Cine poate face gripă: categorii aflate la risc

Gripa de sezon este o boală care afectează anual între 10 și 30% din populația Europei și determină sute de mii de spitalizări. În România, în sezonul gripal 2018-2019, un adult din 3 care s-a îmbolnăvit de gripă, a avut nevoie de spitalizare. Anul 2020 a adus însă mai puține cazuri de gripă, una din explicații fiind pandemia de COVID-19 și măsurile luate pentru a preveni răspândirea acesteia. Însă, actualul sezon gripal ar putea fi cu totul diferit față de anul trecut. În acest context, Videomedicina.ro vă propune un serial video, în care pe parcursul a 6 episoade medici specialiști în boli infecțioase, obstetrică-ginecologie și medicină de familie vor explica pe larg tot ce trebuie să știți despre gripă și vaccinarea antigripală.

În primul episod, dr. Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, spune foarte clar că gripa poate fi făcută de oricine și că e bine s-o prevenim, având în vedere complicațiile pe care le poate da.

,,Oricine e susceptibil, chiar dacă are probleme de imunitate, chiar dacă nu. De asta și se întâmplă să afecteze toate grupele de vârstă și există câteva grupe de risc care seamănă, se suprapun aproape complet peste grupele de risc pe care deja le discutăm și deja la COVID-19”, a precizat dr. Sandra Adalgiza Alexiu, medic de familie.

Principalele categorii aflate la risc pentru gripă, adică acele persoane care fac forme mai grave de gripă și care se pot complica sau pot duce la deces sunt: copiii sub vârsta de 5 ani, persoanele care au boli cronice, de exemplu cei care au boli de inimă sau boli de plămâni sau diabetul, persoanele care au imunitatea scăzută fie pentru că sunt mai în vârstă, fie pentru că sunt suferinde de anumite boli care scad imunitatea, au imunodeficiențe sau tumori, sunt cu tratamente de citostatice care scad imunitatea sau fac tratament pe termen lung cu medicamente de tip cortizon sau copiii care iau aspirină pe timp îndelungat, pentru că există anumite complicații care pot apărea de la gripă. Tot în categoriile de risc intră și persoanele care lucrează în sistemul sanitar, medici, asistenți, infirmieri sau alt personal medico-sanitar, auxiliar, pentru că trăiesc într-un mediu în care vin în contact cu cantități mari de virusuri.

,,O categorie particulară de risc este personalul medical, căruia îi este recomandat să se vaccineze în fiecare an împotriva gripei, pentru a preveni cazurile de îmbolnăvire”, a afirmat dr. Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” București.

,,Gravidele sunt o categorie de risc pentru infecția cu virusul gripal, pentru că acestea au șanse mai mari de a se interna cu simptome respiratorii, cu alte boli asociate, astm, probleme cardiace, probleme cu rinichii. Acestea pot fi decompensate și să ajungă internate și cu astfel de probleme se poate ajunge chiar la deces din cauza gripei. Pentru feți există risc de restrict de creștere intrauterină, risc de deces fetal, iar pentru copiii născuți, dacă fac gripă, există risc de detresă respiratorie și de necesitatea ventilației mecanice”, a explicat dr. Brîndușa Cimpoca, medic specialist obstetrică-ginecologie, Nativia.

Potrivit specialiștilor, gripa crește riscul de pneumonie de 100 de ori. Riscul de atac de cord crește de 10 ori la câteva zile de la contactarea gripei. Riscul de a suferi un accident vascular cerebral este de 8 ori mai mare la câteva zile de la contactarea gripei.

Urmăriți și celelalte episoade

Gripa și vaccinarea antigripală: gravide, mămici și viitoare mămici

Gripa și vaccinarea antigripală la copii

Gripa și vaccinarea antigripală la vârstnici

Gripa și vaccinarea antigripală la adulții sănătoși

Gripa și vaccinarea antigripală în pandemia de COVID-19

______________________________________________

Realizator: Alexandra Mănăilă / videomedicina.ro

Filmare și montaj: Costin Bleotu

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 6 ani este freelancer, lucrând doar în propria companie în care este asociat (EUROPONTIS.COM SRL). Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

Cristina Vieriu, gravidă cu scleroză multiplă: ,,Nu m-aș fi îmbarcat la cea mai mare aventură a vieții fără ajutorul echipei medicale!”

Scleroza Multiplă sau boala cu 1000 de fețe este cea mai frecventă cauză de invaliditate …

Lasă un răspuns