu există încă nicio indicație că coronavirusul din 2019 este mai rău decât gripa”, a declarat dr. Vinetz, potrivit Medicalxpress.com adăugând că ,,este un moment de așteptare atentă.”

După identificarea cazurilor din Paris și Bordeaux, Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor este în curs de actualizare a evaluării riscului răspândirii acestei noi tulpini noi mortale de coronavirus.

1. Aceasta este o boală nouă pe care medicii nu o mai văzuseră până acum

Coronavirusurile provoacă afecțiuni ale tractului respirator, care variază de la o răceală comună la boli potențial mortale precum sindromul respirator acut sever (SARS), identificat pentru prima dată în China și Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS).

Până la identificarea SARS, coronavirusurile cunoscute sub numele de 0C43 și 229E, au fost singurele coronavirusuri care au cauzat infecții umane (OC43 și 229E sunt cauze frecvente ale răcelii obișnuite). După identificarea coronavirusului SARS, au fost identificate alte coronavirusuri, respectiv NL63 și HKU, și s-a constatat că acestea cauzează infecții umane la nivel mondial. Coronavirusul din 2019 este un coronavirus pe care oamenii de știință nu l-au văzut până acum.

2. Virusul pare să fi provenit de la animale la oameni și pare să se răspândească prin transmitere umană

Conform CDC, coronavirusurile umane sunt frecvente în întreaga lume. Există mai multe coronavirusuri cunoscute care pot infecta oamenii, îmbolnăvindu-i. Coronavirusul din 2019 pare să fie unul care are capacitatea de a se transmite de la animale la oameni. Deși specialiștii consideră că oamenii pot transmite acum coronavirusul nou 2019 către alți oameni, metoda de transmitere este neclară. „Nu știm cât de contagios este. Știm că unii angajați din China s-au infectat, așa că înseamnă că poate fi transmis de la persoană la persoană”, a precizat dr. Vinet.

3. Simptomele inedite ale coronavirusului din 2019 nu pot fi mai rele decât răcelile obișnuite

Experții consideră că noul coronavirus din 2019 provoacă adesea simptome ușoare, care se dezvoltă mai lent decât simptomele din SARS și MERS. Similar cu alte boli infecțioase, adulții în vârstă și persoanele cu boli cronice sunt considerate a avea un risc crescut pentru simptome mai severe. Simptomele identificate până în prezent includ: febră, tuse, respirație dificilă care pot fi suficient de severe pentru a determina oamenii să solicite îngrijire la spital. Nu există niciun vaccin pentru coronavirus. ,,Simptomele sunt pseudogripale includ febra și tulburările respiratorii, iar diagnosticul se face în context epidemiologic (călătorie recentă în zonele de risc/contact cu persoane infectate) alături de datele clinice (pseudogripal- ,,gripa chinezească”) și cele imagistice (infiltrat pulmonar bilateral) și de laborator (teste rapide)”, a precizat dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar urgentist, care susține că perioada medie de incubație este de 7 zile (între 2 și 12 zile).

4. Măsurile de precauție sunt extrem de importante

Măsurile de prevenire împotriva bolii sunt extrem de importante, motiv pentru care specialiștii în domeniul sănătății insistă pe respectarea lor. Sunt măsuri simple de prevenție, aceleași ca pentru orice viroză, cum ar fi evitarea contactului cu persoanele bolnave (nu călătoriți în zonele cu risc, evitaţi aglomeraţiile, unde există risc crescut de a intra în contact cu o persoană infectată, nu staţi lângă persoanele care tuşesc sau strănută, nu vizitaţi şi nu duceţi în colectivităţi persoanele bolnave). Respectaţi regulile generale şi individuale de igienă: utilizarea batistei şi spălatul pe mâini, acoperirea gurii și nasului când tuşiți sau strănutați, evitarea contaminării prin atingerea cu mâinile a ochilor sau a gurii, aerisirea zilnică a locuinţelor sau a birourilor cu menţinerea unei temperaturi de 18-22 grade precum şi igienizarea spaţiilor şi a suprafeţelor.

,,Spălaţi-vă cât mai des pe mâini cu apă şi săpun. Spălatul trebuie să dureze cel puţin 20 de secunde, insistând pe pliurile şi spaţiile interdigitale, apoi uscaţi mâinile cu prosoape de hartie sau aer cald sau dacă nu sunteţi în apropierea apei puteţi utiliza, cu eficienţă mai redusă, un dezinfectant pe bază de alcool. Nu temporizați consultul medical, mai ales dacă vă încadrați în grupele cu risc. Evitaţi automedicaţia. Orice tratament trebuie făcut doar la recomandarea medicilor de familie sau a specialiştilor”, a precizat dr. Ciuhodaru.

5. Cum îți poți reduce riscul expunerii la noul coronavirus din 2019

Cele mai recente informații pe care toți ar trebui să le cunoască pentru a reduce riscul expunerii la noul coronavirus din 2019, fac referire la recomandările CDC. Americanii recomandă persoanelor care călătoresc oriunde, local sau internațional, să evite contactul cu persoanele bolnave, cu animalele, indiferent dacă sunt moarte sau vii, precum și piețele de animale și produsele animale. Oricine a călătorit la Wuhan și se confruntă cu febră sau simptome respiratorii trebuie să ceară imediat îngrijiri medicale.

De altfel, specialiștii în prevenirea infecțiilor de la Yale Medicine și alte spitale din SUA recomandă screeningul pacienților cu infecții respiratorii acute pentru a determina dacă au fost la Wuhan în cele 14 zile înainte de a se îmbolnăvi sau dacă au intrat în contact cu persoane care s-ar fi îmbolnăvit din cauza coronavirusului din 2019. Potrivit siteului MedicineNet.com, un medic din SUA care suspectează că un pacient poate avea virusul din China va urma procedurile standard de control a infecției. Acestea includ oferirea pacientului o mască de față și introducerea lui în propria cameră. Personalul care îngrijește acești pacienți va anunța imediat specialiștii în prevenirea infecțiilor, purtând, de asemenea, mască specială pentru față și luând alte măsuri pentru a evita să se infecteze sau să-i infecteze pe alții.

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 6 ani este freelancer, lucrând doar în propria companie în care este asociat (EUROPONTIS.COM SRL). Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

Dr. Anca Sîrbu, Director CNSCBT despre infecția cu West Nile în România

Dr. Anca Sîrbu, Director CNSCBT despre infecția cu West Nile în România: În următorii ani vom înregistra cazuri în toate județele țării. Zonele din sud-estul țării vor rămâne cele mai afectate”

Românii nu au prea multe informații despre virusul West Nile, spun medicii și pacienții care …

Lasă un răspuns