Sfaturi pentru pacienții cu hipertensiune arterială în pandemie

Pandemia de COVID-19 a dat peste cap întreaga omenire. Cu toții, sănătoși, bolnavi, copii, adulți, vârstnici, ne-am văzut nevoiți să ne schimbăm peste noapte stilul de viață, lucru deloc ușor, dar esențial pentru a putea supraviețui, pentru a preveni pe cât posibil infecția cu noul coronavirus. Persoanele care suferă de hipertensiune arterială trebuie să fie și mai vigilente la ceea ce mănâncă, ce beau, ce fac și cum își iau tratamentul, la valorile tensionale, la greutatea corporală pentru a se menține în limite normale și a se feri de COVID-19. Iată câteva sfaturi referitoare la stilul de viață pe care trebuie să-l adopte pacienții cu hipertensiune arterială în această perioadă a pandemiei de la doamna doctor Ana Maria Balahura.

În această perioadă a pandemiei, mai ales în starea de urgență, activitatea fizică a fost destul de limitată și încă este. Se face mai puțină mișcare, se merge mai puțin la birou, și-atunci tendința de a fi sedentar este mult mai mare. Cum îi afectează acest lucru pe hipertensivi?

Cred că în această perioadă cu multe restricții – suntem restricționați în toate felurile posibile – restricțiile legate de managementul hipertensiunii, de modul în care ne abordăm tratamentul hipertensiunii, ne împovărează și mai mult. Din păcate, tocmai în acest moment al pandemiei de SARS CoV-2 este și mai important să ne controlăm valorile tensionale și să ne controlăm riscul cardiovascular. Și toate aceste lucruri înseamnă de la început combaterea obezității care înseamnă activitate fizică și această activitate fizică se poate realiza și în perioada de pandemie. Putem să facem un efort moderat de 30 de minute pe zi, în fiecare zi, așa cum e recomandat de societățile științifice de cardiologie, printr-o plimbare în ritm alert, printr-o plimbare în spațiu liber, în locuri neaglomerate – acest lucru nu este deloc imposibil – sau chiar și în casă.

Să știți că există pe internet nenumărate clipuri video care ne arată cum putem să facem exerciții și în casă, în momentul în care nu putem ieși și trebuie să stăm mai mult la domiciliu.

Dincolo de activitate, de faptul că trebuie să ne menținem activi, prin ceea ce ziceam anterior, trebuie să fim atenți la ceea ce mâncăm. Pentru că stăm acasă avem tendința să mâncăm din ce în ce mai mult, din ce în ce mai nesănătos, dar acest lucru nu ne va ajuta.

Cum ar trebui să arate regimul persoanelor cu hipertensiune arterială?

Va trebui să mâncăm mai ales fructe și legume, carne slabă, pește și pui, cereale, nuci, semințe și să evităm lactatele cu conținut mare de grăsimi cum este cașcavalul, untul, smântâna, care sunt foarte bune, evident, dar sunt de evitat complet la pacienții care au risc cardiovascular crescut. Trebuie să evităm dulciurile pentru că ele nu ne ajută cu nimic și ne cresc greutatea. Toate acestea fiind evident factori de risc și pentru bolile cardiovasculare cât și pentru o evoluție complicată a infecției cu SARS CoV-2.

Trebuie să evităm consumul de alcool. Există studii efectuate în America ce au arătat o creștere cu 40% a consumului de alcool în perioada de pandemie. Este un consum exagerat și este un consum care predispune la creșteri de valori tensionale, nemaivorbind de alte complicații ale consumului de alcool.

În perioada sărbătorilor există tendința de a renunța sau de a călca mai mult sau mai puțin regimul alimentar și de a întrerupe medicația în hipertensiunea arterială. Ce riscuri atrag aceste obiceiuri?

Este momentul în care să readuc aminte faptul că hipertensiunea arterială se numește și ucigașul tăcut. Din păcate, afectarea organismul în cadrul hipertensiunii se produce fără mari semne de alarmă. Suntem în perioada sărbătorilor, suntem prinși de febra cumpărăturilor, a pregătirilor, uităm să ne luăm medicamentele, uităm că trebuie să mâncăm fără sare, uităm că nu trebuie să consumăm alcool în cantități exagerate, și toate aceste lucruri fac ca în perioada sărbătorilor gărzile noastre, a medicilor care lucrează în spitale de urgență, să fie de-adevăratelea îngrozitoare.

Vedem complicațiile hipertensiunii arteriale în perioada de Crăciun și de Revelion la camera de gardă. Vedem accidente vasculare cerebrale, atât hemoragice, adică cu sângerare în cap, cât și ischemice. Vedem infarct de miocard, vedem insuficiență cardiacă, pacienți care vin cu dispnee severă, cu edeme importante, vedem pacienți care vin cu complicații neurologice de tip encefalopatie, sunt confuzi, nu se mai pot ține pe picioare, cu vertij important, și toate aceste lucruri pot duce și la deces. Avem pacienți care se prezintă cu disecție de aortă, ceea ce înseamnă o ruptură în peretele aortei. Adică a arterei principale a corpului. Și aceasta e asociată cu o mortalitate de 50%.

Află cum să-ți măsori singur tensiunea arterială acasă și care sunt valorile normale ale tensiunii arteriale, dar și cum îi poți convinge pe copii să facă exerciții fizice în casă.

 

Vezi și: Mituri despre hipertensiunea arterială cu prof. dr. Dragoș Vinereanu – partea I

 

Cum să măsori corect tensiunea arterială. Mic ghid explicativ

Vezi și: Mituri despre hipertensiunea arterială cu prof.dr. Dragoș Vinereanu – partea a II-a

 

 

 

Cum îi convingem pe copii să facă exerciții fizice în casă

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 6 ani este freelancer, lucrând doar în propria companie în care este asociat (EUROPONTIS.COM SRL). Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

Dr. Victoria Hălmagi

Dr. Victoria Hălmagi: ,,Fără a avea o școală de transfuzie în pas cu dezvoltarea științifică, actul transfuzional este cu riscuri”

Cu o experiență vastă de peste trei decenii ca medic de laborator clinic la Centrul …

Lasă un răspuns