Gripa și vaccinarea antigripală la adulții sănătoși

Gripa este considerată adesea de oameni drept o răceală mai puternică, ceea ce este incorect, fiindcă poate produce complicații foarte severe precum pneumonia și encefalita. ,,Adulții consideră că nu pot fi loviți de boală, fiindcă sunt sănătoși în principiu. Dar se întâmplă să te îmbolnăvești chiar dacă nu ai imunitatea scăzută și ai putea să faci forme grave, pentru că organismul reacționează în mod surprinzător și violent într-unele situații”, a explicat dr. Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, în episodul dedicat adulților sănătoși care pot face gripă, din cadrul serialului Gripa și vaccinarea antigripală, realizat de Videomedicina.ro

Persoanele cu afecțiuni cronice precum astmul dacă se îmbolnăvesc de gripă au risc de pneumonie de 2 ori mai mare, iar cele cu diabet au risc de pneumonie de 7 ori mai mare.

,,Nu toată lumea care face complicații ajunge să moară, dar există niște afecțiuni foarte serioase care pot să apară și care prejudiciază sănătatea respectivului pacient chiar dacă înainte era perfect sănătos și zdravăn, de tipul pneumoniilor, bronhopneumoniilor care-i dau o perioadă de spitalizare prelungită ce necesită pe lângă tratamentele inițiale și din cauza suprainfecției bacteriene ulterioare și tratamente antibiotice extrem de diverse și care și ele au la rândul lor efecte secundare”, a precizat dr. Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” București.

Medicul infecționist atrage atenția că pe lângă suferința și complicațiile generate de gripă, se ia în discuție și durata de absenteism de la serviciu sau dacă este vorba de tineri, de la facultăți, școli.

Se estimează că în Uniunea Europeană, vaccinarea antigripală poate salva peste 37.000 de vieți și poate economisi 332 milioane euro în fiecare sezon gripal. Însă, adulții sănătoși din România nu se înghesuie să se vaccineze împotriva gripei. O acoperire vaccinală antigripală bună înseamnă vaccinarea a 70% din populație. În România, media vaccinării antigripale este de aproximativ 8%.

,,Trebuie să le explicăm adulților că trebuie să-și antreneze sistemul imunitar pentru perioada de vârsta a treia când nu mai răspunde așa de bine la stimuli și ei trebuie să aibă deja un sistem care a trecut prin boală sau prin vaccinare și să fie mai ușor”, a spus dr. Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov.

Medicul de familie a subliniat că în ultima vreme adulții vin cu copiii mici și cu seniorii la medic, un motiv bun ca specialiștii să le explice că-i bine să se vaccineze și ei ca să-i protejeze pe cei mai mici și pe cei mai în vârstă.

,,Aș zice că a mai crescut puțin numărul celor care se vaccinează. Cu toate acestea, neexistând niciun fel de restricții, neexistând constrângeri, dacă în școală nu se solicită ca profesorii să fie vaccinați sau dacă la serviciu nu-ți cere angajatorul să fii vaccinat, dacă în spitale nu se solicită personalului medico-sanitar să se vaccineze, nu este o preocupare deosebit de interesantă”, a subliniat dr. Sandra Alexiu.

Prin vaccinare îi protejăm pe cei vulnerabili, acei oameni care riscă să facă forme grave și să moară.

,,Practic cine vine în contact cu multă lume ar trebui să știe că fiind un virus respirator se ia foarte ușor. Eu sper că am învățat lecția asta de la COVID-19. Sunt multe asemănări între sistemul de transmitere a virusului la COVID-19 și la gripă, și câtă vreme am învățat deja că ne putem proteja de COVID-19 cu mască, dezinfecție, distanță, spălat mâinile foarte des, am observat toți faptul că am avut puține cazuri de gripă, adică virusul a circulat foarte puțin pentru că am aplicat aceste măsuri, pentru că ne-am vaccinat sau pentru că au fost închise școlile sau activitățile în comun”, a afirmat preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov.

Serialul video realizat de Videomedicina.ro prezintă în cele 6 episoade opiniile medicilor specialiști în boli infecțioase, obstetrică-ginecologie și medicină de familie cu privire la gripă și vaccinarea antigripală.

Urmăriți și:

Cine poate face gripă: Categorii aflate la risc

Gripa și vaccinarea antigripală: Gravide, mămici și viitoare mămici

Gripa și vaccinarea antigripală la copii

Gripa și vaccinarea antigripală la vârstnici

Gripa și vaccinarea antigripală în pandemia de COVID-19

_______________________________________________

Realizator: Alexandra Mănăilă / videomedicina.ro

Filmare și montaj: Costin Bleotu

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 6 ani este freelancer, lucrând doar în propria companie în care este asociat (EUROPONTIS.COM SRL). Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

Dr. Anca Sîrbu, Director CNSCBT despre infecția cu West Nile în România

Dr. Anca Sîrbu, Director CNSCBT despre infecția cu West Nile în România: În următorii ani vom înregistra cazuri în toate județele țării. Zonele din sud-estul țării vor rămâne cele mai afectate”

Românii nu au prea multe informații despre virusul West Nile, spun medicii și pacienții care …

Lasă un răspuns