De ce COVID-19 reprezintă un dublu pericol pentru România. Cum se transmite noul coronavirus și cât rezistă

De ce COVID-19 reprezintă un dublu pericol pentru România?  Cum se transmite noul coronavirus și cât rezistă?

COVID-19 cum este denumit de specialiștii din lumea întreagă noul coronavirus din China se răspândește cu repeziciune și în Europa. Deja sunt 8 țări europene afectate, s-au înregistrat primele decese, iar cifrele se schimbă. Contagiozitatea infecției cu acest coronavirus este comparabilă cu SARS și de aproape 3 ori mai mare ca a gripei sezoniere.

,,Pericolul pentru România este cu atât mai mare pentru că pe de o parte există o importantă comunitate de cetățeni chinezi, dar pe de altă parte datorită numărului mare de români aflați acum chiar în zonele de risc din Italia (unde numărul cazurilor a crescut de aproape 40 de ori în doar o săptămână)”, a declarat conf.univ.dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență, membru în Comsia de Sănătate a Parlamentului European.

Medicul a propus un plan unic de intervenție la nivel European, în condițiile în care mortalitatea este în creștere fiind de 15 ori mai mare decât în gripa sezonieră. De altfel, este a treia situație de risc de pandemie, la nivel global, iar îngrijorările experilor în domeniu sunt legate de riscul că acest coronavirus ar putea să genereze mutații care să îi permită să se răspândească mai rapid și să devină mai periculos, în condițiile în care nu există tratament specific și nici vaccin.

 Cum se transmite noul coronavirus:

1 – Sursa – persoana infectată (simptomatică sau nu).

2 – Transmiterea de la o persoană la alta se face:

a) în special pe cale aeriană (vorbire, tuse, strănut) – prin picături mici de secreții nazale și faringiene (picături Flügge)

b) prin contact direct sau indirect cu secreţiile respiratorii aflate pe mâini sau pe suprafeţe contaminate urmat de atingerea ochilor, nasului sau a gurii

c) dar și pe cale digestivă- 10% din pacienți au diaree și greață cu 1-2 zile de instalarea sindromului pseudogripal

d) poate fi transmisă de la mamă la făt (pe 2 februarie copilul unei paciente de 30 ani infectate a fost confirmat cu coronavirus la doar 30 de ore după naștere).

Atenție la suprafețe și la cât rezistă COVID 19!

Între 5 minute și 9 zile dacă ne referim la SARS şi MERS, coronavirusuri umane din aceeași familie. Acestea supraviețuiesc pe multe tipuri de suprafeţe, inclusiv pe metal, sticlă sau plastic, dacă acele suprafețe nu au fost dezinfectate. În ceea ce privește Covid-19, cercetătorii chinezi susțin că e dificil de estimat cât rezistă pe suprafețe, însă nu este de neglijat nici această cale de transmitere.

„Desigur, este posibil ca cineva să ia Covid-19 prin atingerea unei suprafeţe sau a unui obiect care are virusul pe el şi atingerea ulterioară a feţei, gurii sau nasului, însă acesta nu este principalul mod prin care virusul se răspândeşte”, susțin experții CDC.

Perioada medie de incubație este de 5,2-5,8 zile (între 2 și 12 zile), dar medicii chinezi au semnalat că acest coronavirus s-ar putea transmite și la 27 de zile, în timp ce carantina durează doar 14 zile.

Potrivit dr. Ciuhodaru, simptomele sunt pseudogripale -includ febra și tulburările respiratorii, iar diagnosticul se face în context epidemiologic (călătorie recentă în zonele de risc/contact cu persoane infectate) alături de datele clinice (pseudogripal- ,,gripa chinezească”) și cele imagistice (infiltrat pulmonar bilateral) și de laborator (teste rapide).

Vezi si: Coronavirus: 5 lucruri pe care ar trebui să le știi despre virusul Wuhan

 

Despre VIDEOMEDICINA.ro

VIDEOMEDICINA.ro - proiect educațional pentru publicul larg în care se face educație pentru sănătate

Vezi și:

Dr. Ciprian Ene

Dr. Ciprian Ene: Deficitul de seleniu este foarte frecvent subdiagnosticat!

Deficitul de seleniu din organism, prezența metalelor grele, stresul, infecțiile virale pot avea repercusiunui asupra …

Lasă un răspuns