Hipertensiunea arterială, din ce în ce mai frecventă la tineri  

Hipertensiunea arterială este o afecțiune silențioasă, care apare de foarte multe ori fără semne sau simptome. Nu degeaba este denumită ucigașul tăcut, ea determină cele mai multe decese (peste 62%) prin boli cardiovasculare în România și Europa.

,,HTA apare din ce în ce mai adesea la vârste tinere, așa încât este nevoie să avem o populație conștientă asupra acestui lucru, care să înțeleagă că trebuie să meargă la medic frecvent, să își măsoare tensiunea arterială, să știe ce înseamnă să aibă o tensiune arterială normală sau, dimpotrivă, o tensiune arterială crescută”, a atras atenția dr. Ana-Maria Vintilă, președintele Grupului de Lucru Hipertensiunea Arterială din cadrul Societății Române de Cardiologie.

https://www.youtube.com/watch?v=xHAPXCtOmZk

Se știe că hipertensiunea arterială afectează întregul organismul ducând în timp la complicații precum infarctul acut de miocard, insuficiența cardiacă, accidentul vascular cerebral, insuficiența renală și va determina un grad înalt de invaliditate în rândul populației.

O cercetare efectuată în România anul trecut arată că din totalul pacienților hipertensivi numai 58% își urmează tratamentul pentru hipertensiune arterială așa cum a fost el recomandat.

,,Atunci când primește un tratament de la medic în urmă diagnosticului de hipertensiune arterială, trebuie să îl urmeze foarte strict, exact așa cum a spus medicul, fără intervenții personale atât în ceea ce privește tratamentul medicamentos cât și măsurile de stil de viață recomandate”, a spus dr. Ana-Maria Vintilă.

Potrivit studiului Sephar III care a fost realizat în România în 2016, aproximativ 1 din 7 români între 18 și 24 de ani suferă de hipertensiune arterială și 1 din 5 români cu vârste între 25 și 34 de ani. La vârste între 35 și 44 de ani sunt deja 1 din 3 persoane afectate, iar între 45 și 54 de ani practic jumătate din populație suferă de hipertensiune arterială. ,,Acestea sunt cifre extrem de îngrijorătoare care demonstrează de ce avem o mortalitate și o morbiditate atât de mari prin boală cardiovasculară în România. De aceea, Societatea Română de Cardiologie a lansat o campanie de informare a populației sub titlul “Mergi și măsoară-ți tensiunea arterială! #PentruCaAsaSpunEu!”. Această campanie este deja în derulare de doi ani de zile iar acum, la acest moment, venim cu campania la vârste mai tinere, în rândul procesului educațional, pentru a informa tinerii cu privire la existența și complicațiile posibile ale acestei boli”, a precizat medicul cardiolog.

Elevii învață despre hipertensiunea arterială

Societatea Română de Cardiologie lansează, în cadrul campaniei naționale de informare asupra hipertensiunii arteriale „Mergi și măsoară-ți tensiunea arterială! #PentruCăAșaSpunEu!”, un program educațional desfășurat cu sprijinul Inspectoratului Școlar al Municipiului București, care se adresează elevilor de liceu de clasele a IX-a, a X-a și a XI-a, precum și celor ai școlilor postliceale sanitare din București și se desfășoară exclusiv online în perioada 1 martie – 31 aprilie.

Elevii vor afla ce este hipertensiunea arterială și de ce este periculoasă, cum se măsoară corect, cum putem preveni hipertensiunea și care sunt urmările sale, care sunt persoanele la risc și ce trebuie să facă. Vor afla ce pot face ei, tinerii, pentru sănătatea lor și pentru sănătatea celor din jur (familie, vecini, prieteni, bunici sau părinți, etc) dar și cum comunicăm eficient prin cuvinte și imagini. Participanții au la dispoziție o bibliotecă de resurse, întâlniri online cu specialiști în comunicare și creație vizuală, pe toată durata programului. Între 27 martie și 15 aprilie elevii pot înscrie proiecte pe pagina dedicată (Formular de înscriere) de pe site-ul www.pentrucaasaspuneu.ro ). Proiectele constau în mici acțiuni de informare a unui public țintă ales cuprinzand o descriere generală, descrierea publicului țintă, un plan de acțiuni și un material vizual tip afiș. Proiectele propuse de către elevi sunt publicate apoi pe pagina de Facebook a campaniei Societății Române de Cardiologie – Măsoară-ți tensiunea arterială iar aici pot fi votate timp de două săptămâni până la 30 aprilie. Efortul tuturor este recunoscut prin diplome de recunoaștere din partea Societății Române de Cardiologie, iar primii 10 cu cele mai multe aprecieri din partea publicului sunt recompensați cu 10 tensiometre Omron de braț și mini-imprimante. Premiul cel mare este o cameră video GoProHero, un instrument util în derularea unor acțiuni ulterioare de informare.

,,Tânărul, liceanu, adolescentul pe de-o parte trebuie să cunoască principiile unui stil de viață sănătos, să știe că alimentația inadecvată de tip fastfood, fumatul juvenil, stilul de viață sedentar în față calculatorului, tabletei, telefonului, și cu mai puțină activitate fizică, sunt factori care generează apariția hipetensiunii la vârste tinere și, odată cu diagnosticul de HTA va apărea și potențialul de complicații cardiovasculare și cerebrovasculare. Totodată trebuie să știm faptul că la astfel de vârste, la vârstă adolescenței, se formează abilitățile civice. Atunci ne putem baza pe persoană tânăra, în vârstă de 14-18 ani, pentru a fi partenerul nostru în campania de informare a populației pentru că acești adolescenți vor fi cei care pot merge în sânul familiei lor că să promoveze un stil de viață sănătos, să își îndemne părinții, frații, surorile, bunicii să își măsoare tensiunea arterială, să ajungă la medic atunci când este necesar, să urmeze un stil de viață sănătos și de asemenea un tratament conform indicațiilor medicale”, e de părere dr. Vintilă.

Aflați care sunt sfaturile dnei dr. Ana Maria Balahura, medic primar cardiolog la Spitalul de Urgență Floreasca din București, secretarul Grupului de Lucru Hipertensiune Arterială al Societății Române de Cardiologie pentru pacienții cu hipertensiune arterială în pandemie, iar dacă vreți să vă asigurați că vă măsurați corect tensiunea arterială, aveți un mic ghid explicativ în care dr. Ruxandra Dăneț, medic rezident cardiolog la Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB) detaliază fiecare pas.

Mergi si masoara-ti tensiunea

#PentruCăAșaSpunEu

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 6 ani este freelancer, lucrând doar în propria companie în care este asociat (EUROPONTIS.COM SRL). Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

Dr. Alexandru Cîrlan, medic oncolog

Dr. Alexandru Cîrlan, medic oncolog: ,,În cancerul urotelial, tratamentul cel mai corect se face în funcție de invazivitate”

Vezica urinară reprezintă cea mai comună localizare pentru carcinomul urotelial, o neoplazie malignă (cancer) în …

Lasă un răspuns