Gripa și vaccinarea antigripală la vârstnici

Gripa contribuie la deteriorarea gravă a sănătății seniorilor și distruge de multe ori capacitatea de refacere a acestora. 9 din 10 decese cauzate de gripă sunt la persoanele peste 65 de ani. ,,Gripa este o boală greu de tolerat. Este complicat pentru un adult să facă febră aproape 40 chiar și peste, durerile de mușchi sunt extrem de puternice”, a precizat dr. Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov în episodul dedicat dedicat vârstnicilor din cadrul serialului video despre gripă și vaccinarea antigripală, realizat de Videomedicina.ro.

Mai mulți medici români, specialiști în boli infecțioase, obstetrică-ginecologie și medicină de familie, explică pe larg tot ce trebuie să știți despre gripă într-un serial cu 6 episoade despre virusul gripal și vaccinarea antigripală. În acest episod, dr. Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, vorbește despre pacienții vârstnici, în cazul cărora gripa poate fi extrem de periculoasă și chiar fatală.

Durerile musculare date de gripă îi țin încurbați pe acești pacienți. ,,Expresia pe care o folosesc acești pacienți este „parcă a dat trenul peste mine”, sunt foarte, foarte intense durerile, ca și cum ai avea febră musculară peste tot”, povestește medicul de familie care e de părere că cine a trecut prin gripă n-are cum s-o confunde după aceea cu o răceală obișnuită.

Alte simptome prezente în gripă sunt durerile de cap, tusea seacă, o tuse care poate să țină peste o lună de zile, febra.

Cei mai mulți oameni care fac gripă se recuperează într-o săptămână, fără îngrijire medicală specială, dar pentru cei din grupele de risc pot exista consecințe nefaste. Peste 63% din spitalizările cauzate de gripă sunt la vârstnici.

Cu toate acestea sunt mulți bătrâni care refuză vaccinarea antigripală. Iată câteva dintre motivele invocate de aceștia: ,,spun că n-au făcut niciodată febră și n-o să facă acum sau pur și simplu exact opusul, sunt mult prea bolnavă ca să fac vaccinul ăsta. Am prea multe boli și mi-e teamă să-l fac, să nu fac complicații. Probabil cel mai frecvent mit la adult este că „nu vreau să fac vaccinul ca să nu fac gripă de la el”.

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov spune că eficacitatea vaccinului nu este 100%, că există persoane care pot face gripă după ce-au făcut vaccinul, dar aceste persoane sigur vor face forme mult mai ușoare și fără complicații.

,,Se întâmplă ca o persoană să vină la vaccin și să fie deja în perioada de incubație. Să fi luat de undeva virusul, dar el să nu se manifeste încă. Aceste persoane vor face gripa pentru că prea târziu s-au vaccinat, dar impresia că fac gripă de la vaccin trebuie combătută”, a subliniat medicul. În privința motivelor pentru care ar trebui să se vaccineze vârstnicii, sunt multe, dar cel mai important este faptul că vaccinul previne formele grave de boală, previne complicațiile gripei.

,,Peste o anumită vârstă nimeni nu mai e perfect sănătos, există boli cronice în derulare, care scad imunitatea treptat. Există boli care afectează inima, plămânii, ficatul și mai există încă un motiv foarte serios: vârstnicii au un proces de îmbătrânire inclusiv a sistemului imunitar. Acest proces se numește imunosenescență, adică imunoîmbătrânire. Ceea ce înseamnă că reactivitatea lor la orice întâlnire cu boala este mult mai scăzută. De asta acest sistem imunitar trebuie antrenat. Ca să-l antrenezi e bine să începi să faci vaccinările din timp, de asta se și recomandă vaccinarea adultului cu o serie de vaccinuri disponibile, de exemplu contra pneumoniilor sau contra gripei sau rapelurile care trebuie făcute din când în când pentru tetanos, pentru că pe măsură ce îmbătrânim reacționăm mai slab la vaccinuri. De asta și eficacitatea vaccinării este mai scăzută la vârstnici, exact când ar fi nevoie mai mult, pentru că ei deja au niște boli cronice”, a explicat medicul de familie.

Urmăriți și celelalte episoade ale serialului Gripa și vaccinarea antigripală.

Cine poate face gripă: Categorii aflate la risc

Gripa și vaccinarea antigripală: Gravide, mămici și viitoare mămici

Gripa și vaccinarea antigripală la copii

Gripa și vaccinarea antigripală la adulții sănătoși

Gripa și vaccinarea antigripală în pandemia de COVID-19

_______________________________________

Realizator: Alexandra Mănăilă / videomedicina.ro

Filmare și montaj: Costin Bleotu

Despre Alexandra Manaila

Vezi și:

Sarcina în România: Servicii medicale de care beneficiază refugiatele din Ucraina

Să fii gravidă în vreme de război nu e deloc simplu. Marina, Hanna, Svetlana sunt …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*