Etape în dezvoltarea bebelușilor: Importanța mersului de-a bușilea

Etapele normale în dezvoltarea sănătoasă și armonioasă a oricărui bebeluș ar trebui să aibă următorul curs: începând cu vârsta de 3 luni, bebelușii ar trebui să fie capabili să-și țină capul și apoi să se rostogolească de pe o parte pe alta, începând de la 6 luni să meargă în patrupedie, între 9 – 10 luni să se ridice în picioare, iar începând cu vârsta de 1 an, să meargă. Despre importanța mersului de-a bușilea la bebeluși ne oferă mai multe sfaturi kinetoterapeuta Cristina Dulea.

Citeste si: Simptomele gripei și ce trebuie să faci – dr. Adrian Marinescu

Există două momente importante și emoționante în viața oricărui părinte: momentul în care bebelușul face primii pași și momentul în care rostește primele cuvinte. Pentru bebeluși însă, lucrurile stau cu totul altfel și asta deoarece, pentru a ajunge să facă primii pași în viață, este esențial să parcurgă alte etape importante: rostogolitul de pe o parte pe alta și mersul în patrupedie (de-a bușilea).

Nu forțați mersul în picioare

Însă, deseori, din dorința de a-și vedea copiii mergând cât mai repede, părinții acestora forțează ridicatul în picioare, făcându-i să sară peste anumite etape importante în dezvoltarea lor. Una dintre acestea este mersul de-a bușilea, care favorizează dezvoltarea armonioasă a musculaturii bebelușilor, ajutându-i să își susțină singuri organismul în etapele următoare. În încercarea lor de a face primii pași, bebelușii exersează foarte mult ridicatul în picioare, apucând cu mâinile diverse obiecte de care se pot susține. Făcând acest lucru, atât musculatura brațelor, cât și musculatura picioarelor se va dezvolta foarte bine, lucru care îi va ajuta în momentul în care se vor ridica în picioare și vor începe să meargă. Mai mult decât atât, mersul lor va fi unul corect și mult mai sigur, spre deosebire de situația în care cei mici sar peste mersul în patrupedie și încearcă să meargă direct în picioare.

În momentul în care adulții grăbesc mersul în picioare, șansa ca cei mici să se dezechilibreze și să cadă este mult mai mare, organismul lor nefiind pregătit pentru această etapă, iar mai târziu mersul lor poate deveni chiar unul vicios.

Drept urmare, faptul că uneori adulții grăbesc mersul în picioare al bebelușilor și nu-i lasă să meargă de-a bușilea, nu trebuie să fie un motiv de laudă. Riscurile la care sunt expuși copiii în acest caz sunt legate de probleme la nivelul coloanei vertebrale și a membrelor inferioare și asta deoarece coloana nu va fi pregătită pentru a susține, dintr-o dată, întreaga greutate a trunchiului, musculatura spatelui fiind slabă, iar articulațiile membrelor inferioare fragile și moi. Copilul care se va ridica în picioare prea devreme, va călca greșit și își va forma un pattren de mișcare vicios, greșit, chiar patologic, ducând mai târziu la afecțiuni ortopedice și nu numai.

Așadar, mersul în patrupedie are un rol foarte important în dezvoltarea micuților bebeluși și trebuie lăsat să se desfășoare într-un mediu sănătos și într-un mod natural. De asemenea, în următoarea etapă de dezvoltare a micuților, părinții trebuie să-i lase pe aceștia să se ridice singuri în picioare după ce au căzut, prin propriile forțe, nu să le sară imediat în ajutor, creându-le astfel un obicei care îi va face să aștepte de fiecare dată să fie ridicați.

Citeste si: Easy Test HPV. Cum te poți testa acasă pentru Human Papilloma Virus

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 7 ani este freelancer dar și asociat în EUROPONTIS.com SRL. Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

EXCLUSIV: Medicina integrativă, un veritabil protocol anti-ageing

Îmbătrânirea este un proces fiziologic inevitabil, dar medicina integrativă poate contribui semnificativ la încetinirea acestui …

Lasă un răspuns

videomedicina.ro
Prezentare generală a confidențialității

Acest website utilizează cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență de utilizare posibilă. Informațiile sunt stocate în browserul Dvs. și efectuează funcții precum recunoașterea Dvs. atunci când vă întoarceți pe site-ul nostru, ajutând astfel echipa noastră să înțeleagă ce secțiuni ale site-ului le găsiți cele mai interesante și mai utile.

Puteți ajusta toate setările cookie-ului prin navigarea filelor din partea stângă.