Cum îi convingem pe copii să facă exerciții fizice în casă

Într-o epocă dominată de sedentarism, când activitatea fizică este cu mult redusă în favoarea timpului petrecut în fața televizorului sau a calculatorului, starea de urgență și, implicit, autoizolarea la domiciliu instaurată de pandemia de COVID-19, nu au făcut decât să elimine orice formă de mișcare pe care obișnuiam să o mai facem și care era benefică pentru organism, aici încadrându-se chiar și mersul pe jos, până și de la serviciu, la grădiniță sau la școală. Cum îi convingem pe copii să facă exerciții fizice în casă și nu doar pe durata pandemiei de coronavirus, ci în general, ne învață Cristina Dulea, kinetoterapeut. În mod special pentru videomedicina.ro specialista a selectat câteva jocuri și exerciții fizice pe care le puteți face împreună cu copiii.

Ne aflăm într-un punct critic, în care sănătatea omenirii este pusă în pericol nu doar de noul coronavirus, ci și de stilul de viață anterior pandemiei, când ne preocupam de cum să ne facem viața mai ușoară prin intermediul tehnologiei, în defavoarea sănătății noastre, dar mai cu seamă de perioada de repaus prelungit pe care o traversăm.

Sedentarismul este nociv atât pentru noi, adulții, cât și pentru cei mici. Determină însă cu siguranță mai multe efecte negative asupra copiilor aflați în etapa de dezvoltare fizică și emoțională. O astfel de situație, care nu este gestionată în mod corespunzător, poate avea un impact negativ asupra corpului și a stării emoționale a celor mici.

Cu toate acestea, chiar dacă stăm acasă și activitatea fizică a copiilor este limitată din cauza restricțiilor de deplasare și a întreruperii școlilor, imboldul lor către mișcare și joc se păstrează neștirbit. Profitând de acest lucru, este important să îi angrenăm pe cei mici în jocuri practice, prin care se pot mișca într-un mod cât mai natural și plăcut, dar și în activități artizanale, de confecționare a diferitelor obiecte, care să îi ajute în exprimarea creativă, dar și în păstrarea și îmbunătățirea dexterității.

Este bine să avem în vedere desfășurarea unor activități fizice care cresc capacitățile de coordonare, echilibru, orientare spațială, dar și precizia, forța musculară și rezistența. Prin efectuarea ritmică a unor activități fizice sub formă de jocuri, de exerciții fizice orientate în funcție de etapa de dezvoltare a copilului, noi creăm mediul optim pentru dezvoltarea sănătoasă și armonioasă a copiilor.

Activitatea fizică în funcție de vârstă

Întrucât până la vârsta de 7 ani, copilul se află în faza de imitare a tot ceea ce se petrece în jurul său, fiind practic un burete care absoarbe tot ce vede și aude, putem profita de această situație pentru a face anumite exerciții pe care copilul le va reproduce și el prin imitație.

Odată depășită această perioadă, între 7 – 14 ani, copilul devine o ființă orientată către îndrumare și ascultare, fie că este vorba despre un părinte, învățător sau profesor. Modul în care trebuie să ne purtăm trebuie să fie unul delicat, cu un impact pozitiv asupra dezvoltării lui: o adresare adecvată, tonul vocii să fie unul plăcut, exercițiile fizice să nu uzeze forțele care ajută la dezvoltarea lui sau să nu depășescă capacitatea lui de efort.

Jocuri și exerciții fizice ce pot fi realizate alături de copii

Așezați trei sticle pe o linie, la o distanță de 50 cm una față de cealaltă, în timp ce copilul stă pe burtă la 2 metri față de ele. Cu ajutorul unei mingi pe care o ține cu ambele mâini, acesta va încerca să dărâme câte o sticlă, punându-i astfel în funcțiune mușchii brațelor, dar și precizia și coordonarea.

Mersul pe vârfuri cu mâinile pe șolduri, mersul pe călcâie, mersul pe partea internă/externă a picioarelor, jocul de glezne pe loc, alegarea cu genunchii spre piept, cu călcâiele la șezut și deplasările înainte/înapoi, în funcție de spațiu, toate contribuie la activarea musculaturii membrelor inferioare și menținerea echilibrului.

Formați un circuit cu mai multe obstacole, pe care copilul să îl poată parcurge prin șerpuire. Acest exercițiu va contribui la orientarea spațială.

Culcatul pe spate, ridicarea în picioare, săritura cu brațele ridicate și revenirea sunt exerciții de rezistență pe care copii le pot face după o încălzire corespunzătoare.

Stândul în lumânare, acest exercițiu îndrăgit al copilăriei, care ne făcea să credem că suntem gimnaști, poate fi realizat și de către copiii noștri deoarece îi ajută la menținerea echilibrului și câștigarea flexibilității.

Și poate că unul dintre cele mai îndrăgite exerciții, îi implică pe toți membrii familiei. Pășirea peste o eșarfă, apoi peste a doua eșarfă, apoi săritură peste un membru al familiei care este așezat în culcat pe spate, cu repetarea jocului de câteva ori, le poate oferi celor mici amuzament și exersarea mai multor grupe de mușchi simultan.

Dacă spațiul vă permite și locuiți la casă, puteți să îi îndemnați să sară coarda sau să învârtiți dumneavoastră o coardă peste care cei mici să sară;

Un alt exercițiu de echilibru foarte bun este mersul cu o carte pe cap, fără ca aceasta să cadă. Acesta va îmbunătăți postura, stimulând în același timp musculatura coloanei vertebrale.

Sunt foarte multe jocuri și exerciții prin care putem să îi activăm pe copii din punct de vedere motric, iar jocurile copilăriei noastre, așa cum ni le amintim, pot fi de asemenea o parte dintre ele: șotronul, frunza, un-doi-trei, la perete stai, baba oarba sau de-a v-ați ascunselea sunt doar o parte dintre ele și sunt extrem de importante în integrarea unor reflexe primitive, cât și pentru menținerea unei stări de sănătate optime a copiilor.

Nu în ultimul rând, este important ca noi adulții să nu uităm să ne jucăm alături de copii! Pentru că nu ne oprim din joacă atunci când îmbătrânim, ci îmbătrânim atunci când încetăm să ne mai jucăm!

Vezi si: Etape în dezvoltarea bebelușilor : Importanța mersului de-a bușilea

Despre VIDEOMEDICINA.ro

VIDEOMEDICINA.ro - proiect educațional pentru publicul larg în care se face educație pentru sănătate

Vezi și:

Dr. Ioana Gobej, medic oftalmolog despre 4 afecțiuni oculare care pot duce la orbire

Îngrijirea ochilor trebuie să devină o prioritate de sănătate, mai ales că 90% dintre afecțiunile …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*