Scleroza multiplă este o afecțiune neurologică cronică numită boala cu ,,o mie de fețe” pentru că nu găsești două persoane care să experimenteze aceleași simptome. Ea poate provoca dificultăți în forța și controlul muscular, fiind cea mai invalidantă boală a adultului tânăr, motiv pentru care kinetoterapia este una din terapiile esențiale în gestionarea sclerozei multiple. Cum ar trebui să arate trusa de kinetoterapie a unei persoane cu scleroză multiplă, explică pe larg Cristina Vlădău, vicepreședintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative (APAN) și pacientă cu scleroză multiplă, în acest episod al serialului Kinetoterapia în scleroză multiplă, realizat de Videomedicina.ro.
În prezent, serviciile de recuperare din România decontate de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate sunt limitate la 21 zile pe an. Sunt insuficiente pentru o astfel de afecțiune gravă, susține Cristina Vlădău, care suferă de scleroză multiplă de 15 ani. Anul acesta și-a consumat în luna ianuarie primele 10 ședințe de kinetoterapie, acordate de CNAS pentru prima jumătate a anului.
,,Am folosit ședințele de kinetoterapie în luna ianuarie pentru că aveam nevoie mai mult atunci și pentru că am avut niște simptome noi, prin urmare a trebuit să învăț niște exerciții noi. Următoarele la care mai am dreptul sunt în iulie”, a precizat Cristina Vlădău.
În calitate de vicepreședinte al Asociației Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative (APAN), Cristina atrage atenția că pacienții din România care suferă de scleroză multiplă sunt nevoiți să găsească diverse soluții pentru a face mișcare de acasă, întrucât ședințele de kinetoterapie decontate de stat sunt prea puține pentru nevoile lor.
Obiecte utile pentru kinetoterapie acasă
Cristina Vlădău face exerciții acasă de kinetoterapie, așa că le recomandă și altor pacienți cu scleroză multiplă, în special celor nou diagnosticați, să-și achiziționeze câteva obiecte utile cum ar fi mingi de diferite mărimi și consistențe pentru degete și tălpi, placă pentru exerciții de echilbru, gantere, spalier.
,,Pentru că statul nu ne dă, trebuie să ne facem noi o mică dotare. Fiecare trebuie să își facă un trusou de folosit acasă, care să nu ocupe mult loc”, e de părere Cristina Vlădău, vicepreședintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative (APAN).
Vezi și: Kinetoterapia în scleroză multiplă. De ce servicii beneficiază românii
_______________________________
Realizator: Alexandra Mănăilă
Filmare si ilustrație cu sprijinul APAN
Montaj: Costin Bleotu
videomedicina.ro / 2020 © europontis.com