Etapele normale în dezvoltarea sănătoasă și armonioasă a oricărui bebeluș ar trebui să aibă următorul curs: începând cu vârsta de 3 luni, bebelușii ar trebui să fie capabili să-și țină capul și apoi să se rostogolească de pe o parte pe alta, începând de la 6 luni să meargă în patrupedie, între 9 – 10 luni să se ridice în picioare, iar începând cu vârsta de 1 an, să meargă. Despre importanța mersului de-a bușilea la bebeluși ne oferă mai multe sfaturi kinetoterapeuta Cristina Dulea.
Citeste si: Simptomele gripei și ce trebuie să faci – dr. Adrian Marinescu
Există două momente importante și emoționante în viața oricărui părinte: momentul în care bebelușul face primii pași și momentul în care rostește primele cuvinte. Pentru bebeluși însă, lucrurile stau cu totul altfel și asta deoarece, pentru a ajunge să facă primii pași în viață, este esențial să parcurgă alte etape importante: rostogolitul de pe o parte pe alta și mersul în patrupedie (de-a bușilea).
Nu forțați mersul în picioare
Însă, deseori, din dorința de a-și vedea copiii mergând cât mai repede, părinții acestora forțează ridicatul în picioare, făcându-i să sară peste anumite etape importante în dezvoltarea lor. Una dintre acestea este mersul de-a bușilea, care favorizează dezvoltarea armonioasă a musculaturii bebelușilor, ajutându-i să își susțină singuri organismul în etapele următoare. În încercarea lor de a face primii pași, bebelușii exersează foarte mult ridicatul în picioare, apucând cu mâinile diverse obiecte de care se pot susține. Făcând acest lucru, atât musculatura brațelor, cât și musculatura picioarelor se va dezvolta foarte bine, lucru care îi va ajuta în momentul în care se vor ridica în picioare și vor începe să meargă. Mai mult decât atât, mersul lor va fi unul corect și mult mai sigur, spre deosebire de situația în care cei mici sar peste mersul în patrupedie și încearcă să meargă direct în picioare.
În momentul în care adulții grăbesc mersul în picioare, șansa ca cei mici să se dezechilibreze și să cadă este mult mai mare, organismul lor nefiind pregătit pentru această etapă, iar mai târziu mersul lor poate deveni chiar unul vicios.
Drept urmare, faptul că uneori adulții grăbesc mersul în picioare al bebelușilor și nu-i lasă să meargă de-a bușilea, nu trebuie să fie un motiv de laudă. Riscurile la care sunt expuși copiii în acest caz sunt legate de probleme la nivelul coloanei vertebrale și a membrelor inferioare și asta deoarece coloana nu va fi pregătită pentru a susține, dintr-o dată, întreaga greutate a trunchiului, musculatura spatelui fiind slabă, iar articulațiile membrelor inferioare fragile și moi. Copilul care se va ridica în picioare prea devreme, va călca greșit și își va forma un pattren de mișcare vicios, greșit, chiar patologic, ducând mai târziu la afecțiuni ortopedice și nu numai.
Așadar, mersul în patrupedie are un rol foarte important în dezvoltarea micuților bebeluși și trebuie lăsat să se desfășoare într-un mediu sănătos și într-un mod natural. De asemenea, în următoarea etapă de dezvoltare a micuților, părinții trebuie să-i lase pe aceștia să se ridice singuri în picioare după ce au căzut, prin propriile forțe, nu să le sară imediat în ajutor, creându-le astfel un obicei care îi va face să aștepte de fiecare dată să fie ridicați.
Citeste si: Easy Test HPV. Cum te poți testa acasă pentru Human Papilloma Virus