luni , 6 decembrie 2021
Prima pagină / Dictionar Medical / Gripa și vaccinarea antigripală: gravide, mămici și viitoare mămici

Gripa și vaccinarea antigripală: gravide, mămici și viitoare mămici

Gripa la femeile însărcinate crește de 5 ori riscul de spitalizare cu infecții respiratorii severe. De fapt, gravidele sunt cea mai afectată categorie de populație de infecția gripală, având cele mai grave forme și cel mai mare procent de deces în România. Femeile însărcinate mor cel mai mult de gripă, chiar mai mult decât copiii sub 5 ani, atrag atenția mai mulți medici români în cadrul serialului video despre gripă și vaccinarea antigripală, realizat de Videomedicina.ro.

Gripa la gravidele cu afecțiuni respiratorii crește de 2 ori riscul de suferință fetală. Una din explicații este că femeile însărcinate au un sistem imunitar care este sensibil și vulnerabil. ,,Cel puțin în România, din studiile făcute, s-a văzut că gravidele sunt puternic afectate de gripă, de asta gravidele fac parte din categoriile de risc, inclusiv la nivel internațional”, a explicat dr. Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov. În opinia medicului de familie, ca să poată fi protejat un bebeluș împotriva majorității bolilor trebuie vaccinată gravida.

,,Dacă femeia este gravidă în primăvară, ea nu va face acest vaccin că n-are rost. Dar dacă este gravidă în sezonul rece, atunci prinde și vaccinarea antigripală și este util pentru ea”, a subliniat dr. Sandra Adalgiza Alexiu.

Dr. Brîndușa Cimpoca, medic specialist obstetrică-ginecologie în cadrul clinicii Nativia a precizat faptul că vaccinul nu oferă protecție 100%, însă reduce șansa de a avea complicații.

,,Faptul că au opțiunea de a se vaccina e foarte bine. Ele pot să aleagă să se vaccineze pentru a-și reduce riscurile lor, dar și pentru a reduce riscurile feților și nou născuților. Studii făcute în Franța și în Germania au arătat că anual mor în jur de 70 de  gravide de gripă. Dacă ar fi să extrapolăm asta la România, la numărul de gravide din România, ar fi cam 15 pe an. Cred că dacă am reuși să salvăm 15 femei pe an printr-un vaccin, e foarte bine”, a atras atenția medicul ginecolog.

Medicii spun că femeile însărcinate nu au de ce să se teamă cu privire la acest tip de vaccinare.

,,Vaccinarea cu vaccin cu virus inactivat este sigură și eficientă pentru gravide. Ca și pentru SARS CoV-2 previne atât îmbolnăvirea mamei cât și îmbolnăvirea copilului imediat după naștere prin anticorpii transmiși de la mamă la copil, transplacentar sau prin alăptare, și de aceea avem o dublă protecție în ambele tipuri de boli prin vaccin”, a declarat dr. Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din București.

Medicul infecționist a povestit că a văzut gravide în ultima lună de sarcină care s-au îmbolnăvit și-au făcut o formă severă de gripă, cu detresă respiratorie acută și, care din păcate, s-au soldat cu decesul mamei și copilului.

Gravidele sunt prevăzute în Programul Național de Vaccinare ca grupă specială de vaccinare și pentru ele se alocă special doze oferite gratuit în fiecare an de către statul român.

Nu doar pentru gravide există recomandarea de vaccinare antigripală, ci și pentru femeile care au în plan să rămână însărcinate, cele care au născut recent sau care alăptează în timpul sezonului gripei.

,,Toate femeile care se pregătesc pentru sarcină, chiar dacă trec printr-o procedură de fertilizare sau nu, e bine să se gândească la asta pentru că este posibil ca sarcina să se desfășoare pe durata sezonului gripal, și-atunci ele trebuie să fie protejate prin anticorpi”, a spus dr. Sandra Alexiu.

Dr. Brândușa Cimpoca le transmite și mamelor care alăptează că se pot vaccina împotriva gripei și astfel oferă și copilului imunitate prin laptele matern.

 

Urmăriți și celelalte episoade ale serialului Gripa și vaccinarea antigripală, în care medici specialiști în boli infecțioase, obstetrică-ginecologie și medicină de familie explică pe larg tot ce trebuie să știți despre gripă și vaccinarea antigripală.

Cine poate face gripă: Categorii aflate la risc

Gripa și vaccinarea antigripală la copii

Gripa și vaccinarea antigripală la vârstnici

Gripa și vaccinarea antigripală la adulții sănătoși

Gripa și vaccinarea antigripală în pandemia de COVID-19

________________________________________

Realizator: Alexandra Mănăilă / videomedicina.ro

Filmare și montaj: Costin Bleotu

 

Despre Alexandra Manaila

Vezi și:

Homeopatie – glosar de termeni

Homeopatie – O metodă terapeutică care se bazează pe capacitatea organismului de a reacţiona specific …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*