Scleroză multiplă: Exerciții de kinetoterapie pe perioada pandemiei COVID-19

Pe perioada pandemiei de COVID-19, una din restricții a fost cea legată de ieșirile din casă a românilor pentru a limita răspândirea coronavirusului. Centrele de kinetoterapie s-au închis pe durata stării de urgență în România, iar pacienții cu scleroză multiplă care au nevoie de servicii de recuperare tot timpul, au fost afectați. În acest episod al serialului Kinetoterapia în scleroză multiplă, realizat de Videomedicina.ro, doi pacienți cu scleroză multiplă: Silvia Dinulescu, vicepreședinte APAN și Eduard Andrei Pletea, membru în boardul APAN, povestesc cum au supraviețuit pandemiei de coronavirus și în ce fel i-a afectat statul în casă.

Silvia Dinulescu este o persoană activă care iubește să facă mișcare, însă starea de urgență a ținut-o la domiciliu aproape două luni, lucru care i-a afectat mersul, chiar dacă a făcut acasă exerciții.

,,Am făcut kinetoterapie încă din 2005, deși nu aveam diagnosticul clar de scleroză multiplă și m-a ajutat foarte mult, drept care am continuat. În momentul în care m-am recuperat mai mult am continuat să mă duc inclusiv la o sală de fitness și să fac servicii personalizate cu un antrenor personal. În acest moment nu pot să accesez acele servicii pentru că sălile de fitness sunt în continuare închise. Scopul final al kinetoterapiei nu este de-a ne vindeca de scleroză multiplă, dar este de-a ne îmbunătăți calitatea vieții și de-a face față mișcării de zi cu zi, de-a putea să ne ducem la un job, să venim acasă”, a afirmat Silvia Dinulescu, pacientă cu scleroză multiplă și vicepreședinte APAN.

Mersul zi de zi pe stradă, benefic

Silvia este extrem de conștiincioasă și face exerciții acasă regulat. Are gantere, săculeți cu nisip și alte mingiuțe de care se folosește pentru a face mișcare, dar ea susține că nu se compară cu mersul zi de zi pe stradă.

,,Am observat că de o lună și jumătate nu mai merg la fel de coerent, deși urmez un program destul de frecvent și stabil de exerciții în casă și totuși nu este de ajuns”, a mărturisit, Silvia Dinulescu, pacientă cu scleroză multiplă, vicepreședinte APAN.

Vezi și: Kinetoterapia în scleroză multiplă. De ce servicii beneficiază românii

Înotul, de mare ajutor în scleroză multiplă

Eduard Andrei Pletea, un alt pacient cu scleroză multiplă, obișnuia să meargă la bazin de două ori pe săptămână. În prezent, statul nu îi ajută pe acești pacienți să facă acest tip de recuperare în bazin, bolnavii de scleroză multiplă fiind nevoiți să-și plătească ședințele de înot și antrenorul personal. Edi a preferat să scoată bani din buzunar și să meargă la înot, pentru că a constatat că-i face bine acest sport.

,,Îmi era de foarte mare ajutor atât pentru mobilitate,cât și pentru coordonare și făceam bineînțeles în bazin exerciții de flexibilitate pentru mușchi. Chiar aveam și gantere, făceam exerciții cu ele în apă”, a declarat Eduard Andrei Pletea, pacient cu scleroză multiplă și membru în boardul APAN. Însă de când s-a instaurat starea de urgență, Edi nu a mai putut merge la înot.

,,Eu am început kinetoterapia în momentul în care am început să mă descompun. Abia atunci am recunoscut că am nevoie de kinetoterapie când am pierdut senzorial pe mâna stângă și atunci automat kinetoterapia a venit în sprijinul meu și m-a ajutaț în sensul de a îmbunătăți sensibilitatea și de-a reuși să îmi fac mai bună coordonarea. Dacă mă pui să ies pe stradă acum îmi este dificil. Una e să ai un exercițiu zilnic, să poți să mergi, să poți să faci lucrurile pe care de obicei le faci și alta este să ai o pauză de două -trei săptămâni, este foarte greu să intri în ritm după aceea din nou”, a mărturisit Eduard Andrei Pletea.

Deși pe perioada stării de urgență, măsurile referitoare la restricțiile de circulație, distanțare socială și izolare s-au aplicat pentru a preveni răspândirea infecției cu coronavirus, acestea au dus la sedentarism și la activitate fizică extrem de redusă. Însă menținerea unui nivel corespunzător de activitate fizică individual este esențial pentru păstrarea sănătății fizice și mentale, pentru buna funcționare a sistemului imunitar ca și pentru prevenirea complicațiilor la pacienții cu afecțiuni cronice, inclusiv la cei cu scleroză multiplă.

Urmăriți și: Trusa de kinetoterapie pentru persoanele cu scleroză multiplă

_______________________________

Realizator: Alexandra Mănăilă
Filmare si ilustrație cu sprijinul APAN
Montaj: Costin Bleotu
videomedicina.ro / 2020 © europontis.com

Despre VIDEOMEDICINA.ro

VIDEOMEDICINA.ro - proiect educațional pentru publicul larg în care se face educație pentru sănătate

Vezi și:

Pharma Nord, 20 de ani în România. Lucian Blaga, dir. gen:  ,,Am devenit un simbol al calității. Ne pregătim să lansăm produse pentru vegani”

Pharma Nord este unul dintre cei mai mari producători de suplimente alimentare şi remedii naturale …

Lasă un răspuns