Diagnosticul de distonie neuromusculară nu este usor de pus pentru că sunt multe mișcări involuntare în boli neurologice care creează confuzii unui necunoscător. Unul dintre cei mai mari neurologi diagnosticieni pe care i-a avut România, prof. univ. dr. Ovidiu Alexandru Băjenaru, a explicat în exclulsivitate pentru videomedicina.ro ce presupune diagnosticarea unei persoane cu distonie neuromusculară.
,,Diagnosticul de distonie presupune competența exclusivă a unui neurolog și chiar nu toți neurologii au cunoștințele necesare pentru a pune un diagnostic mai rafinat de distonie (formă, localizare etc.). Sunt printre noi neurologi care au un interes deosebit, în alte țări sunt supraspecializări pentru tulburările motorii, în care învață să diagnosticheze și să trateze distoniile”, a precizat academicianul Ovidiu Băjenaru.
În România, diagnosticarea se face de către un medic neurolog specialist sau primar, dar potrivit prof. Băjenaru este necesară pregătirea unui medic neurolog într-un centru universitar specializat, care nu presupune doar pregătire teoretică prin participarea la cursuri, ci și stagii îndelungate pe lângă un specialist care are deja experiență în acest domeniu.
,,Situațiile clinice sunt foarte variate și sunt multe detalii care presupun cunoștințe profunde și elaborate privitoare la mecanismele de control ale tonusului muscular, la anatomia grupelor musculare. Sunt investigații paraclinice ca de exemplu electromiografia, ecografia de mușchi, care ne ajută să identificăm grupele musculare cu mare rigoare, pentru că acesta este un element cheie în diagnostic și tratament”, a spus neurologul.
Un diagnostic complet este posibil și în România, dar numai în laboratoare private din păcate, nu în sistemul de stat și cel finanțat de sistemul de asigurări. Există și posibilitatea unui diagnostic genetic, având în vedere că sunt aproximativ 20-24 de gene cunoscute astăzi care sunt implicate în geneza acestor distonii.
Aflați ce înseamnă distonia neuromusculară.
___________________________
Realizator: Alexandra Mănăilă / videomedicina.ro
Filmare și montaj: Costin Bleotu