Care sunt cauzele dermatitei atopice

Dermatita atopică este cea mai frecventă boală inflamatorie a pielii, cu o incidență de până la 20% în rândul adolescenților și aproximativ 3% în rândul adulților la nivel mondial. În 85% din cazuri, dermatita atopică apare în primul an de viață. Este o afecțiune destul de puțin recunoscută, fiindcă nu are manifestări specifice și se poate confunda foarte ușor. Dermatita atopică apare pe un anumit fond genetic și sub influența unor factori favorizanți.  Despre rolul pe care îl joacă genele și factorii trigger aflați mai multe în acest episod de la dr. Adina Alexandru, medic primar dermatovenerologie, Entourage Clinic. Despre stres, unul dintre cei mai importanți factori implicați în dermatita atopică, detaliază Bogdana Bursuc, psiholog clinician, Mind Institute.

,,Există anumite gene care codifică proteinele care intervin în structura normală a pielii. La pacienții cu dermtita atopică aceste mutații genetice determină pielea să fie deficitară din punct de vedere al structurii sale. Este o piele uscată care nu se apără corespunzător în fața iritanților cu care venim fiecare dintre noi în contact în fiecare zi și care se irită și se alergizează la orice: de la săpunuri până la haine sau factori de poluare sau praful de casă. Sunt foarte mulți factori trigger”, a precizat dr. Adina Alexandru, medic primar dermatovenerologie, Entourage Clinic.

Pe acest fond de piele uscată genetic intervin factorii de mediu care sunt numeroși și intervine, de asemenea, la pacienții cu dermatită atopică și o reacție de hipersensibilizare pe care ei o au moștenită, adică sunt mai alergici decât persoanele normale din jurul lor.

În cazul copiilor care dezvoltă dermatita atopică nu există reacții normale. Se presupune că și această protejare excesivă reprezintă un factor de risc.

,,Chiar și această igienă pe care ei o practică, sunt spălați mult mai des decât ceilalți, din punct de vedere al dermatitei atopice reprezintă un factor de risc. Un alt factor trigger foarte important în dermatita atopică este stresul, un factor foarte greu de evitat și în situații extreme se indică chiar și consilere psihologică acestor pacienți. E un cerc vicios, pe de o parte, bolnavii de dermatită atopică pot fi stresați la locul de muncă sau la școală ceea ce agravează dermatita atopică, pe de altă parte, ei sunt foarte stresați de boala lor. Suferă foarte mult la nivel psihic, s-au făcut studii în acest sens și e o exacerbare continuă a acestui stres și acestei suferințe psihice care trebuie întreruptă. Acest cerc vicios trebuie întrerupt pentru a obține o evoluție favorabilă, inclusiv a dermatitei atopice”, e de părere dr. Alexandru.

Bogdana Bursuc, psiholog clinician, Mind Institute spune despre copiii cu dermatită atopică: ,,sunt foarte irascibili pentru că furia este o reacție care apare mult mai frecvent la copii. Este o reacție de furie, de protest că nu mai suportă chestia asta, nu-l mai suportă pe adultul care trebuie să-l atingă acolo”.

În opinia specialistei, un impact psihologic îl are și reacția pe care adulții o au în fața unui copil furios și care nu este compliant la diverse lucruri, nu ascultă recomandările să nu se scarpine, să nu se rănească și ceea ce poate adăuga niște efecte suplimentare negative disconfortului emoțional pe care deja copilul începe să-l simtă.

,,Problema cu dermatita atopică este că afectează calitatea somnului, pentru că există această mâncărime, pentru că orice atingere are un efect asupra persoanei bolnave și produce o anumită reacție”, a subliniat Bogdana Bursuc. Iar dacă această calitate a somnului este foarte mult afectată apare disconfortul fizic.

,,Este o încărcătură foarte mare pentru niște resurse rezonabile pe care le are un om. Apare cumva sentimentul acesta de neputință și noi, oamenii, avem o relație dificilă cu neputința. Ne este foarte greu să ne simțim neputinicioși”, a explicat psihologul.

Cristina Ștefania Vancsa, mama a doi copii cu dermatită atopică, a povestit pentru Videomedicina.ro despre experiența primului băiețel David cu această afecțiune și despre neputința părinților de a-i lua povara.

,,Să-l vedem că suferea atât din cauza leziunilor respective aceasta a fost provocarea noastră a părinților, mai ales că știam că nu-l putem ajuta mai mult de atât. Noi făceam tot ce trebuie, urmam tratamentul, aveam grijă de el, dar el suferea și noi nu aveam ce să-i facem decât să-l luăm în brațe și să-i spunem că suntem acolo. David era și foarte, foarte mic”.

În serialul ,,Dermatita atopică, dincolo de aparențe”, demarat de Videomedicina.ro vom aborda pe larg această boală cu toate fațetele ei.

Puteți urmări și Ce este dermatita atopică și pe cine afectează

Realizator: Alexandra Mănăilă / videomedicina.ro

Filmare și montaj: Costin Bleotu

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 6 ani este freelancer, lucrând doar în propria companie în care este asociat (EUROPONTIS.COM SRL). Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

Magie și sănătate: Povești terapeutice pentru copii în salina de sare

Copiii pot învăța cum să-și învingă fricile, cum să-și gestioneze emoțiile și cum să facă …

Lasă un răspuns