Statul român decontează în momentul de față prin intermediul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) doar 21 de ședinte de kinetoterapie pe an pentru pacienții cu scleroză multiplă, în condițiile în care se știe că această afecțiune este cea mai invalidantă boală a adultului cu vârste între 25 și 31 de ani. Mai mult, lipsa tratamentului adecvat poate duce la imobilizare în scaun cu rotile și la incapacitatea de autoîntreţinere. Despre soluțiile care trebuie găsite de autorități pentru recuperarea acestor bolnavi, aflați de la Cristina Vlădău, vicepreședintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative (APAN) și pacientă cu scleroză multiplă, în primul episod al serialului Kinetoterapia în scleroză multiplă, realizat de Videomedicina.ro.
Pentru a beneficia de ședințele de kinetoterapie decontate de CNAS, pacientul trebuie să meargă la medicul de familie pentru a obține o trimitere, cu care ajunge într-un centru de recuperare medicală, unde este văzut de un medic de recuperare, iar după indicațiile și planul stabilite de acesta, kinetoterapeutul face exercițiile respective cu pacientul cu scleroză multiplă.
,,Noi ca pacienți cronici cu afecțiune complexă și gravă beneficiem fix de aceleași servicii pe care le are orice persoană, care poate să aibă o problemă ortopedică sau are nevoie de o recuperare punctuală și nu e de ajuns”, este de părere Cristina Vlădău, vicepreședintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative (APAN) și pacientă cu scleroză multiplă.
De ce este important kinetoterapeutul și nu sunt suficiente doar exerciții acasă? Pentru că acest specialist are un plan de acțiune în care stabilește niște obiective și știe ce anume are de atins până la sfârșitul perioadei în care face antrenament cu persoana cu scleroză multiplă. În plus, acesta poate observa evoluția pacientului pe durata ședințelor de kinetoterapie și poate ajusta planul de ,,mișcare”, indvidualizat în funcție de nevoile fiecăruia.
,,Avem nevoie de ședințe pe perioadă continuă, care să acopere întregul an, avem nevoie de centre de recuperare specializate pe partea de neuro-recuperare, avem nevoie de tot felul de dotări moderne: mingiuțe și spaliere, interfețe computerizate și o monitorizare la nivel de senzori, adică tot ce înseamnă tehnologia artificială poate fi de folos și avem nevoie de ea, iar cel mai bine ar fi să existe niște centre speciale de recuperare”, a precizat vicepreședintele APAN pentru Videomedicina.ro.
Propunerea asociației de pacienti este ca statul să deconteze măcar 10 şedinţe de kinetoterapie la trei luni.
Ce drepturi au pacienții cu scleroză multiplă imobilizați în scaun rulant
,,Persoanele care deja au ajuns în scaun rulant și au o situație mai gravă beneficiază conform legii de 180 de zile de îngrijiri la domiciliu. Aici este vorba de mai multe servicii, dar printre ele de obicei se regăsește și partea de kinetoterapie”, a spus Cristina Vlădău.
Dacă în străinătate, pacienții cu scleroză multiplă care au dizabilități sunt preluați cu mașina dimineața de acasă și duși în centre specializate pentru a face exerciții de kinetoterapie, logopedie, psihoterapie, terapie ocupațională și seara sunt aduși acasă, în România nu există încă așa ceva. Rămâne deocmadată un vis neîmplinit al acestor pacienți.
În străinătate mai există și varianta programelor în care bolnavii cu scleroză multiplă merg două săptămâni într-un astfel de centru și acolo fac o recuperare mai intensă, învață tot felul de lucruri noi, găsesc soluții personalizate.
,,Eu știu că statul român și noi ca țară nu avem alocări optime pentru tot ceea ce ne trebuie pentru că și bugetele probabil că nu sunt prioritizate, dar trebuie găsite niște soluții și pentru noi”, atrage atenția Cristina Vlădău, vicepreședintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative (APAN) și pacientă cu scleroză multiplă.
______________________________
Realizator: Alexandra Mănăilă
Filmare și ilustrație cu sprijinul APAN
Montaj: Costin Bleotu
videomedicina.ro / 2020 © europontis.com