Cum se tratează dermatita atopică

Dermatita atopică, boala care trece dincolo de piele și care afectează peste 200 de milioane de oameni din lumea întreagă, poate fi controlată și ameliorată cu medicație. Iar vestea cea bună este că în cazul copiilor se poate remite spontan. În acest episod al serialului ,,Dermatita atopică, dincolo de aparențe”, demarat pe Videomedicina.ro, dr. Adina Alexandru, medic primar dermatovenerologie, Entourage Clinic, vorbește pe larg despre tratamentele aplicate în dermatită atopică și oferă și câteva sfaturi acestor pacienți pentru a evita factorii trigger. Iar Cristina Ștefania Vancsa, mamă a doi copii cu dermatită atopică, povestește despre tratamentele urmate de cei doi băieți ai săi, astăzi fiind extrem de fericită că cei mici au scăpat de această boală.

,,Am avut un dermatolog bun care să ne ghideze pas cu pas și să îi urmărească pe copii, pentru că este foarte important acest lucru să fie un medic care să pună diagnosticul potrivit, să dea medicamentul potrivit la momentul potrivit și să-l schimbe atunci când în când e cazul. La noi, în timp lucrurile au evoluat spre bine până când au scăpat de problemă complet”, a mărturisit Cristina Ștefania Vancsa, mama lui David și Matei, ambii copii cu dermatită atopică.

Dr. Adina Alexandru, medic primar dermatovenerologie, Entourage Clinic, susține că la majoritatea pacienților, respectiv într-un procent de 60% în cazul copiilor, după cinci ani de evoluție, apare remisiunea afecțiunii, nu neapărat totală, ei pot să mai prezinte episoade de dermatită atopică de formă acută, dar de severitate foarte scăzută.

Există însă și acest procent de 1-3% de pacienți la care persistă până la vârsta adultă.

,,Eu încurajez părinții copiilor cu dermatită atopică. Sigur că este foarte greu să vezi copilul că se scarpină, că suferă din cauza bolii, te simți uneori vinovat ca părinte. Dar le spun să aibă răbdare pentru că din fericire după vârsta de 5 ani lucrurile se ameliorează mult”, a precizat dermatologul.

Cristina Vancsa spune că băieții au urmat tratament însă cu pauze. În cazul primului copil, David, a fost nevoie de tratament o perioadă destul de lungă de timp.

,,Adică per total cu toate pauzele pe care le au făcut cam trei -patru ani a făcut acest tratament. Pentru noi era un stres pentru că atunci când a crescut ne spunea că îl mănâncă și când se scărpina practic își rupea pielea și trebuia să avem grijă de fiecare dată să îi dăm cu cremă,  să ne ocupăm de el ca să nu-l mai deranjeze atât de tare. Mai era și partea în care trebuia să oferim explicații unui copil de 2 ani, 3 ani 4 ani până a crescut că deși îi vine să se scarpine nu face bine dacă dacă face acest lucru”, a povestit mama celor doi băieți.

În opinia dr. Alexandru, corticosteroizii pot face minuni în dermatita atopică, dar trebuie administrați corect.

,,La toate vârstele este important ca pacienții să folosească emoliente, loțiuni, crème, unguente care să hidrateze pielea. Acești pacienți au pielea uscată. Dacă pielea lor este hidratată, o sigilăm folosind aceste produse hidratante, ei sunt mult mai puțini reactivi la lucrurile cu care vin în contact și nu mai fac episoade acute. Emolientele sunt obligatorii și de bază”, a specificat medicul dermatolog.

În funcție de severitatea bolii și de vârstă se mai indică și alte terapii de bază medicamentoase locale sau pe cale generală. ,,Local se administrează chiar și la copil dermatocorticoizi dar cu aplicarea locală, inhibitori de calcineurină care sunt foarte eficienți și pot fi administrați pe termen lung fără a avea efectele secundare ale cortizonului la nivelul pielii. Pe cale sistemică, nu în orice formă de dermatită atopică, ci în formele care nu pot fi controlate prin tratament local sau în cele severe se pot administra modulatoare ale imunității, ciclosporină, metotrexat, inhibitori de interleukină, terapii biologice și corticoterapia sistemică”, a specificat dr. Alexandru.

Fototerapia (expunerea la ultraviolete A și B, chiar și din spectrul solar, nu numai din cabine specializate) are un rol benefic în tratarea acestei afecțiuni.

Și o parte foarte importantă a tratamentului o reprezintă educația pacientului sau a părinților legat de ceea ce au voie sau nu să facă pentru a evita factorii trigger.

Iată câteva sfaturi de la dr. Alexandru: să facă baie zilnic, dar nu cu apă fierbinte, să folosească produse de spălare foarte blânde, în apa de baie se pot aplica uleiuri care hidratează suplimentar pielea, după baie imediat se aplică un emolient.

,,Dermatita atopică se poate vindeca. Este un procent de pacienți care se vindecă complet după vârsta de 5 ani”, a spus dr. Adina Alexandru.

A fost și fericitul caz al lui David și Matei.

,,În timp pur și simplu au dispărut problemele. Credem că a fost exact cum a spus medicul dermatolog, au fost cel mai probabil niște alergii pe care nu le știm și au dispărut în timp. Terenul atopic se păstrează în continuare și încă mai au manifestări de alergii. Un teren atopic îl păstrează pentru tot restul vieții de cele mai multe ori în cazurile acestea”, a povestit Cristina Ștefania Vancsa.

În cadrul serialului dedicat dermatitei atopice mai puteți urmări

Cum influențează dermatita atopică viața pacientului

Care sunt simptomele dermatitei atopice

Care sunt cauzele dermatitei atopice

Ce este dermatita atopică și pe cine afectează

Realizator: Alexandra Mănăilă / videomedicina.ro

Filmare și montaj: Costin Bleotu

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 6 ani este freelancer, lucrând doar în propria companie (EUROPONTIS.com). Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

EXCLUSIV: Larisa Dovgopola, medic de familie și neurolog din Ucraina, refugiat în Polonia: ,,Oportunitatea de a lucra în profesia ta, chestiune de noroc și fericire”

Împreună cu soțul și cei doi copii, ucraineanca Larisa Dovgopola de profesie neurolog și medic …

Lasă un răspuns