Sfaturi de vacanță: Trusa de urgență homeopată și remedii homeopate pentru afecțiuni sezoniere ale copiilor

 

Practicată de medici de peste 200 de ani, homeopatia este utilizată cu precădere pentru prevenirea sau tratarea afecțiunilor acute și cronice, fiind indicată deopotrivă copiilor și adulților, în special categoriilor fragile ale populației, care sunt supuse multor contraindicații, precum femeile gravide sau cele care alăptează, persoanele vârstnice. Nici cei mici nu fac excepție, mai ales dacă au intoleranță la un medicament alopatic, suferă de eczeme, rinite alergice sau fac infecții în special în sfera ORL, dar nu numai.  Dr. Laura Ion, medic pediatru cu competență în homeopatie, Coordonatorul Departamentului de Pediatrie din cadrul Ponderas Academic Hospital, Șef de lucrări la Catedra de Pediatrie și Puericultură din cadrul Facultății de Medicină de la Universitatea „Titu Maiorescu” București oferă câteva sfaturi privind afecțiunile sezoniere ale copiilor care pot apărea în vacanță și care pot fi rezolvate cu remedii homeopate.

Una din probemele care apar cu ocazia plecării în vacanță a copiilor alături de părinți este diareea și potrivit dr. Laura Ion, medic pediatru cu competență în homeopatie, în această situație remediile homeopate acționează foarte bine, ducând la ameliorarea simptomelor, la scăderea duratei bolii.

,,Aceste remedii ar putea fi alese de primă intenție în tratamentul unei diareei pentru că au puține reacții adverse sau nu au reacții adverse, copiii răspund foarte bine la remedii homeopate și există posibilitatea de a nu se ajunge la tratament alopat. Dar dacă este cazul, tratamentul alopat asociat cu tratamentul homeopat nu este contraindicat. Din contră, se recomandă”, a precizat dr. Laura Ion.

Febra poate fi și ea tratată de primă intenție cu medicamente homeopate, virozele respiratorii la debut pot fi tratate homeopat, e de părere medicul pediatru.

,,De multe ori chiar infecțiile bacteriene la debut pot fi tratate homeopat, urmând ca ulterior să fie administrat antibioticul potrivit fiecărei infecții în parte, cel dat la indicația medicului”, a subliniat  Coordonatorul Departamentului de Pediatrie din cadrul Ponderas Academic Hospital.

Un argument în favoarea remediilor homepate este că homeopatia scade de două ori consumul de antibiotice cel puțin în ceea ce privește infecțiile ORL și de antiinflamatoare, în special în tulburările musculoscheletice. Cei care sunt sceptici cu privire la această metodă de tratament pot urmări materialul video în care dr. Laura Ion desființează 10 mituri despre homeopatie și remedii homeopate. Iar cei care sunt familiarizați cu această metodă terapeutică ar trebui să știe că dacă pleacă în vacanță pot să-și ia cu ei o trusa de urgență homeopată utilă atât în cazul adulților, cât și al copiilor.

,,Trusa de urgență ar trebui să conțină ca remedii homeopate un Aconit pentru instalarea bruscă a simptomelor unei boli, pentru febră; Apis pentru înțepături de insecte, pentru arsuri solare ușoare sau medii, pentru o reacție alergică la debut. De asemenea, Arnica pentru traumatisme, lovituri, chiar oboseală musculară; Agentum nitricum care poate fi folosit pentru tulburări digestive, diareea călătorilor”, a precizat dr. Laura Ion.

Tot pentru diaree – dar cu simptome mai accentuate, vărsături multe, scaune multe apoase, sindrom acut de deshidratare medicul recomandă și Arsenicum album.

,,Un medicament care poate fi folosit ca adjuvant în tratamentul unei dureri intense de tip apendicular, dar numai până ce pacientul se prezintă la spital, ar fi Brionia. Mai ales dacă e vorba de o durere care se accentuează la mișcare”, a spus medicul pediatru.

,,Coculus este un medicament folosit în răul de mișcare. Heparsul fur este un medicament pe care ar fi bine să-l avem în trusa noastră pentru tendința la supurații, abcese, chiar depozite pultacee în faringe. Nux vomica, de asemenea poate, fi folosit pentru indigestie, vărsături care apar și dureri abdominale care apar după ingestia de alimente în cantitate mare, la o petrecere, după o petrecere. Și nu în ultimul rând un remediu care se numește Urticaurens și care se folosește în reacții de tip urticarian”, a spus dr. Ion, care atrage atenția că aceste remedii trebuie luate numai la indicația medicului.

Puteți consulta și Glosarul de termeni în Homeopatie

Realizator: Alexandra Mănăilă / videomedicina.ro

Filmare și montaj: Costin Bleotu

 

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 6 ani este freelancer, lucrând doar în propria companie în care este asociat (EUROPONTIS.COM SRL). Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

România pe harta Europei, pusă de pacienții cu distonie. Adunarea Generală a organizației Dystonia Europe la Timișoara

Reprezentanții asociațiilor de pacienți cu distonie din  20 de țări din Europa își dau întâlnire …

Lasă un răspuns