Mituri despre homeopatie și remedii homeopate cu dr. Laura Ion

Homeopatia este practicată în lumea întreagă de mai bine de 200 de ani. În prezent, mai mult de 400.000 de profesioniști din sistemul de sănătate și peste 300 de milioane de pacienți au apelat la homeopatie, potrivit Cărții Albe 2019, intitulată ,,Ce loc ocupă homeopatia în oferta de tratament”. Chiar dacă homeopatia este considerată ramură a medicinei și a industriei farmaceutice în sine în 40 de state europene din 42, încă mai naște controverse, multe pornind de la necunoașterea acestei metode de tratament sau de la prejudecățile care circulă în popor. Dr. Laura Ion, medic pediatru cu competență în homeopatie, Coordonatorul Departamentului de Pediatrie din cadrul Ponderas Academic Hospital, Șef de lucrări la Catedra de Pediatrie și Puericultură din cadrul Facultății de Medicină a Universității „Titu Maiorescu” din București desființează zece mituri legate de homeopatie și remedii homeopate.

MIT: Remediile homeopate nu sunt medicamente. Adevărat sau fals?

Pentru a răspunde la această întrebare, medicul pediatru a pornit de la definiția medicamentului din Dicționarul explicativ al limbii române. ,,Medicamentul este orice substanță, fie naturală, fie de sinteză, care ameliorează, vindecă sau previne o boală. Deci, conform acestei definiții, remediile homeopate sunt medicamente. În plus, medicamentele homeopate sunt acreditate de Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România ceea ce înseamnă că au trecut prin toate etapele necesare acreditării, inclusiv studii clinice”, a explicat dr. Laura Ion.

Medicamentul homeopatic este recunoscut și la nivel european, prin Directiva europeană 2001/83/CE, referitoare la procedurile de autorizare a introducerii pe piață a medicamentelor homeopatice în statele Uniunii Europene. Această directivă vizează luarea în calcul a specificului acestor tratamente, cu garantarea, totodată, a calității și a siguranței acestora.

,,În Franța, medicamentele homeopatice fac obiectul unei înregistrări homeopatice (EH), care este o autorizație adaptată la specificul acestora. Înregistrările homeopatice trebuie să respecte exigențele de evaluare definite de ANSM”, arată Cartea Albă.

MIT: Remediile homeopate sunt apă de ploaie, nu au niciun efect. Adevărat sau fals?

În opinia medicului pediatru, remediile sau medicamentele homeopate acționează pe baza unui principiu al similitudinii care este transpus în practica clinică, este un fenomen observat încă de Hipocrate, și anume faptul că o substanță în doză toxică provoacă anumite fenomene, anumite simptome, iar în doză foarte mică, infinitezimală cum se spune în homeopatie, practic tratează exact aceleași simptome.

,,Aceste doze foarte mici au fost dovedite prin studii de microscopie electronică și s-au văzut nanoparticule din substanța respectivă în medicamentul homeopat care era studiat. De asemenea, tot în sprijinul afirmației că medicamentele homeopate au un efect terapeutic, sunt sutele de ani de experiență ale medicilor homeopați cu aceste medicamente în care au tratat sau au ameliorat simptome la bolnavi”, a precizat dr. Laura Ion.

MIT: Homeopatia se bazează pe efectul placebo. Adevărat sau fals?

,,Având în vedere faptul că homeopatia se administrează și la sugari, deci copii mici, sub un an, și la animale, iar în ultimii ani s-a observat practic că un medicament homeopat poate modifica și constante biologice, niște analize care sunt inițial proaste, modificate, pot fi aduse la normal cu tratament homeopat, aș zice că nu e vorba de efectul placebo”, a explicat medicul pediatru cu competență în homeopatie.

MIT: Nu există studii științifice privind efectele remediilor homeopate asupra organismului. Adevărat sau fals?

Potrivit dr. Ion, există multe studii științifice publicate în revistele de homeopatie. La ora actuală pe PubMed, care este un motor de căutare pentru medicină, pot fi consultate aproximativ 5000 de studii de acest tip.

