sâmbătă , 2 iulie 2022
Prima pagină / Dictionar Medical / D / Cum influențează dermatita atopică viața pacientului

Cum influențează dermatita atopică viața pacientului

Dermatita atopică este o boală care afectează în mod semnificativ calitatea vieții pacienților. Într-un studiu făcut în statele Unite, 20% dintre bolnavii cu forme moderate și severe ale dermatitei atopice au declarat că au avut probleme să-și mențină locul de muncă din cauza bolii. Nopțile pierdute din cauza durerilor, a mâncărimii, a leziunilor provocate de boală, stigmatizarea pacienților fie ei adulți, fie copii, își lasă adânc amprenta asupra acestora. În acest episod veți afla opiniile specialiștilor Bogdana Bursuc, psiholog clinician, Mind Institute dr. Adina Alexandru, medic primar dermatovenerologie, Entourage Clinic, cu privire la impactul pe care îl are dermatita atopică asupra vieții pacienților. De ce este nevoie să-i tratăm cu blândețe, cu empatie și compansiune pe acești semeni ai noștri, aflați și din povestea Cristinei Ștefania Vancsa, mamă a doi copii cu dermatită atopică.

Dr. Adina Alexandru susține că dermatita atopică este o boală care afectează calitatea vieții pacienților într-o măsură la fel de mare ca și diabetul zaharat.

,,Depresia poate fi asociată acestei afecțiuni și orice formă de depresie trebuie tratată la timp, de aceea și dermatologul dacă observă, poate la adulți este mai evident, deși depresia copilului este și ea foarte întâlnită, trebuie să-l trimită la psiholog”, a afirmat medicul dermatolog.

 

 ,,Este o problemă de sănătate ca oricare alta”, susține Bogdana Bursuc, psiholog clinician, Mind Institute, care atrage atenția asupra anumitor aspecte care trebuie cunoscute cu privire la dermatita atopică.

,,Este important să se știe că nu este contagioasă, să se știe că nu e ceva ce omul poate controla, că nu e vina lui. E o stigmă care rulează pe tema asta a problemelor de piele. Când te scarpini ori ai păduchi ori ești râios. Cultural există o stigma vizavi de gestul de-a te scărpina sau vizavi de problemele de piele și atâta timp cât vedem în acest mod lucrurile, crește riscul să-i tratăm în mod neadecvat pe cei care suferă de boli de piele”, a arătat Bogdana Bursuc.

Psihologul a precizat că există și persoane care încep să se gândească la suicid ca la o soluție de-a rezolva toate problemele, de-a scăpa din acest cerc. Dermatita atopică este o boală care nu ucide, dar îl poate face pe pacient să-și dorească sfârșitul.

,,Stresul este un factor agravant pentru dermatita atopică, influențează foarte mult răspunsul imun, răspunsul inflamator și e un cerc vicios. Se poate ajunge la situații în care sănătatea mintală este serios afectată”, a atras atenția psihologul.

Și medicul dermatovenerolog de la clinica Entourage Clinic vorbește de pacienți care se confruntă cu probleme de ordin psihologic din cauza stigmei.

,,Sunt pacienți copii care au probleme de interacțiune la școală cu ceilalți colegi, sunt stigmatizați. Există adulți care preferă să evite ieșitul în grupul de prieteni, au fost făcute studii în acest sens. O jumătate dintre pacienții adulți dintr-un anumit studiu pe care l-am citit recent afirmă că evită să iasă în public din cauza acestei afecțiuni”.

Cristina Ștefania Vancsa, mamă a doi copii cu dermatită atopică, se consideră norocoasă și ea și băieții fiindcă problemele bolii au dispărut înainte ca cei mici să ajungă la școală și să fie supuși comentariilor răutăcioase.

,,Ceilalți copii când văd ceva diferit au tendința să atragă atenția: tu ce ai acolo, dar tu de ce ești așa. De obicei, sunt puțin mai răutăcioși copiii în general, acesta este adevărul! Până învață ei empatia și socializarea mai durează. Sunt foarte sinceri, dar și foarte răutăcioși. Dacă ar fi fost mai mari, să ajungă la școală și să aibă în continuare leziunile, ar fi avut un impact puternic cu siguranță”.

În opinia psihologului riscul în perioada adolescenței este ca tânărul să înceapă să-și ascundă zonele afectate, să facă eforturi să se îmbrace să nu se vadă, să se simtă în primul rând el rușinat de problema sa de sănătate, să anticipeze că ceilalți o să evalueze negativ că pielea lui arată diferit și poate avea chiar și experiență neplăcute.

,,Este foarte importantă o intervenție psihologică pentru că foarte frecvent reacțiile emoționale generate de probleme fizice devin un factor care mențin vulnerabilitatea pentru problema fizică”, a afirmat Bogdana Bursuc.

În serialul ,,Dermatita atopică, dincolo de aparențe”, demarat pe Videomedicina.ro, puteți afla mai multe informații despre această boală.

Puteți urmări

Care sunt simptomele dermatitei atopice

Care sunt cauzele dermatitei atopice

Ce este dermatita atopică și pe cine afectează

Realizator: Alexandra Mănăilă / videomedicina.ro

Filmare și montaj: Costin Bleotu

Despre Alexandra Manaila

Vezi și:

Prof. dr. Elisabeta Bădilă, cardiolog despre tensiunea arterială: Starea de anxietate întreține creșterea valorilor tensionale

În fiecare an, 30.000 de români mor din cauza urmărilor severe ale hipertensiunii arteriale, în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*