Program suport de recuperare în scleroza multiplă

În România, numărul pacienților cu scleroză multiplă trece de 8.500, potrivit datelor oficiale. 4.553 dintre aceștia sunt incluși pe tratament în Programul Național pentru Boli Neurologice, însă în prezent nu s-a găsit niciun tratament care să vindece scleroza multiplă. Totuși progresia bolii poate fi gestionată prin ajutor de specialitate, iar programele de recuperare joacă un rol important. În acest episod al serialului Kinetoterapia în scleroză multiplă, realizat de Videomedicina.ro, aflați despre programul de recuperare ,,Rezistență, pace și cadență” al Asociației Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative (APAN România).

APAN le-a oferit românilor cu scleroză multiplă un program de suport în cadrul căruia a realizat mai multe materiale video dedicate neuroreabilitării. Pe Facebook la: Reabilitare în scleroza multiplă sunt postate propuneri concrete de exerciții de recuperare pentru spasticitate, echilibru, coordonare sau forță.

Vezi si : Scleroză multiplă: Exerciții de kinetoterapie pe perioada pandemiei COVID-19

,,Pe perioada pandemiei am postat exerciții pe care le fac acasă. În afara acestora, sunt și altele înregistrate la o sală de kinetoterapie, filmate în decursul anului trecut”, a precizat Silvia Dinulescu, pacientă cu scleroză multiplă și vicepreședinte APAN.

Asociația propune o serie de exerciții de echilibru și coordonare, de exerciții pentru spasticitate, pentru forță musculară, exerciții grupate pe tot felul de categorii pentru mâini, palme, spate, picioare abdomen, astfel încât pacienții cu scleroză multiplă să poată vedea cât mai multe tipuri de mișcare fizică pe care o pot face acasă.

,,Noi am încercat să găsim tot felul de soluții care să fie utile. Partea cea mai grea este cea care ține de motivație și de a începe să faci exercițiile respective. Am vrut să le arătăm oamenilor că nu trebuie să stea degeaba chiar dacă se simt bine, că trebuie să facă mișcare”, a spus Cristina Vlădău, pacientă cu scleroză multiplă și vicepreședinte APAN.

Atât Silvia, cât și Cristina au executat exerciții și au apărut în filme, pentru a le arăta colegilor de suferință cât de importantă este mișcarea.

Vezi și: Kinetoterapia în scleroză multiplă. De ce servicii beneficiază românii

Yoga pentru pacienții cu scleroză multiplă

Un studiu publicat de Academia Americană de Neurologie reliefează că yoga poate avea o influență pozitivă asupra celor care o practică, ajutându-i să lupte eficient contra oboselii. Siteul neuroaxis.ro susține că cercetătorii de la Universitatea din Portland au analizat efectele exercițiilor aerobice și yoga asupra oboselii, stării psihice, funcțiilor cognitive și nivelului general al calității vieții pacienților cu scleroză multiplă, timp de 6 luni. APAN a reușit să facă o colaborare cu Ema Barbă, instructor certificat în India, acreditat de Yoga Alliance.

,,Am reușit o colaborare foarte utilă pentru toți pacienții prin care alături de Ema Barbă și Bright Living avem în fiecare seară de luni până vineri, și sâmbătă dimineață, aceste ședințe de yoga oferite gratuit de către Ema”, a subliniat Eduard Andrei Pletea, pacient cu scleroză multiplă și membru în boardul APAN.

Acesta a precizat că sunt ședințe de yoga mai complexe, dar și ședințe simple care pot fi făcute și de pacienți care stau în scaun. Practic sunt exerciții pentru toate categoriile de mobilitate astfel încât toată lumea se poată să le facă.

Vezi si: Trusa de kinetoterapie pentru persoanele cu scleroză multiplă

_______________________________

Realizator: Alexandra Mănăilă
Filmare si ilustrație cu sprijinul APAN
Montaj: Costin Bleotu
videomedicina.ro / 2020 © europontis.com

 

 

Despre VIDEOMEDICINA.ro

VIDEOMEDICINA.ro - proiect educațional pentru publicul larg în care se face educație pentru sănătate

Vezi și:

Vaccinarea în România: Cu ce probleme se confruntă refugiații ucraineni

Acoperirea vaccinală a copiilor din Ucraina este printre cele mai scăzute din țările din Regiunea …

Lasă un răspuns