Majoritatea populației stă acasă, din cauza pandemiei de coronavirus și a stării de urgență, care a impus măsuri de distanțare socială și de limitare a deplasărilor pentru a evita răspândirea SARS-COV2. Există totuși oameni care nu pot munci de acasă și sunt nevoiți să se deplaseze la serviciu. În plus, chiar și ,,norocoșii” care își pot desfășura activitatea profesională de acasă trebuie să meargă la cumpărături de strictă necesitate, la farmacie sau la doctor. Întrebarea pe care și-au pus-o mulți este dacă noul coronavirus se ,,cuibărește” pe îmbrăcăminte, dacă se poate lua astfel și cum se pot proteja?
Colegiul American al Medicilor de Urgență (ACEP) îi îndeamnă pe asistenții medicali și pe medicii să se gândească la spitalele în care își desfășoară activitatea ca la „zone fierbinți” și îi sfătuiește să-și scoată toate hainele de pe ei înainte de a intra în casă și să le pună separat de altă îmbrăcăminte. De asemenea, le este recomandat duș sau baie imediat cu apă caldă cu săpun, iar hainele ,,contaminate” să fie spălate cu detergent.
Dacă în cazul personalului sanitar lucrurile sunt clare, în cazul unei persoane obișnuite, riscul de infectare prin îmbrăcăminte este mult mai puțin clar.
„Nu am văzut nimic publicat care să sugereze că oamenii trebuie să se dezbrace de haine, să spele imediat după un drum la magazin”, a remarcat Elizabeth Scott, decanul Colegiului de Științe Naturale, Comportamentale și al Sănătății din Boston.
Spălarea hainelor, o măsură de siguranță în plus
În acest moment, „accentul ar trebui să rămână pe igiena mâinilor, pe purtarea unei măști pe față și să nu-și atingă fața cu mâinile”, a spus Scott, potrivit MedicineNet.com.
Însă experta americană recomandă ca măsură de precauție în cazul angajaților magazinelor, lucrătorilor de la salubritate sau oricui este în contact de rutină cu publicul, „să îndepărteze hainele exterioare când ajung acasă, fie să le spele, fie să le lase agățate la aerisit și să se spele pe mâini imediat după acest lucru”.
În opinia acesteia, spălarea hainelor ar trebui făcută folosind apă din abundență, urmată de uscarea completă.
Centrele pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor din Statele Unite (CDC) recomandă să nu se scuture rufele murdare, pentru a preveni circulația neintenționată a oricărui virus în aer.
Coronavirusul poate trăi ore în șir pe suprafețe precum blaturi și mâner. Aflați cât timp trăiește coronavirusul pe cele mai comune 10 suprafețe pe care le atingeți zilnic.