COVID-19, boala produsă de noul coronavirus din China, care a ajuns în lumea întreagă, inclusiv în România, are o rată de deces de 14,8% în cazul persoanelor de peste 80 ani, de 8% în cazul celor cu vârsta peste 70 ani, de 3,6% la categoria de vârstă 60-69 ani, de 1,3% la 50-59 ani, de 0,4% la 40-49 ani și de 0,2% între 10-39 ani*. Potrivit specialiștilor în sănătate publică, COVID-19 este o viroză respiratorie cu o mortalitate similară cu cea a infecției respiratorii. Contagiozitatea infecției cu acest coronavirus este comparabilă cu SARS și de aproape 3 ori mai mare ca a gripei sezoniere. Pentru limitarea răspândirii infecției cu acest coronavirus, autoritățile din România au instituit măsuri de carantină, respectiv autoizolare la domiciliu, în anumite situații.
Vezi și: Măsuri de igienă individuală în cazul persoanelor autoizolate din pricina COVID-19
Când se instituie carantina
Carantina se instituie pentru toate persoanele care nu prezintă simptome dar care se întorc din zonele cu transmitere comunitară extinsă a noului coronavirus, informează Grupul de Comunicare Strategică.
Carantina va dura o perioadă de 14 zile și va fi organizată în spații special amenajate, puse la dispoziție de autoritatea locală, în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică.
Când se instituie autoizolarea la domiciliu
Autoizolarea se instituie pentru persoanele care nu prezintă simptome dar:
- au călătorit în ultimele 14 zile în regiuni/localități din zonele afectate de COVID-19, altele decât cele cu transmitere comunitară extinsă
- au intrat în contact direct cu persoanele cu simptome și care au călătorit în zone cu transmitere comunitară extinsă
- au intrat în contact direct cu persoanele care au fost confirmate cu coronavirus
- membrii de familie ai unei persoane care se încadrează în una dintre situațiile de mai sus
Aceste persoane se vor autoizola la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile de la data întoarcerii din călătorie, respectiv de la data ultimului contact cu o persoană simptomatică/confirmată. În acest timp, vor fi monitorizate de către medicul de familie sau, în lipsa acestuia, de către Direcția de Sănătate Publică.
Autoizolarea se aplică întregii familii care locuiește la același domiciliu
Dacă un membru al familiei este în autoizolare, măsura se aplică și pentru soț, soție sau copii, susțin autorităție române, explicând că măsura de autoizolare se aplică tuturor membrilor familiei și persoanelor care locuiesc la același domiciliu, pentru o perioadă de 14 zile de la data întoarcerii din călătorie, respectiv de la data ultimului contact cu o persoană simptomatică/confirmată.
Toți au obligația de a NU părăsi domiciliul declarat, în care se află de la momentul autoizolării. Dacă restul familiei nu dorește să intre în izolare alături de persoana care a călătorit, atunci se solicită către Direcția de Sănătate Publică intrarea acesteia în carantină instituționalizată. Această opțiune este posibilă numai în cazul în care persoana NU a avut anterior contact cu familia!
Care sunt zonele care necesită intrarea în carantină și autoizolarea la domiciliu
În prezent zonele cu transmitere comunitară extinsă, precum și zonele afectate de COVID-19 sunt: China continentală: Provincia Hubei (inclusiv orasul Wuhan) Orasele Wenzhou, Hangzhou, Ningbo,Taizhou din Provincia Zhejiang, Italia: Regiunea Lombardia, Regiunea Veneto Localitati din Regiunile Lombardia si Veneto: Vo Euganeo Codogno Castiglione d’Adda Casarpusterlengo Fombio Maleo Somaglia Bertonico Terranova dei Passerini Castelgerundo San Fiorano.
În cazul persoanelor care vin din China continentală – Provincia Hubei (inclusiv orasul Wuhan), orasele Wenzhou, Hangzhou, Ningbo,Taizhou din Provincia Zhejiang sau din una din cele 11 localități din Italia intră în carantină timp de 14 zile, în spații special destinate în acest scop, imediat după revenirea în România. Persoanele care vin din alte provincii/orașe din China continentală sau din alte localități din Regiunile Lombardia și Veneto intră în auto-izolare la domiciliu timp de 14 zile, imediat după revenirea în România.
Lista zonelor cu transmitere comunitară extinsă și a celor afectate se actualizează de fiecare dată când este nevoie și poate fi consultată pe pagina https://www.cnscbt.ro/ sub titulatura: „Lista zonelor cu transmitere comunitara extinsa si a altor zone afectate de COVID 19”
Vezi si: Coronavirus: 5 lucruri pe care ar trebui să le știi despre virusul Wuhan
* Sursa tabelului (captura de ecran): https://www.worldometers.info/coronavirus/coronavirus-age-sex-demographics/