Ce legături există între gingivită, cancer și alte boli

Igiena orală precară este principala vinovată de apariția plăcii bacteriene, a tartrului și a instalării gingivitei. Iar odată apărută această boală a gingiilor trebuie tratată, fiindcă ea poate fi un indicator pentru alte boli, dar și o cauză pentru apariția cancerului.

O statistică din 2017 reliefa că 81% dintre români suferă de afecțiuni gingivale și sensibilitate dentară. O altă situație întocmită de Asociația Merci Charity Boutique în iunie 2019 a scos la iveală faptul că prezența bacteriilor din spatele bolii gingiilor crește riscul de cancer. Parodontita este boala asociată mortalității înregistrate pe fondul cancerului, în special în cazurile de cancer pancreatic.

,,Sângerările gingivale, gingii inflamate, respirație urât mirositoare, chiar retracție gingivală sunt simptomele bolii gingivale. Bacteriile care provoacă boli ale gingiilor cresc riscul de cancer și mă refer la cancer de amigdală, cancer de pancreas, cancer de sânge (leucemie, limfom, mielom)”, a precizat dr. Anca Oltean, medic primar ortodonție și ortopedie dento-facială.

Dacă gingivita nu este tratată, între dinți și gingii se pot forma niște mici pungi sau buzunărașe. Dacă acestea se adâncesc, se poate dezvolta parodontita, care este una dintre cele mai serioase forme ale afecțiunii gingivale. În acest stadiu, leziunile devin ireversibile și, dacă nu se intervine asupra lor, pot duce la pierderea dinților. Dar în afara pericolului de-a face parodontită, inflamarea gingiilor poate atrage atenția asupra existenței  altor boli în organism, în special a celor sistemice, care afectează reacția la infecții.

Deficiența de vitamina C poate produce gingivita, la fel și expunerea la metale grele: plumb, bismut. Fumatul, accidentele în urma cărora dinții sunt traumatizați, cariile, stresul, sarcina, precum și diferitele afecțiuni ca diabetul, leucemia sau anemia pot provoca boli ale gingiilor.

Boala gingivală, una din cauzele bolii Alzheimer

Recent cercetătorii americani au descoperit că bacteriile implicate în boala gingivală ar putea juca un rol cheie în dezvoltarea bolii Alzheimer.

Americanii au observat că ADN-ul din bacteria Porphyromonas gingivalis, cea care distruge țesutul gingival, este mai frecvent întâlnit în creierul pacienților cu Alzheimer. Jan Potempa, profesor în cadrul Facultății de Stomatologie de la Universitatea din Louisville susține că aproximativ 46% dintre adulții în vârstă de 30 de ani și peste au o boală gingivală, aproximativ 9% având boală foarte severă.

Vezi și: O bacterie din gură te îmbolnăvește de Alzheimer

 

Despre VIDEOMEDICINA.ro

VIDEOMEDICINA.ro - proiect educațional pentru publicul larg în care se face educație pentru sănătate

Vezi și:

Donarea de organe, o singură decizie poate salva mai multe vieți

Peste 100.000 de bărbați, femei și copii din Statele Unite ale Americii figurează pe lista …

Lasă un răspuns