Ce este dermatita atopică și pe cine afectează

Dermatita atopică este o boală inflamatorie care afectează 10-20% dintre copii și 1-3% dintre adulți. Nu este ,,doar o eczemă” sau doar o boală a pielii, așa cum s-ar putea crede la prima vedere, ci este o boală cronică a sistemului imunitar, cu efecte vizibile atât fizic, cât și psihic. Implicațiile acesteia sunt multiple. Din acest motiv, în serialul ,,Dermatita atopică, dincolo de aparențe”, demarat pe Videomedicina.ro vom aborda pe larg această boală. În acest episod dr. Adina Alexandru, medic primar dermatovenerologie, Entourage Clinic, cu experiență vastă în diagnosticarea și tratarea dermatitei atopică, explică în detaliu care sunt fațetele acestei boli și pe cine afectează în mod deosebit. De asemenea, Bogdana Bursuc, psiholog clinician, Mind Institute punctează din perspectiva psihologică aspecte legate de această patologie, iar Cristina Ștefania Vancsa, mamă a doi copii cu dermatită atopică, povestește din propria experiență cum vede ea și copiii ei această afecțiune.

,,Este o boală inflamatorie caracterizată de mâncărime( prurit) și de o evoluție cronică cu exacerbări și remisiuni. Pruritul este marca acestei afecțiuni”, atrage atenția dr. Adina Alexandru, medic primar dermatovenerologie.

 

În general, persoanele cu această afecțiune ajung la medicii dermatologi, pentru că mâncărimea constantă și permanentă care apare pe fondul pielii uscate îi deranjează.

,,Pacienții cu dermatită atopică dezvoltă la nivelul pielii leziuni roșii, eritematoase, în faza inițială cu vezicule care ulterior pot evolua către forme subacute de eczemă în care veziculele acestea încep să se acopere de scuame și de cruste, iar după evoluții prelungite, leziunile de acest tip încep să capete un caracter de piele mai îngroșată, un fenomen de lichenificare”, a precizat dr. Alexandru.

Trebuie spus însă că leziunile se infectează deseori, uneori sângerează, provoacă dureri și probleme cronice de somn.

,,E o boală epuizantă din perspectiva faptului că simți că nu se mai termină, pentru că sunt perioade de acalmie când respiri ușurat și când credeai că s-a încheiat și apoi iarăși revine”,  a spus Bogdana Bursuc, psiholog clinician la Mind Institute.

În opinia dermatologului, această boală afectează în mod semnificativ calitatea vieții, comparand-o cu diabetul zaharat.

,,Toată lumea știe de diabetul zaharat că e o boală pe care o ai toată viața și că trebuie să ai grijă că există riscuri, așa este și dermatita atopică”.

Potrivit dr. Alexandru nici până la ora actuală mecanismul bolii nu este complet elucidat.

,,Cunoaștem însă destul de multe lucruri despre cauze și prin evitarea triggerilor, putem interveni și putem modula foarte mult evoluția acestei boli spre o evoluție favorabilă‘.

Cine are riscul ridicat de-a face dermatită atopică

Există persoane care au risc mai mare de-a face dermatită atopică. De exemplu, un copil care se naște într-o familie de atopici, dacă unul dintre părinți are acest teren alergic, are un risc de 2-3 ori mai ridicat de-a face boala.

 ,,Dacă ambii părinți au aceste antecedente, riscul este și mai mare”, a afirmat dr. Alexandru, arătând că dermatita atopică apare mai frecvent la copiii din familii mici, în special în familiile care au un singur copil.

,,Dermatita atopică este o boală a lumii moderne, a mediului urban și a populațiilor din țările foarte intens dezvoltate economic și a familiilor cu un status socio-economic crescut.

Dermatita atopică apare în proporție de până la 85% din cazuri în primul an de viață, la vârste foarte fragede. Asta s-a întâmplat și în cazul celor doi copii ai Cristinei Ștefania Vancsa. David și Matei au avut amândoi dermatită atopică, încă de la naștere și de abia acum au scăpat de ea.

,,Din prima lună am observat că acel eritem din maternitate nu prea dispărea în cazul lui David. Avea zone în care pielea era curată, sănătoasă, fără nicio problemă și avea zone cu leziuni care aveau tendința să se mărească. Matei ne-a luat prin surprindere pentru că eram obișnuiți cu dermatita pe care o avusese David și ne-am gândit că de vreme ce exista acest teren atopic e posibil ca și Matei să aibă atunci când vine pe lume probleme de genul acesta, însă lui Matei îi apăreau leziuni pe piele nu în zone bine delimitate, așa cum credeam. Mai mult, în cazul mezinului erau mult mai rapide manifestările”, a povestit mama băieților.

În cazul adulților dermatita atopică este într-o proporție mult mai mică, statistic între 1-3%.

În cel de-al doilea episod puteți afla Care sunt cauzele dermatitei atopice.

Realizator: Alexandra Mănăilă / videomedicina.ro

Filmare și montaj: Costin Bleotu

 

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 6 ani este freelancer, lucrând doar în propria companie (EUROPONTIS.com). Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

Dr. Ciprian Ene

Dr. Ciprian Ene: Deficitul de seleniu este foarte frecvent subdiagnosticat!

Deficitul de seleniu din organism, prezența metalelor grele, stresul, infecțiile virale pot avea repercusiunui asupra …

Lasă un răspuns