MIT: Dozele sunt aceleași și la copii și la adulți. Cineva e supradozat sau subdozat. Adevărat sau fals?

,,Medicamentul homeopat acționează calitativ și nu cantitativ. Dozele sunt aceleași în sensul că se dau 5 granule per doză. Atât la copii cât și la adulți”, a precizat medicul pediatru.

MIT: Homeopatia este eficientă doar la adulți. Granulele sunt dificil de luat de către copii, în special de cei mici. În plus, necesită anumite reguli de respectat. Adevărat sau fals?

Granulele pot fi dizolvate în apă și administrate copiilor foarte ușor, e de părere medicul pediatru, care spune că și în ceea ce privește respectarea anumitor reguli există niște mituri. ,,S-au făcut studii în care s-a dovedit că menta nu are niciun efect negativ administrat în aceeași zi cu medicamentele homeopate. De asemenea, cafeaua, iar în ceea ce privește mitul de a nu atinge granulele cu mâna, și-acesta este fals. Este indicat să nu le atingi așa cum n-ai atinge niciun alt medicament, din cauza igienei, dar altfel n-are niciun efect negativ”, a subliniat dr. Ion.

MIT: Remediile homeopate sunt din plante. Adevărat sau fals?

În general se face această confuzie între fitoterapie și homeopatie, poate și pentru că remediile homeopate sunt făcute și din plante. Dar în același timp pot fi minerale, pot fi animale.

MIT: Remediile homeopate nu au efecte adverse. Adevărat sau fals?

,,Mai ales la începutul tratamentului, remediile homeopate pot avea efecte adverse, dar nu sunt amenințătoare de viață sau nu pun în pericol sănătatea pacientului. Din contră, faptul că un pacient prezintă anumite simptome de acest tip, sugerează faptul că remediul respectiv funcționează”, a explicat dr. Laura Ion. Trebuie specificat însă că remediile homeopate nu se administrează fără prescripția unui medic. Există medici care au competență de homeopatie, adică pe lângă anii de facultate și anii de rezidențiat au mai făcut un curs de 2 ani care le oferă dreptul de practică în homeopatie.

MIT: Homeopatia este același lucru cu fitoterapia și naturopatia. Adevărat sau fals?

Există și medicamente homeopate din plante, dar există și minerale și animale, remedii și animale, și minerale. ,,O altă deosebire ar fi că în homeopatie substanțele sunt diluate. Deci, sunt dozele acelea infinitezimale. În concluzie nu este același lucru cu fitoterapia”, a completat dr. Ion.

MIT: Homeopatia presupune multă răbdare fiindcă remediile homeopatice nu-și fac efectul imediat. Adevărat sau fals?

,,Ca și în alopatie, remediile homeopate sunt folosite pentru afecțiuni acute sau pentru afecțiuni cronice. În momentul în care prescriem un medicament homeopat pentru o afecțiune acută, durata prescripției va fi de scurtă durată, ore,  zile, în care ne așteptăm să vedem o ameliorare. În cazurile cronice, sigur că durata prescripției va fi mai lungă, de săptămâni, chiar luni, timp în care ne așteptăm să vedem o ameliorare a simptomelor, o rărire a episoadelor, a crizelor în boala respectivă, dar în esență e fals. Adică depinde pentru ce sunt prescrise”, a spus dr. Laura Ion, medic pediatru cu competență în homeopatie.

Urmăriți și Sfaturi de vacanță: Trusa de urgență homeopată și remedii homeopate pentru afecțiuni sezoniere ale copiilor

Puteți consulta Glosarul de termeni în Homeopatie

Realizator: Alexandra Mănăilă / videomedicina.ro

Filmare și montaj: Costin Bleotu

 

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 6 ani este freelancer, lucrând doar în propria companie în care este asociat (EUROPONTIS.COM SRL). Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

Serialul despre virusul West Nile realizat de Videomedicina.ro, inclus între cele mai bune articole științifice din Europa Centrală și de Est

Serialul multimedia intitulat „West Nile în România: Impactul schimbărilor climatice și măsurile de prevenire împotriva …

Lasă un răspuns