Psiholog Nicoleta Radu: De ce ar fi bine să țină cont un pacient cu scleroză multiplă

 

Tulburări de alimentație, tulburări comportamentale, adicții, plecând de la adicția de substanțe cum ar fi: alcoolul, drogurile, până la adicția de comportamente, filme, jocuri pe calculator, cumpărături, toate acestea pot duce chiar la tulburări cognitive. Nicoleta Radu, psiholog in cadrul platformei AtlasHelp face cateva recomandări pentru Videomedicina.ro de care ar fi bine să țină cont un pacient cu scleroză multiplă.

Vezi și: Ce aduce nou Programul pentru scleroză multiplă 2019-2020

,,În primul rând psihoterapia, și relația psihoterapeutică în cabinet cu psihologul este un instrument de mare ajutor în sensul că se creează oportunitatea prin care pacientul poate să afle care sunt conflictele interioare, care sunt elementele din viața sa care îl împiedică să poată să aibă o viață echilibrată, dincolo de dezechilibrele neurofiziologice date de boală.

Psihologul, aliatul pacientului cu scleroză multiplă

Totodată, tratamentul psihologic realizat împreună cu psihoterapeutul îl ajută pe pacient să identifice acele resurse interioare de care poate nici nu știa sau pe care nu le-a folosit niciodată și pe care le poate pune în act în viața curentă astfel încât să-i fie mai ușor să ia medicația, să aibă relații mai bune cu cei din jur, să poată să-și amâne cumva pierderea autonomiei fiziologice, adică motorii, prin tot felul de acțiuni, să aibă o relație foarte bună cu familia de bază sau cu partenerul de cuplu și, nu în ultimul rând, să aibă o relație mult mai bună cu sine.

În plus, tratamentul psihologic și psihoterapeutic poate să îi explice pacientului cu scleroză multiplă anumite situații din trecut cu care s-a confruntat și care au rămas cumva undeva închise în interiorul lui, nedându-le curs, nedorind să se confrunte cu durerea respectivă, nedorind să intre în contextul emoțional care să-i reactiveze această durere, însă poate învăța cu psihologul cum să le facă față”.

Vezi și: APAN: Sunt necesare mai multe centre de scleroză multipla în România

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 6 ani este freelancer, lucrând doar în propria companie (EUROPONTIS.com). Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

EXCLUSIV: Cenușăreașa ucraineancă Victoriia Grytsenko visează să-și practice meseria de stomatolog în România

Victoriia Grytsenko este medic stomatolog, cu experiență în protetică dentară. Refugiată din Ucraina din cauza …

Lasă un răspuns