Minighid: Cât timp trăiește noul coronavirus pe suprafețele cu care intrăm zilnic în contact

Noul coronavirus SARS-COV-2, care provoacă boala numită COVID-19, se răspândește în principal de la persoană la persoană. Însă pandemia de coronavirus declarată de Organizația Mondială a Sănătății la nivel global a arătat că în anumite țări se vorbește despre transmiterea comunitară. Prin urmare, este foarte important să știm cât rezistă acest virus pe anumite suprafețe cu care intrăm zilnic în contact, cum ar fi metalul, lemnul, sticla, plasticul și cum poate fi distrus.

Atunci când cineva infectat cu noul coronavirus tușește sau strănută, trimite în aer picături care conțin virusul. O persoană sănătoasă poate apoi să respire în picăturile respective și astfel să se îmbolnăvească. Există însă și posiblitatea contaminării cu SARS-COV-2 dacă atingeți o suprafață sau un obiect care are virusul pe el și apoi atingeți gura, nasul sau ochii, în general mucoasele.

Coronavirusul poate trăi ore în șir pe suprafețe precum blaturi și mâner. Cât timp supraviețuiește depinde însă de materialul din care este fabricată suprafața.

Medicii de la siteul WebMD.com au întocmit un ghid în care arată cât timp trăiește coronavirusul pe unele suprafețe pe care le atingeți probabil zilnic.

10 suprafețe

Metale: butucuri, bijuterii, articole de argint- 5 zile

Oțel inoxidabil: frigidere, vase și tigăi, chiuvete- 2 – 3 zile

Cupru: bănuți, ceainic, vase de bucătărie-4 ore

Aluminiu: conserve de sodiu, tinfoil, sticle de apă
2 până la 8 ore

Lemn: mobilier, blat- 4 zile

Materiale plastice: ambalaje precum recipiente de lapte și sticle de detergent, scaunele de la metrou și autobuz- 2 – 3 zile

Carton: cutii de transport-24 de ore
Sticlă: pahare de băut, căni, oglinzi, geamuri- 5 zile

Ceramică: vase, olărit, căni-5 zile

Hârtie-5 zile

Ce puteți să faceți

Pentru a reduce riscul de-a vă contamina cu noul coronavirus, curățați și dezinfectați toate suprafețele și obiectele din casă. În fiecare zi. Aceasta înseamnă să vă ocupați de blaturile, mese, scaune, corpurile de mobile din bucătărie și baie, inclusiv WC-ul, telefoane, tastaturi, telecomenzi. Dacă suprafețele sunt murdare, curățați-le mai întâi cu apă și săpun și apoi dezinfectați-le. Centrele pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor din Statele Unite (CDC) recomandă folosirea unei soluţii pe bază de clor pentru dezinfectarea suprafeţelor, cum ar fi chiuveta, cada, chiuveta, gresia, faianţa, iar spirtul (doar cel care are o concentraţie de peste 70% etanol) sau alcoolul etilic poate fi folosit pentru a dezinfecta robinete, clanţe, huse de telefon, portofele de piele, blaturi de bucătărie, mese etc.

Nu uitați clorul  trebuie diluat în apă: 20 de mililitri de clor la 1 litru de apă, trebuie lăsat să acţioneze 10 minute, apoi se clăteşte cu apă curată, în timp ce spirtul sau alcoolul etilic se lasă să acţioneze cel puţin 30 de secunde.

Coronavirusul nu a fost găsit în apă și pe alimente, dar specialiștii americani recomandă să spălați fructele și legumele sub un jet de apă înainte de a le consuma și să consumați numai apă potabilă.

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 6 ani este freelancer, lucrând doar în propria companie (EUROPONTIS.com). Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

EXCLUSIV: Larisa Dovgopola, medic de familie și neurolog din Ucraina, refugiat în Polonia: ,,Oportunitatea de a lucra în profesia ta, chestiune de noroc și fericire”

Împreună cu soțul și cei doi copii, ucraineanca Larisa Dovgopola de profesie neurolog și medic …

Lasă un răspuns