Gripa și vaccinarea antigripală la copii

Copiii nu doar că se află în categoria de risc privind gripa și complicațiile acesteia, dar și amplifică transmiterea gripei. Ei sunt principalii responsabili pentru transmiterea gripei acasă și în comunitate. Infecția gripală la copii crește indirect gradul de absenteism pentru părinți și frați, dar și incapacitatea de muncă a adulților care locuiesc cu cei mici. În acest episod al serialului video despre gripă și vaccinarea antigripală, realizat de Videomedicina.ro, medicii atrag atenția că cei mici reprezintă o categorie specială de risc pentru gripă pentru că fac foarte ușor pneumonii.

Pneumoniile grave pot duce fulminant la insuficiențe respiratorii și deces în cazul copiilor. ,,Pneumonia este principala cauză de deces în lume, depășește practic toate celelalte  decese prin boli care pot fi prevenite prin vaccinare, motiv pentru care este bine să combatem orice formă de pneumonie la sugar”, a precizat dr. Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov.

Referindu-se la complicațiile gripei în cazul copiilor, dr. Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din București a spus că ,,la cei sub 2 ani în special, evoluția unor asemenea complicații este destul de dificilă. Vaccinarea copiilor cu virus inactivat este recomandată începând de la vârsta de 6 luni”.

Bebelușii până la vârsta de 6 luni nu pot face vaccinul antigripal, însă medicul de familie susține că o strategie prin care pot fi protejați acești copii este vaccinarea persoanelor din jur. ,,Strategia se numește strategie de cocon, pe modelul coconului în care stă ascunsă pupa de fluture până când iese, și atunci se recomandă vaccinarea la părinți, la bunici, la aparținători, cei care vizitează copilul, doică, îngrijitori, personal medico-sanitar, tocmai ca să nu poată ajunge virusul gripal la copil”, a specificat dr. Sandra Alexiu.

Vaccinarea copiilor poate controla răspândirea gripei în comunitate, dar este necesară o rată de 70% de acoperire prin vaccinare antigripală la copii pentru a opri răspândirea cazurilor de gripă în comunitate.

,,Argumentul suprem este că un copil poate face forme grave. Din păcate, sunt foarte mulți copii care mor. Mult mai mult decât vârstnicii sau pacienții cu boli cronice, asta este și diferența majoră între gripă și COVID-19”, a atras atenția preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov.

Medicul de familie a subliniat că atunci când se face vaccinarea antigripală prima dată la orice copil sub vârsta de 9 ani, trebuie administrate două doze la interval de o lună. După ce se face această primă vaccinare, în fiecare an care urmează vaccinarea se poate face cu o singură doză, exact ca la adult.

Dacă în cazul copiilor peste 6 luni există posiblitatea vaccinării, în cazul nou-născuților singurul mod de apărare este sistemul imunitar propriu.

,,Dacă acesta nu este bine echipat și nu vine de la o mamă care are imunitate bună și dacă nu a primit anticorpi în timpul sarcinii, atunci copilul vine pe lume cu un sistem imunitar deficitar. Și la prima luptă el poate să piardă această luptă pentru că virusul gripal este extrem de virulent cu sugarii”, atenționează dr. Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov.

Urmăriți și celelalte episoade ale serialului Gripa și vaccinarea antigripală, în care medici specialiști în boli infecțioase, obstetrică-ginecologie și medicină de familie explică pe larg tot ce trebuie să știți despre gripă și vaccinarea antigripală.

Cine poate face gripă: Categorii aflate la risc

Gripa și vaccinarea antigripală: gravide, mămici și viitoare mămici

Gripa și vaccinarea antigripală la copii

Gripa și vaccinarea antigripală la vârstnici

Gripa și vaccinarea antigripală la adulții sănătoși

Gripa și vaccinarea antigripală în pandemia de COVID-19

____________________________________________

Realizator: Alexandra Mănăilă / videomedicina.ro

Filmare și montaj: Costin Bleotu

 

 

 

 

Despre Alexandra Manaila

Vezi și:

Sarcina în România: Servicii medicale de care beneficiază refugiatele din Ucraina

Să fii gravidă în vreme de război nu e deloc simplu. Marina, Hanna, Svetlana sunt …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*